Реклама / Ads
5| 6624 |16.06.2016 АКТУАЛНО

НЕК да плати 550 млн. евро за спирането на АЕЦ „Белене”, реши арбитражен съд

.
Международният арбитражен съд в Париж е взел решение, с което задължава Националната електрическа компания да заплати на ”Атомстройекспорт” произведеното до момента оборудване за проекта АЕЦ ”Белене”, като проектът беше прекратен от парламента с мотив, че липсват пари за централата.
 

България е задължена да плати на Русия обезщетение в размер на 550 милиона евро. Новината съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Решението на арбитражния съд е пристнигнало на електронната поща на НЕК късно снощи, обясни министър Петкова. Тя допълни, че всички останали претенции на "Атомстройекспорт", като например тези за пропуснати ползи, вследствие на спирането на проекта, не са уважени от арбитража и така страната ни ще трябва да заплати за вече  построения първи реактор за АЕЦ "Белене" и за втория, който е построен до някъде.

 

Решението на арбитража е обективно, посочи Теменужка Петкова, според която е нормално, след като НЕК е поръчала оборудване, да го заплати. Арбитража на "Атомстройекспорт" беше за  1 200 000 000 евро, т.е. решението на арбитража е, че ние ще трябва да платим горе-долу половината от този иск.

 

След като НЕК се запознае с решението на арбитража, допълни министър Петкова, ще се търси вариант за среща с представители на "Атомстройекспорт", така че да се търси взаимно изгодно решение на проблема, както за НЕК, така и за "Атомстройекспорт". Не стана ясно по време на брифинга на министъра, дали НЕК има 550 милиона евро, с които да плати този иск, отбеляза БНР.  

 

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев посочи:

При двустранните разговори, преди  дори да има заведено арбитражно дело, предлагахме това, което в момента Арбитражът е отсъдил - да си платим изработеното оборудване към датата на изтичане на споразуменията. Не се дължат никакви неустойки, пропуснати ползи или каквото и да било друго.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4976 |31.05.2016 Изплатиха заплатите на ”Пирогов” . 0| 4649 |31.05.2016 Медиците от „Пирогов“–в стачна готовност заради забавени заплати . 1| 4414 |30.05.2016 НЗОК: Ще се разплатим с „Пирогов“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads