Реклама / Ads
3| 7043 |04.02.2015 АКТУАЛНО

Няколко въпроса към ВАС за правния интерес на акционерите на КТБ

.
КТБ
На редакционната поща получихме прессъобщение от Lawyer company Menko Menkov & Associates във връзка с отказа на Председателя на ВАС да организира публичен и открит случаен избор на съдията докладчик и останалите съдии от 5 членния състав на ВАС, който ще разгледа жалбите против Определение 363/13.01.2015 г., по адм. дело 14782/2014 г.
 
С него ВАС отказа поради липса на правен интерес да разгледа жалбите на акционерите на КТБ срещу Решението на УС на БНБ за отнемане на лиценза на банката.
Направено  предложение за образуване на тълкувателно дело от Общото събрание на колегиите във ВАС, което да постанови тълкувателно решение. Това предложение е изпратено до лицата, оправомощени да правят искане за образуване на такова тълкувателно дело по чл. 125 от ЗСВ – Председателят на ВАС, Главният прокурор, Министърът на правосъдието, Националният омбудсман и Председателят на Висшия адвокатски съвет.

Ето и цялото съобщение:

"Вчера – 03.02.2015 г., от изявлението пред медиите на Председателя на ВАС разбрахме, че същият отказва да организира публичен и открит случаен избор на съдията докладчик и останалите съдии от 5 членния състав на ВАС, който ще разгледа жалбите против Определение 363/13.01.2015 г., по адм. дело 14782/2014 г., с което ВАС отказа поради липса на правен интерес да разгледа жалбите на акционерите на КТБ срещу Решението на УС на БНБ за отнемане на лиценза на банката. След като вече близо една седмица ръководството на ВАС задържа неоснователно и ВАС не се произнася по молбата ни за тълкуване на Определение 363/13.01.2015 с диспозитива, на което първоинстанционния състав на ВАС е прекратил производството по друго дело – адм. д. 147682/2014 г., а не по амд. дело 14782/2014 г., днес направихме предложение за образуване на тълкувателно дело от Общото събрание на колегиите във ВАС, което да постанови тълкувателно решение, като даде отговор на въпросите:

1. Какъв е кръгът на лицата, които имат правен интерес, на основание чл. 151, ал. 3 от ЗКИ, да обжалват пред ВАС Решението на УС на БНБ, с което се отнема лиценза на Банка за извършване на банкова дейност, когато Банката е поставена под специален надзор и са назначени квестори на Банката?

2. Конкретно, имат ли правен интерес по чл. 151, ал. 3 от ЗКИ акционерите и отстранените от длъжност по време на специалния надзор изпълнителни директори на Банка, поставена под специален надзор, да оспорват пред ВАС законосъобразността на Решението на УС на БНБ, с което се отнема лиценза на Банката за извършване на банкова дейност?
Това предложение изпратихме до лицата, оправомощени да правят искане за образуване на такова тълкувателно дело по чл. 125 от ЗСВ – Председателят на ВАС, Главният прокурор, Министърът на правосъдието, Националният омбудсман и Председателят на Висшия адвокатски съвет. В случай, че Общото събрание от всички съдии на ВАС постанови тълкувателно решение, което да даде отговор на поставените от нас въпроси  (независимо какъв е този отговор), то които и съдии да бъдат включени в петчленния състав, те ще бъдат длъжни да се съобразят с това тълкувателно решение и ще отпадне необходимостта и всякакви съмнения относно обективността при случайния избор на 5 членния състав на ВАС. Сега на ход са българските институции, отговорни за съдебната реформа.

Прилагаме Ви първа и последните две страници от направеното предложение. Очакваме от Вас да дадете гласност на това наше предложение, ако прецените да организирате обществен медиен дебат по въпроса, тъй като вярваме, че българските съдии, в това число и тези от ВАС са призвани да служат на интересите  на обществото, а не обратното.

Ако всички ние искаме да направим Република България правова държава, всички институции, в това число и ВАС, следва да се ръководят единствено и само от принципа на върховенство на закона и да не се страхуват да отстояват открито пред обществото  своята независимост при условията на прозрачност в работата си."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 7839 |11.11.2014 Костов предупреди за няколко риска новото правителство . 6| 17505 |23.07.2014 Доц. Г. Гърбев пред ФРОГ: Не здравна каса-монополист, а няколко конкурентни каси . 1| 6762 |25.07.2007 Марк Антъни заби няколко шамара на Дженифър Лопес . 7| 10596 |20.06.2007 Бум на девственици в България, някои стават девици по няколко пъти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads