Реклама / Ads
6| 9440 |02.12.2013 АКТУАЛНО

Люта битка в съда заради свидетел по делото „Октопод”

.
Източник: Булфото
Призоваването на Светлин Иванов- Близнака в съда като защитен свидетел нагорещи страстите по делото „Октопод”. Обвинителите Милко Момчев и Светлозар Костов настояваха свидетелят да бъде разпитан единствено пред съдии, което изправи на нокти защитниците на подсъдимите Алексей Петров, Антон Петров- Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов, Кирил Топалов и Цеко Йорданов. Те до последно опитваха да отменят решението на съдийския състав, начело с Румяна Ченалова.
 

 

Битката за открито разпитване на Близнака поде адвокат Васил Василев. Той определи искането на прокурорите свидетелят да не се появява публично като „съществено процесуално нарушение на принципа на непосредственост”.  „Развеждат го като свидетел по всички поръчкови дела”, продължи атаките си защитникът.

 

В същия тон продължи да брани подсъдимите и адвокат Ина Лулчева. Тя заяви, че от представените документи не става ясно дали статутът на защитен свидетел на лицето е актуален и се хвана за липсата на решение на Съвета по защита по този въпрос. 

„Споразумението за защитен свидетел е по друго дело. Няма нито един знак, че този свидетел е защитен”, продължи да напада Василев.

 

„Той не изключен от програмата”, контрира прокурор Момчев.

 

За да се постигне консенсус между обвинение и защита, съдия Ченалова поиска от двамата прокурори доказателства, че Близнака е включен в програмата за защитен свидетел. След като прокурор Момчев представи писмо от Министерство на правосъдието, доказващо правотата на думите му, адвокат Лулчева продължи да настоява на своето: „Това няма отношение към предмета на делото на настоящото производство. Защитеният свидетел е по друго производство.  Трафикът на проститутки на нашия подзащитник не е предмет по това дело”.

 

„Свидетелят е разпитван не само за незаконно предоставяне на сексуални услуги. Той ясно говори за криминална структура, ръководена от Алексей Петров”, опита да контрира адвокатката прокурор Костов.

 

В този момент адвокат Траянова от името на колегите си поднови нападките към държавното обвинение.  Тя твърдеше, че официалното писмо от Министерство на правосъдието не доказва защитения статут на свидетеля. „Не може прокуратурата да осъжда нашите подзащитници на тайни работи”, гневеше се защитничката.

 

„Само включването в програмата не е достатъчно. Не е ясно каква мярка е взета по отношение на това лице”, продължи с упорството си Лулчева. „Ако се съобщят какви са мерките на защита на Светлин Иванов, неговата охрана ще стане невъзможна”, обори я прокурор Момчев.

 

Независимо яростното отстояване на позициите си адвокатите не успяха да отменят решението на съда Близнака да свидетелства тайно и той бе разпитван часове наред от съд и прокуратура.

 

След  спора между магистрати и адвокати бившият директор на ОДП –Варна комисар Димитър Димитров се яви в съда, за да разкаже как въпросният защитен свидетел му се обадил и то уверил, че е бил отвлечен. След това твърдял, че трима служители на ДАНС го били насилствено държали при тях. Лично Алексей Петров го бил заплашил, че ако не оттегли показанията си срещу Веселин Данов ще го арестува.  

 

След показанията на Димитър Димитров съдът започна разпит на защитения свидетел. До 20 часа магистратите не бяха приключили с въпросите си.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6193 |19.06.2013 В Страсбург ни осъдиха заради смъртта на деца . 11| 9754 |29.08.2012 Русия забранява "Ну, погоди" заради моралния упадък на вълка . 23| 11741 |01.07.2012 Свидетелят Г. Цветанов: Зловещото хоро на престъпността може да заиграе в двора на всеки . 37| 19957 |15.06.2012 Кунева гола в басейн като Клеопатра в епичната Битка за дясното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads