Реклама / Ads
1| 6648 |18.06.2014 АКТУАЛНО

Опасност! Реки заплашват да потопят България

.
Половин България може да ъде залята в края на седмицата от 6 реки, предупреждават от Минис­терството на околната среда и водите (МОСВ). За периода четвъртък – събота реките Искър, Янтра, Огоста, Осъм, Лом и Русенски Лом ще покачат значително нивата си, показват данни на Европейска система за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица.
 

Най-сериозно покачване ще има на водите Искър и Янтра, а Огоста ще достигне критичния си праг, предупреждават от екоминистерството. От ведомството вече са изпратили информация до всички застрашени общини и Гражданска защита. Тяхната задача ще е да следят непрекъснато нивото на реките и да бъдат в готовност за изграждане на изкуствени диги. “Вследствие на интензивни валежи или контролирано изпускане на язовири на отделни места са възможни по-сериозни повишения на нивата на реките”, обясниха от ведомството.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН в четвъртък се очакват между 13 и 60 литра на квадратен метър, пише в. Монитор. Информацион­­на­та система за ранно предупреждаване при наводнения, върху която работи МОСВ, все още не е готова. Системата, която ще е съвместен проект с НИМХ, ще следи в реално време нивата на реки, язовири и дебелината на снежната покривка. Изграждането й ще струва около 15 млн. лв.

Силна буря и опустошителен порой пометоха лясковското село Мер­даня в понеделник. Мал­ко преди 18,00 ч. над селото надвиснаха гъсти черни облаци и само минути по-късно плисна силен дъжд, придружен с ураганен вятър. За половин час главната улица на селото се превърна в пълноводна река от излелите се от съседните хълмове тонове вода. В най-ниската част на входа на селото бяха блокирани десетина леки автомобила, които не можеха да продължат напред в заливащата ги вода. Шофьорите им с тревога поглеждаха към препълнения язовир и съседния рибарник, намиращи се само на десетина метра от шосето, и се молеха само стените им да издържат и тоновете вода да не потопят тях и колите им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 7061 |17.06.2014 Църквата призова за забрана на "София Прайд 2014" . 0| 5776 |16.06.2014 Награждават победителите в Цветната олимпиада в Народния театър . 27| 9351 |16.06.2014 Мини Бобов дол ще съдят Нова телевизия за репортаж . 4| 5727 |15.06.2014 Референдумът приключи: Черноморец си остава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads