Реклама / Ads
2| 15346 |27.06.2023 АКТУАЛНО

Общинска земя за частно ползване: Как кметът на Ямбол приватизира част от парк “Боровец”

.
В огромни нарушения тъне целият проект за подробния устройствен план на ямболския парк ”Боровец”. Тези нарушения минават от нагла приватизация на част от общинската земя за частно ползване през игра на думи в разрешителните, които на практика ощетяват бюджета на града с милиони левове.
 

Настоящият кмет на Ямбол Валентин Ревански придобива хотел-ресторант "Боровец" през 2008 г. чрез семейната фирма "Сакарела" ООД. Точно тогава започва и ремонт и е поставена временна ограда от телена мрежа. За съжаление обаче добре известно е, че всичко временно у нас мистериозно придобива постоянен статут. 


Така телената ограда се превръща в тежка бетонна конструкция, която огражда около 6.5 декара. Теренът се ползва от комплекса на Валентин Ревански напълно безвъзмездно - за паркинг, търговска и обслужваща дейност, сватбени ритуали. Наем на общината не се плаща, въпреки че по Наредбата за местните данъци и такси такъв обект би трябвало да дава 37 лева месечно за кв. м. 


В края на месец май от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) се произнасят със становище по сигнал за въпросната ограда, с което на практика прехвърлят отговорността на общината. 

 

“Съгласно разпоредбите на чл.223 от ЗУТ, осъществяването на административен контрол по устройство на територията и строителството, недопускането на незаконно строителство и отстраняването на последиците от извършеното незаконно строителство на строежите от четвърта, пета и шеста категория, в т.ч. и строежите по чл.151 от ЗУТ, какъвто е строежът предмет на сигнала, е изцяло от компетентността на кмета общината или упълномощено от него длъжностно лице, в случая на кмета на община Ямбол”, посочват от ДНСК. 


.

Такава проверка е извършена. 

 

“В ДНСК е постъпило с вх.No Я-2648-01-387/01.02.2023г. писмо от кмета на община Ямбол, адресирано и до сдружението, с резултати от извършената проверка. Видно от писмото, процесната ограда е изградена с разрешение за строеж No 225/28.06.1996г. за „Временна ограда от телена мрежа за обект „Ремонт на сградата на хотел - ресторант “Боровец“. Изградената в същия период подпорна стена е в режим на  търпимост /за нея не са налични строителни книжа в общинската администрация/. След  2008г. е извършен текущ ремонт на телената мрежа”.


.

От “Сдружение за Ямбол” обаче не са съгласни и определят отговора като “непрофесионален” и без правни и законови аргументи.

 

“Оградата е изградена с разрешение за строеж N:225 от дата 26.08.1996г. за „Временна ограда от телена мрежа за обект „Ремонт сграда на хотел ресторант Боровец“, по силата на чл.120, ал.1 от ППЗТСУ със следната формулировка - “изм. ДВ. бр.2 от 5 Януари 1996г. Чл. 120. (Изм. - ДВ, бр. 48 от 1985 г.) (1) Временни постройки могат да се правят само за нуждите, свързани с организация и механизация на строителството, с разрешение на органите, с които проектите се съгласуват. Временните постройки се премахват при завършване на строителството. Ако инвеститорът не направи това, обектът не се приема, а техническата служба при народния съвет премахва постройките за сметка на инвеститора”, посочват във възражението си от сдружението. 

 

От 31.03. 2001г. е в сила новият „Закон за устройство на територията“. Според него временни строежи могат да се правят и за нужди, свързани с организация и механизация на строителството, с разрешение на органа, който издава разрешението за строеж. Временните строежи се премахват при завършване на строителството. Ако възложителят не изпълни това, строежът не се въвежда в експлоатация.“ 

 

“По силата и на двете законови формулировки и в правилника към закона ППЗТСУ към 1996г. когато е дадено разрешението за построяване на тази временна ограда и сега в ЗУТ, се изисква след приключване на ремонтните дейности на основният обект, за който е дадено разрешение да се построи временната ограда, тя задължително да бъде премахната”, пишат още от Сдружението.

 

Хотел-ресторант “Боровец” обаче работят нормално и до днес, което би следвало да означава, че оградата е премахната, както изисква закона - нещо, което не отговаря на истината. 

 

“Водени от тази изрично разписана логика на Закона за устройство на територията - ЗУТ (към 1996 г. ЗТСУ и ППЗТСУ) е видно, че няма как през 2008 година собственика на хотелския комплекс, фирма “Сакарела“ ООД да е направила ремонт на несъществуваща ограда”, посочват от Сдружение “Бъдеще за Ямбол”.

 

През 2008 г. обаче такъв ремонт все пак е направен и това се потвърждава и от отговор на МРРБ, и от писмо на кмета на общината.

 

Във възражението на сдружението се настоява ДНСК да преосмисли позицията си по казуса и да изпълни законовите си задължения. 

 

Такава все пак е направена в началото на този месец. От нея става ясно, че оградата не може да бъде третирана като “преместваем обект”, а има характеристики на строеж по смисъла на чл. 5, т.38 от ЗУТ, които изискват и съответните разрешителни. Разпоредено е служителите на община Ямбол да извършат проверка на място и по документи относно законосъобразността на реализираното строителство.

 

Окръжната прокуратура в Ямбол отказва да възложи проверка с мотив, че предметът на сигнала не попада в компетенциите на прокуратурата и прехвърля топката към РДНСК - Ямбол, които вече са се заели със случая. Във възражение до Апелативната прокуратура в Бургас от страна на сдружение “Бъдеще за Ямбол” се посочва, че обвинението се “опитва да се дистанцира от един назряващ сериозен обществен проблем в града” и категорично посочват, че извършените до момента проверки са със спорна обективност заради конфликта на интереси между кмета Ревански и семейната фирма “Сакарела”.  От сдружението настояват да се възложи нова проверка.

 

Порочният ПУП за парк "Боровец" става факт през 2022 г. Още тогава обаче от Сдружение "Бъдеще за Ямбол" реагират и информират обществото за проблемите. Според тях "съществува реална опасност заради частни интереси градът да загуби завинаги 6.5 дка от един от емблематичните си паркове - "Боровец". Причината е обособяването на парцел с такава площ, който се придава към ресторанта, собственост на кмета Валентин Ревански. Узаконяването на това посегателство се очаква да стане на предстоящата сесия на ОбС, където е внесено предложение за отделяне на значителна част от парка като имот към хотелския комплекс на кмета", пишат от Сдружението. 

 

Подробният устройствен план за парк "Боровец" е внесен в общинския съвет с подписа на зам.-кмета Енчо Керязов. Всъщност общинските съветници от ГЕРБ - "Пряка демокрация", които представляват мнозинство в местния парламент, начело с председателя Антон Шиков, не просто нехаят за тези нередности, но и ги покровителстват. Целият подробен устройствен план за парк "Боровец" е приет с 20 гласа "за", въпреки купищата проблеми, в които тъне. 


Изглежда те се подминават и от членовете на комисия "Териториално устройство", ръководството на дирекция "Устройство на територията и строителството, дирекция "Общинска собственост", главен архитект и експерти, някои от които роднини на самия кмет. 


Планът, приет от общинарите урегулира по изцяло нов начин територията на парка, пишат още от "Бъдеще за Ямбол". Става дума за промяна в предназначението на територията, вида на имотите, които се обособяват, както и какво може да се строи там. По съществуващите до онзи момент документи това е горска територия, предвидена изцяло за озеленяване, за отдих, спорт и други подобни дейности. Единствените други имоти са съществуващите в момента сгради и съоръжения като телевизионната кула, сеизмичната станция, водохранилището. Сред тях е и семейният хотел на Ревански, към който няма придадена част от самия парк, преди да се появи въпросната ограда. 


С промяната 6.5 дка от парка се отделят и обособяват в нов имот, вече не за озеленяване, а за хотелски комплекс, с възможност до 60 процента от терена да бъдат застроени. Той може да бъде ползван изключително и само от собственика на хотела и впоследствие да бъде закупен без търг или конкурс. 


Нарушени са редица нормативни актове - Законът за устройство на територията (ЗУТ), Наредба № 7 за правила и нормативи за устройство на отделни видове територии и устройствени зони (Наредба 7) и Наредба № 8 от 14.06.2001 г. за обема и съдържанието на устройствените планове (Наредба 8).


Самият Ревански обаче не смята така. Според настоящия ямболски кмет въпросната административна процедура "урегулира имотите на всички собственици на имоти, намиращи се на територията на парка". Истината е обаче, че единствено неговият имот набъбва с 6.5 декара. Кметът казва още, че е "важно да се знае, че самата земя, която се отрежда, остава собственост на Община Ямбол". Истината обаче е, че тази земя не може да се ползва от никой друг, освен от собственика на хотела. Достъпът е ограничен за гражданите. На общината не се заплаща нито един лев. 


Ревански е кмет от 2019 г. От тогава досега общината не е направила нищо, за да събере дължимото по закон обезщетение за реалното ползване на този терен, а освен това не е направил и нищо, за да изземе от собствената си фирма незаконно оградените близо 7 декара земя. 


С приемането на този ПУП на практика се създава нов имот, който към онзи момент (2022 г.) не е съществувал. Той съвпада напълно с въпросните 6.5 декара земя, придобити от семейната фирма на Ревански, които попадат в също толкова незаконната "временна" ограда. С тази нагла схема се дава възможност имотът да бъде закупен без провеждането на търг или конкурс, въпреки че по същество е публична общинска собственост.


Това обаче не е всичко. Кметът Ревански успява чрез схеми с терминологията в издадените разрешителни да превърне собствената си дискотека в "преместваемо съоръжение", за да спести хиляди левове месечен наем и по този начин да ощети общината. Основният въпрос е защо частният семеен бизнес на Валентин Ревански се ползва с общински привилегии. 


Очаквайте в следващия материал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3967 |21.11.2022 Бащата на Сашко: Върнах си вярата в доброто, в човечността, в съпричастността . 7| 4692 |02.02.2021 Републиканци за България - Ямбол разкриха опит на кмета Ревански да даде без търг 660 декара земя на съмнителна фирма . 7| 3970 |01.02.2021 Във Видин бе учредена общинска организация на ПП „Републиканци за България“ . 16| 9690 |08.08.2019 ООН: 2 градуса по Целзий остават до превръщането на Земята в пустиня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads