Реклама / Ads
21| 18291 |27.08.2023 АКТУАЛНО

АКФ: Кандидат-изпълнителите на проекта “Турски поток” тайно са се договаряли в офиса на банката на Цветелина Бориславова

.
Кандидат-изпълнителите на проекта “Турски поток” тайно са се договаряли и в офиса на банката на Цветелина Бориславова Източник: АКФ
Освен в Истанбул, кандидат-изпълнителите на проекта “Турски поток” тайно са се договаряли и в офиса на банката на Цветелина Бориславова, БАКБ.
 

Втори документ от хакнатата поща на Александър Бабаков - руски политик и герой в няколко корупционни скандала, разкрива непознати моменти от кухнята на проекта “Турски поток”, представян в България като разширение на националната газопреносна мрежа.

 

Вчера показахме мемо от необявена среща в Истанбул между “руската, българската и арабската страна” след подаването на офертите за изграждане на газопреносната мрежа, в което се говори за непозволено от закона договаряне между участниците под руски надзор.


.

Вторият документ е писмо от Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на БАКБ до Александър Воробьов, съветник на Бабаков и санкционирано лице точно в това си качество. От имейла става ясно, че БАКБ е инвестиционната банка, избрана от договорящите се страни (contracting parties) за изпълнението на проекта.

 

Кои са тези “договарящи се страни” не е ясно, тъй като процедурата на хартия е обществена поръчка за изграждане на инфраструктура, а БАКБ не може да е друго освен обслужваща банка на възложителя, държавната “Булгартрансгаз”.

 

Отделно, процедурата за избор на финансираща банка на този проект е стартирана едва година по-късно, през юни 2020г.

 

Във въпросния мейл Бориславова учтиво моли да бъдат предупредени Бабаков и “Газпромекспорт”, че ще има забавяне на изграждането заради обжалването на процедурата от един от участниците,“Консорциум - Газово развитие и разширение в България”.

 

Официално този консорциум е с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България). В хакнатите мейли обаче, включително и в този, обжалващият консорциум се реферира с името на явно основния си скрит участник - руската ТМК.

 

Скандалното обаче е в предисторията, която този мейл разкрива. “Няма напредък в преговорите, които се проведоха в офисите на нашата банка в София между Аркад и ТМК”, тоест между първия и втория класиран участник след подаване на документите за участие в процедурата.

 

Преговорите според мейла са били “по наша инициатива”, като остава отворен въпроса кои сме “ние” - банката или тя действа от името на българската власт (тогава на власт е ГЕРБ, а Бориславова е известна освен като банкер и като бизнес и семеен партньор с тогавашния премиер Бойко Борисов).

 

Още едно изречение буди недоумение и това е предупреждението, че “има определени планове правителството да защити националните интереси” (как грубото нарушаване на Закона за обществените поръчки като се инициира тайно договаряне между участниците, се вписва в националните интереси не става ясно, но това е изрично забранено от закона).

 

Както и във вчерашния публикуван документ, отново повдигаме въпроса кой е истинския възложител на този проект и дали цялата процедура по изграждането не е само параван за поети на по-високо ниво геополитически ангажименти. Последното изречение в мейла, с предложение за търсене на алтернативни варианти за доставка до сръбско-българската граница в срок, дава още една насока за отговор на въпроса.

 

Освен като заместник-председател на руската Дума и съветник на президента Путин, Александър Бабаков е известен като участник в няколко корупционни скандала, между които финансирането на партията на Марин льо Пен във Франция и осветен от “Ню Йорк Таймс” опит за подкупване на български заместник министър на енергетиката през 2013 година по отношение на проекта “Южен поток”.
 
 
 
 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7445 |16.02.2023 Подводните камъни на проекта Александруполис - Бургас. Лобира ли Радев в полза на руската ”Лукойл”? . 0| 13511 |31.08.2022 Гордостта на Борисов “Турски поток” е като 3 в 1 - капан, клещи, воденичен камък . 1| 6081 |29.09.2021 Адвокатът на „Антеа резидънс“: Няма юридически аргументи за спиране на проекта . 7| 7802 |01.09.2021 Петър Чолаков: Смисълът на проекта ”Петков” не е да бъде ДБ-2

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads