Реклама / Ads
2| 5536 |25.12.2023 АКТУАЛНО

За мир и доброта призова митрополит Антоний в празничната литургия в "Св. Александър Невски"

.
Източник: Българска православна църква
За мир по света и доброта между хората призова по време на празничната Света Василиева литургия в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който оглави богослужението. Българският патриарх Неофит не участва по здравословни причини.
 

По време на службата беше прочетено патриаршеското и синодално послание, което е традиционно за празника и бе публикувано от ФрогНюз на Бъдни вечер, след като за него беше оповестено от Българската патриаршия.

 

В него се казва, че за великия празник на Рождеството на нашия Спасител е казано и може да се каже много. "Над дивното тайнство на Боговъплъщението са разсъждавали най-големите отци и учители на Църквата, а и едва ли на света има християнин, който да не се е замислял в себе си над онова, което празнуваме в деня на Рождество Христово. Ако обаче се опитаме да предадем най-дълбокия смисъл, съдържанието на този празник с най-малко думи, то те ще са, че това е тържеството на Божията любов. На онази себежертвена и непостижима за човешкия ум любов, с която "Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него... да има живот вечен" (Йоан. 3:16)". 

 

В посланието си патриарх Неофит и митрополитите отбелязват, че "тази любов Бог ни показа и ни призова към нея, когато в смирения Витлеем Той се роди като човек, за да живее с нас и да ни освободи от игото на греха, смъртта и тлението, да върне нашето изгубено богосиновство, като ни направи участници в Неговата победа, която беше властна победа и тържество на живота. Тази неизмерима божествена любов и съпреживяваме в деня на Рождество Христово, когато духовно се присъединяваме към ликуването на ангелското войнство, на витлеемските пастири и на цялото творение, и заедно със светите небожители възпяваме чудото на богочовечеството:

 

Слава във висините Богу, и на земята мир,
между човеците благоволение!  (Лука. 2:14)".

 

Негово Светейшество и архиереите от БПЦ-БП призовават в посланието си: "Нека молим Раждащия се днес Богомладенец за дара на любовта, с която Той пръв ни възлюби. За мир и благоволение между човеците по целия наш свят, разтърсван днес от нови конфликти и братоубийствени войни, които всеки ден отнемат или променят до неузнаваемост живота на стотици и хиляди невинни жертви - жертви на отсъствието на тази именно любов, на която ни научи Сам Господ и която Той иска да вижда в сърцето и в душата на всеки човек.

 

Всесърдечно поздравяваме и приветстваме с празника на Рождението на Спасителя всички чеда на светата ни Църква, в пределите на Родината и далеч от нея, като на всички благопожелаваме мир, радост и всяко добро от Господа! Божият мир, Неговата всеопрощаваща любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово", с този благослов завършва патриаршеското и синодално послание, предаде БТА.

 

На празничната света литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" днес бяха дошли и много вярващи, за да съпреживеят заедно Христовото Рождество и да се поклонят на украсената с цветя икона, посветена на празника. На нея са изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос.

 

Отправено беше също многолетствието за здраве и благоденствие, и за много, благословени от Бога години. Празничните песнопения в прослава на Иисус Христос, чието рождение озари света със светлината на познанието, огласяваха празничната литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Прочетен беше и разказът от Евангелието на св. апостол Матей за раждането на Божия син - Иисус Христос. 

 

Християнският свят почита днес един от най-големите църковни празници - Рождество Христово - Коледа, на който се чества рождението на Божия син - Иисус Христос. Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия. 

 

Малко преди раждането на Божия син, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем, който по онова време бил незначителен град в околностите на Йерусалим. Във Витлеем Мария и Йосиф не могли да намерят място в странноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясла.

 

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога Син. Младенецът Иисус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

 

Празничното богослужение за Бъдни вечер вчера в катедралата "Св. Александър Невски" също беше отслужено от Западноевропейския митрополит Антоний, защото Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит все още е в болница. Сред вярващите в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на Бъдни вечер беше и министър-председателят акад. Николай Денков, а с него беше и съпругата му проф. Славка Чолакова.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 23247 |23.12.2023 Асен Генов за войника и шпагина: На камиони дойдоха, на камиони си заминаха… . 10| 6275 |21.12.2023 Илиян Василев: Ето колко далеч е българската левица от Европа . 31| 18004 |21.12.2023 Братя Домусчиеви изплуваха покрай скандала с кораба “Верила” и кокаина за милиони . 25| 9159 |20.12.2023 Коя по-точно е Мария Захарова, че да казва какво да излъчва БНР?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads