Реклама / Ads
10| 11182 |27.03.2020 АКТУАЛНО

Красен Станчев: Загубите на ден са 50 милиона, фискалният резерв ще стигне за 140 дни

.
Красен Станчев Източник: БГНЕС
До момента загубата е 50 милиона лева на ден, което означава, че целият фискален резерв стига за 140 дена. Но има загуби, които не се виждат. На ден т.нар. правителствени услуги, които са задължение на гражданите, са 151 хиляди. Това мнение изрази икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.
 

Между тях има неща, които са свързани с бизнеса – всякакви строителни разрешителни, свързани с ток, вода и прочее. Всичките тези неща в момента не работят, поради простата причина, че хората, които трябва да предоставят тези услуги, не работят. Трябва да се вземат мерки държавната и общинската администрация, териториалните администрации на централните органи, да работят. Само в строителството в момента подлежат на завършване 1500 сгради. Целият бизнес под риск е 4 милиарда и 800 милиона само в строителството, обясни той пред БНР.

 

Основният проблем на всяко разпределение в икономиката е дали отива при онези, които се нуждаят или към онези, които са по-организирани, подчерта Станчев пред БНР.

„Иначе се получава, че всеки дърпа чергата към себе си и се помага не на тези, които са най-много в нужда, а на тези, които са най-добре организирани, най-високо могат да говорят, имат право на първа брачна нощ с правителството.”

 

Икономистът не вижда да са обхванати най-рисковите групи. „Това в момента го няма. Очевидно е, че някои хора от циганските махали са по-бедни от боянските махали, но което получават циганските махали, е полицейско присъствие. Ясно е кои са рисковите групи.”

 

„Онова, което трябва да се направи, е да се даде дългосрочна перспектива и мерките - тези, които вече са започнали, да се разпределят във времето. /.../ В момента аз не виждам приоритизиране и разполагане във времето на мерки, не виждам много голяма прозрачност”, заяви Красен Станчев.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6060 |21.03.2020 142 вече са случаите на коронавирус в България, първи заразен в Шумен . 15| 5877 |21.03.2020 Вече са в сила новите мерки при извънредно положение у нас . 1| 4728 |20.03.2020 Тодор Матев, "ЧЕЗ Електро България“ АД: Осигуряваме на клиентите оптимален срок за заплащане на сметките за ток . 11| 13477 |18.03.2020 Соня Момчилова: Къде беше Мутафчийски, когато сестрата застана на перваза?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads