Реклама / Ads
6| 5963 |16.02.2009 АКТУАЛНО

Катастрофични промени ни дебнат; нехаем

.
Температурите скачат много по-бързо, причинявайки повече щети на околната среда и екосистемите. Емисиите на парникови газове са над първоначално очакваните обеми.
 

 

В близките 100 години ефектът от глобалното затопляне ще надхвърли значително всички направени досега прогнози, обяви един от водещите експерти в областта на промените в климата и опазването на околната среда, и автор на оповестения през 2007 г. Основополагащ доклад за негативните промени в климата, проф. Крис Фийлд, съобщава BBC News.

На Американската конференция на науките в Чикаго, професорът по биология и системи на околната среда от Университета “Станфорд” разкрил, че последните данни за изхвърлените в атмосферата парникови газове показват, че в периода 2000-2007 г. техните емисии са превишили значително първоначално очакваните обеми. Увеличението се дължало основно на нарастналото използване на въглища за добиването на електроенергия в Китай и Индия.

“Фактически сега сме изправени на прага на промени в климата, излизащи далеч извън рамките на всички приети досега мерки за опазване на околната среда”, коментирал Фийлд. В резултат на по-голямото количество парникови газове, той очаква скокът на средногодишните температури по света в следващото столетие да е по-голям от прогнозираните досега от колегите му-специалисти от Междуправителствената комисия за промените в климата -1,1-6,4 С°.

otnovo_mnogo_koli.jpg

Фийлд не се нагърбва с точна градусова рамка на очакваното по-голямо затопляне, но сочи че най-вероятно температурите ще скачат много по-бързо и в кратки срокове, причинявайки повече щети на околната среда и екосистемите. Една от първите негативни промени от това ще е изсъхването на тропическите гори, което ще повиши риска от унищожителни пожари в тези райони. Затоплянето ще ускори допълнително топенето на вечните ледове около полюсите, което се очаква да причини допълнително рязко увеличение на количествата СО2 в атмосферата. 

otnovo_mnogo_koli_2.jpg  снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8101 |15.02.2009 За някои реалности пред обучението на човешките ресурси в България . 9| 6699 |14.02.2009 Болнични за работа? Ако отидете на лекар, значи можете и в офиса . 11| 6576 |12.02.2009 Нова телефонна измама точи пари от лековерници . 5| 7046 |12.02.2009 Дженифър Анистън навърши 40 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads