Реклама / Ads
13| 4626 |10.08.2023 АКТУАЛНО

Контрол на парите, на границата и по пътищата – вторият месец управление на Денков вече дава резултати

.
Контрол на парите, на границата и по пътищата – вторият месец управление на Денков вече дава резултати
Рестарт на държавата след извънреден обем работа за рекордно кратко време - така може да се обобщи вторият месец от управлението на редовното правителство с премиер акад. Николай Денков.
 

Част от резултатите, които отчете кабинетът, са, че държавната хазна набъбва, отчетен е спад в мигрантските влизания със 73%, над 2000 пътни произшествия са предотвратени след залавяне на нарушители.

 

През юли кабинетът финализира управленската си програма с 5 основни приоритета, която включва около 500 мерки само за първите 18 месеца.  Междувременно правителството идентифицира и вече намери решение на редица забавени проекти и сериозни проблеми, оставени като наследство от служебния кабинет.

 

След като служебното управление с месеци закъснение представи проектобюджет с дефицит от 6,4% от БВП, за три седмици министър Асен Василев и Министерството на финансите успяха да разработят нов - с 3% дефицит, без  увеличение на данъците и с повишени социални плащания.

 

Така, след приемането на закона в Народното събрание държавата  заработи. При заварен дефицит в хазната от 1,2 млрд. лв. към края на втория месец от работата на новия екип във финансовото министерство излишъкът в държавната хазна набъбна до половин милиард лева. За два месеца държавата събра 2 милиарда лева повече, отколкото похарчи, благодарение най-вече на подобрената събираемост на данъци.

 

По птношение на контрола на разходите, екипът Денков също отчита подобрения. Одитът на МРРБ на обществените поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа на стойност 4 милиарда лева, пуснати от служебното правителство, установи, че във всичките осем има ограничителни критерии и изисквания, които създават условия за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на средствата. вече са пуснати новите. Именно затова през юли МРРБ ги прекрати и пусна нови, при които изпълнителите ще бъдат избрани по прозрачен критерий - най-ниска цена.

 

По друг ключов приоритет за кабинета “Денков-Габриел” - за защита и сигурност на гражданите - през юли в цялата страна бяха предприети нова серия от превантивни мерки срещу войната на пътя по метода на широкообхватен контрол. Те са плод на съвместни действия между екипи на МВР, изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и НАП.

 

За последните два месеца са предотвратени множество потенциални инциденти чрез залавянето на близо 1500 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и на около 750 дрогирани шофьори. За периода от 6 юни до 31 юли т.г. са започнати 683 досъдебни производства за шофиране след употреба на наркотици и 789 досъдебни производства - след употреба на алкохол. Отбелязва се спад в броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия - от 6 юни до 31 юли т.г. те са 78 - с 15 по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

 

Предприети са мерки и за обезопасяване на опасни пътни участъци с повишена концентрация на катастрофи. Агенция “Пътна инфраструктура” възложи до края на септември да бъдат изградени физически разделители между посоките на движение на още три опасни пътни участъка, по примера на Кресненското дефиле.

 

Работата по противодействие на нелегалния трафик на мигранти отбеляза по-висока ефективност през изминалите два месеца. След разпоредените от МВР операции за противодействие на мигрантския поток само за периода 1 юни – 31 юли т.г. предотвратените опити за преминаване на българо-турската граница са 46 940.

 

Това означава със 73% повече спрени нелегални влизания в страната спрямо същия период на 2022 г. Двойно повече мигранти са задържани от българските гранични власти – 400 за юни и юли, при 200 за същия период на миналата година.

 

Хеликоптерите и детската болница

 

В изпълнение на своите приоритети кабинетът “Денков-Габриел” направи няколко решителни стъпки за преодоляване на застоя в областта на здравната грижа. Правителството рестартира процеса по изграждане на системата за спешна медицинска помощ по въздуха, който беше забавен и поведен в грешна посока от служебното правителство.

 

Министерството на транспорта и съобщенията осигури  четири от общо 6-те терена за оперативни бази, които вече са прехвърлени на Министерство на здравеопазването. Министър Георги Гвоздейков разясни, че те са разположени в страната така, че да покриват изискванията за т. нар. „златен час“ за транспортиране на пострадал до болнично заведение. Първият хеликоптер, финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост, се очаква да пристигне в България на 15 декември 2023 г.

 

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков учреди Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница - един от приоритетите на правителството. Съветът ще осъществява консултативни функции и взаимодействие между Министерството на здравеопазването, „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД и обществеността с цел гарантиране на публичност и прозрачност на цялостния процес по изграждане на болницата. Редовните заседания на Обществения съвет ще се провеждат поне веднъж месечно.

 

Пловдивският панаир

 

Няколко ключови резултата постигна правителството и в областта на икономиката и бизнеса. Министерството на икономиката и индустрията защити държавния интерес в дългогодишния казус с Пловдивския панаир. След като министър Богдан Богданов разпореди да бъде направен пълен анализ и заведе дела, вече има резултат - запорирани са акциите, предмет на апортна вноска от страна на Община Варна към частното дружество “Пълдин Туринвест” АД, представляващи 29% от капитала на “Международен панаир Пловдив” АД.

 

Така акциите на държавата не могат да бъдат прехвърлени към частното дружество до приключване на съдебния спор. Защитата на обществения интерес и собствеността на държавата обаче е само първата стъпка - вече се работи по възраждане на потенциала на панаира и ефективното му управление.

    

Българското мляко и сирене

 

Една тема от особена важност в подкрепа на българската земеделска продукция намери развръзка в края на юли т.г.. Българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене вече са със защитена марка за произход на пазара в ЕС. Наименованията са включени към списъка от 1641 защитени селскостопански продукти.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6033 |30.11.2022 Осман Октай: 32 години ние имаме контролиран и превзет Преход . 6| 12714 |28.11.2022 Ген. Кирил Радев: Оградата на границата може да спре само дивите животни, не мигрантите . 0| 5965 |02.09.2022 Проф. Николай Радулов: Има много корумпирани служители на границата, плаща се за постове в Гранична полиция . 0| 5774 |23.05.2022 Стефан Гамизов: Чрез енергетиката руснаците още контролират и парализират България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads