Реклама / Ads
1| 9212 |22.07.2015 АКТУАЛНО

Кънев: Няма да се наведем на ДПС; в Брюксел не пасат трева

.
Радан Кънев
Има програма на правителството и предложения за конституционни промени, те са по-меки от предложенията на РБ, заяви по БТВ Радан Кънев от РБ. Публичният елемент - реформаторите настояват на своето и не са диалогични - е клеветнически епизод от страна на онези, които въобще не искат съдебна реформа. От 10 радикално реформаторски предложения в програмата ни настояваме само на една - разделянето на ВСС на две колегии, обясни той.
 
За останалото сме казали - ОК, няма съгласие, но нека сложим поне консенсусните основи на къщата, а после ще продължаваме. А сега на финалната права ни казват - дайте пак да правим наколни жилища, т.е. няма реформи. Реформа е нещо да променяш, да има посока, поясни Кънев.

Разделяне на ВСС, повече права за инспектората и пряк избор на магистратите са най-важните неща. Проблемът на съдебната система не е, че е бавна; слонът е, че има корупция, парата играе, когато се решават дела и тя минава през назначаването и влиянието на тези хора, които са председатели на съдилища.

Казахме си вчера тези неща, имахме откровен разговори и аз изрично казах, че трябва да разделим ВСС, т.е. съдиите да отговарят за съдии и прокурорите за прокурори. Не се пъчим ние с текстовете, каза Кънев. Как да се дразня, че Борисов пое инициативата, по-рано да беше запретнал ръкавите, по-добре щеше да е, добави той.

Не съм съгласен с начина, по който г-н Борисов прочете алтернативите. Със сегашните предложения правим компромис, които сме оставили за следващи политически битки. Ремонт с прахосмукачка обаче не е ремонт, а и съдебната система не е женски каприз. Като се опитваш да промениш нещо, а не промениш нищо, само объркваш нещата, каза той и добави, че подходили към ДПС с огромно уважение. влязохме в голяма дълбочина на политическото разположение на силите, имаше ясно желание да се върви в посока към истинска реформа. В името на истинска реформа можем да говорим с всеки, но това не означава да му се поклоним и наведем. Стигнали сме до абсолютния минимум, от който няма накъде да се отстъпва, иначе само ще лъжем в Брюксел, което ще е много унизително, те не пасат трева, заключи Кънев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7380 |03.07.2015 Д-р Шарков: Няма страшно от Чернобил, стига слухове! . 0| 5118 |30.06.2015 Кънев: Цацаров, ВАС и ВСС пречат на съдебната реформа . 0| 8120 |30.06.2015 Шефът на БАН за Фрог: Няма много интелигентни като Инджова в България . 8| 6307 |22.05.2015 Проф. Г. Начев: Няма сливане на болници, няма тайна среща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads