Реклама / Ads
17| 8288 |30.04.2012 АКТУАЛНО

Наш професор в Топ 100 на Кеймбридж

.
проф.Каменов
Проф. Камен Каменов, преподавател в Стопанска академия “Димитър А.Цеинов” в Свищов, е сред стоте най-добри учени на един от водещите и най-престижни световни университети "Кеймбридж".
 

 
"Ако трябва да бъда откровен, чувствам се удовлетворен и учуден", заяви той в ефира на Би Ти Ви. “Удовлетворен – защото, когато кореспондирах с Международния научен център, първо пишех името на България, после на Свищов и академията и най-накрая моето. А защо съм учуден – защото срещнах изненада у много журналисти, които не можеха да повярват, че професор от Стопанската академия може да е в ТОП 100 на най-добрите европейски учени”, казва Камен Каменов. “Ако беше от София, всичко щеше да е нормално, но понеже е от Свищов – има нещо гнило”, шегува се професорът.

 

Икономия на управлението, мениджърски процеси и контролинг са основните дисциплини, които преподава Камен Каменов. Самият той обаче е нестандартна личност. Търси човешкият фактор в управлението от гледна точка на психологическите аспекти. Според него основната черта на българина е изключително мощното его. Затова сме силни в индивидуалните спортове, казва ученият.

 

Това е генетичен код във времето. Егото се отнася до интереса – аз да оцелея за сметка на всичко, което става около мен. Затова ние не можем да бъдем единни в екипите, в групите. Сега ни водят прагматици, които имат “вградени” пазарни, а не морални ценности, смята професорът. Стратегията на “пасивната сигурност”, останала от социализма, вече не е актуална и затова поведението на българина понякога е непредсказуемо.

 

Да, ние сме бедна държава, но когато човек има морал, идеи, ценности, може би и тази бедност ще намалее. Според учения най-интересният механизъм за влияние върху обществото е страхът. А той произтича от властта.

 

“Правото да се разпореждаш със съдбата на другия води до страх. Затова българинът е изключително сервилен към властимащите. Вторият момент е материалният механизъм – да даваш и да отнемаш. И третият, най-опасният механизъм за влияние, е манипулацията”, казва проф. Камен Каменов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 10206 |29.04.2012 Т. Буруджиева: Българинът няма отношение към държавата си . 26| 8791 |27.04.2012 СЕЕМО: Медиите в България са слугинаж на собствениците им . 9| 7779 |27.04.2012 Посрещаме руския патриарх . 32| 9472 |26.04.2012 "Ядреналин" 26 години след Чернобил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads