Реклама / Ads
2| 7196 |29.07.2008 АКТУАЛНО

Отслабва интересът към студентските бригади

.
Има пренасищане на предлагането - вече над 30 фирми предлагат студентски бригади, докато в началото те са били 5-6, в Съединените щати се изкарват най- много пари.
 

След събитията от последните години, които се разиграват на международната сцена - влизането на България в ЕС, спадът на долара, високото евро, се наблюдават някои промени по отношение на студентските бригади и фирмите, занимаващи се с тях.

Има пренасищане на предлагането - вече над 30 фирми предлагат студентски бригади, докато в началото те са били 5-6.

Според анкетираните компании, предлагащи сезонни студентски програми, има отлив на студенти, желаещи да изкарат лятото си, работейки в САЩ. Според участниците в проучването този отлив се дължи на ниския долар и улеснените възможности за пътуване в страните от ЕС. Все повече студенти се ориентират към Великобритания, защото там курсът на валутата е по-висок, а и разходите по пътуването са по-малки.

„Никога няма да има отлив на желаещи, защото в чужбина заплащането е по-добро. Но като цяло една прослойка от обществото ни е прекалено мързелива да ходи където и да било“, коментираха от SW-Bulgaria. От компанията, предлагаща програми за САЩ и Великобритания, допълниха, че, поради по-голямата достъпност, програмите вече не предизвикват такъв интерес като по-рано.

Желаещите да заминат за САЩ с компанията Century-BG намаляват с около 20 на сто на година от 2 години насам, с Ай Би Си Студентски Обмен тази година за Щатите са заминали с 10% по-малко студенти от миналата, докато Usit Colors и Tobeone не отчитат особена промяна в броя на желаещите и твърдят, че пренасищането на предлагането не им влияе.

Почти единодушно анкетираните определиха като най-търсена програмата Work & Travel USA. Дори и при спада на долара интересът към програмата си остава.

Продължителността й е максимум 5 месеца. Състои се от работен период с продължителност минимум 2 месеца, максимум 4 месеца и последващ период от 30 дни за пътуване из САЩ.

В САЩ се изкарват най-много пари (студентите, отиващи там, получават същите пари като американците, работещи на съответната позиция), но идеята на най-масовата програма не е само за печелене на пари. Work & Travel USA е създадена с цел повече млади хора от цял свят да се запознаят с начина на живот и работа в САЩ, да усъвършенстват английския си език, да осъществят културен обмен. Предимството й е, че след това студентите са „по-оправни“ и в България започват работа към големи вериги на базата на натрупания в САЩ опит.

brigadi_1.jpg

„Поради повишения стандарт на живот у нас отпада ходенето на бригада в САЩ с цел печелене на пари. Именно с тази цел отиват хората от малките градове, докато жителите на по-големите градове заминават, за да разгледат и да осъществят културен обмен“, коментираха от Century-BG.

За миналата година за САЩ са заминали 8-10 хил. български студенти според анкетираните, макар че от консулството очаквали 11 хил. Заминалите за тази година според компаниите са малко по-малко от тези за миналата или 7 - 10 хил. души.

Фирмите, участвали в изследването, предлагат работа в Щатите в хотели и ресторанти, в заведения за бързо хранене, в увеселителни паркове, на плувни басейни. Обикновено се работи на две места.

Минималното заплащане, на което компаниите изпращат студенти в САЩ, при фиксирано такова, е 8,50 долара на час за SW-Bulgaria, 8 долара за Tobeone, за Ай Би Си Студентски Обмен е 7 долара, а за Century-BG е 7,50 долара, като всеки час над 40-тия се заплаща на 150% от сумата преди 40-тия. Заплащането, при което Usit Colors пращат студенти в САЩ, варира между 7 и 12-13 долара на час.

Според участниците в проучването най-търсени в Щатите са работните позиции, при които се взимат бакшиши. При сервитьорите например заплащането може да започва от 2,53 долара на час, но от бакшиши се изкарва доста и това прави заплащането много по-високо. Не всички кандидати обаче са подходящи - те трябва да имат опит и да владеят добре английски. Хостесите и градинарите също бяха посочени като предпочитани позиции.

Студенти, които отиват за втори-трети път, могат да работят и за 20 долара на час, тъй като работодателите вече ги познават.

От Нов Век посочиха като най-желана дестинация Великобритания поради силното евро. Останалите анкетирани наредиха европейската страна на второ място след САЩ по предпочитаност от студентите.

Във Великобритания нашите студенти имат възможност да извършват селскостопанска дейност. Работата бе определена от участниците в проучването като по-тежка, но неизискваща високо ниво на английски.

От май месец са въведени нови ограничения от страна на английските власти и фактически е отнето правото на българи и румънци за легален труд в областта на кетъринга и хотелиерството в Англия, които са били скъпа опция и са изисквали големи инвестиции от страна на студентите.

За Великобритания по законите на самата държава минималното заплащане за лица до 22 години е 4,60 паунда на час, а за лица над 22 - 5,52 паунда на час.

„Заплащането е на норма, която се определя от фермерите, като средно на седмица студентите печелят 150-200 английски лири, след като са си платили квартирата“, казаха за своите програми от Ай Би Си Студентски Обмен.

Участници в проучването, предлагащи програми в Европа, посочиха, че тази година има ръст в броя на студентите, желаещи да се включат в тези програми. От Ай Би Си Студентски Обмен посочиха, че този ръст за тяхната компания е в размер на 15-20 на сто.

Други предпочитани европейски дестинации (освен Великобритания) са Ирландия (където само Usit Colors имат легализация и отчитат ръст с повече от 40 на сто за годината), Франция, Испания и Гърция, като за последните три езикът е трудност. Търсят се оферти в туристическата сфера - обслужване, заведения, хотели, магазини. За Франция няма възможности за неограничени приходи.

Запитани за комисионата, която взимат, от Century-BG, която има програми единствено за САЩ, отговориха, че комисионата им е една и съща от самото начало, като за някои топ оферти има завишаване. За предложение с осигурена работна оферта (при цена средно 750-800 долара, които се плащат от работника преди заминаване) фирмата получава комисиона в размер на 300-350 долара.

brigadi_2.jpg
 снимки Вяра Йовева

Останалите анкетирани съобщиха, че комисионата им се формира от пазара и спрямо конкуренцията. От Tobeone уточниха, че комисионата тази година е паднала доста и за техните програми в САЩ тя е около 15 на сто от работната оферта, като зависи от конкретната програма.

Според участниците в проучването най-много пари отиват за застраховка. Застраховката в Щатите струва 50 долара на месец и е задължителна, тъй като здравеопазването там е много скъпо.

*В проучването се включиха Usit Colors, Tobeone, IBC Student Exchange, Century-BG, SW-Bulgaria, Нов Век и Your World.

Investor.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5709 |28.07.2008 „Атака” на протест под прозорците на президента . 3| 6084 |28.07.2008 Двама бягат - един ги гледа . 8| 7252 |28.07.2008 Бивши Ку-Куковци трудно преглъщат възраждането на новото Ку-Ку . 2| 7900 |26.07.2008 Ролинг Стоунс загърбиха EMI, вече имат нов договор с Universal

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads