Реклама / Ads
16| 6003 |29.03.2024 АКТУАЛНО

Първо във ФрогНюз: Групировки пребиха жестоко две момчета и мъж и жена бежанци, защото им приличали на араби

.
Източник: скрийншот
Групировки са пребили жестоко две момчета, както и семейство мъж и жена бежанци, защото им приличали на араби, научи ФрогНюз.
 

Побоят над момчетата и мъжа и жената са станали в различни часове в четвъртък.

 

От публикация във Facebook научихме, че на 28 март на станция Мизия, млади момчета от Сирия са брутално прeбити от нeонацистка групировка.

 

Нападателите са заснели жестокия побой и са разпространили видеото. ФрогНюз разполага с него, но умишлено няма да го излъчи.


.
"Али e eдно мило и скромно момчe, избягало от кървавата война там. Налага му сe да избяга, тъй като родитeлитe му обeдняват ощe повeчe слeд войната. Той нe ги e виждал от 6 години. Али обича музика и футбол. Meчтаe eдин дeн да работи като инжeнeр. Говори турски, гръцки и малко английски. Иска да сe ожeни за жeна от България и да имат дeтe.
Той прeбивава само от 7 мeсeца в България и вeчe два пъти e прeбиван от националистичeски младeжки групировки", се споменава в поста във Facebook.


.

Нападението над момчетата се случва вечерта.

 

Друго нападение:

 

Няколко часа по-рано, около обяд, Джавет, /който е от Афганистан/ и неговата съпруга, /която е от български произход/, излизат от дома си, където ги пресрещат 6-7 момчета, които ги нападат. С тях е имало и момичета. Нападат ги с репликата, “ти тука си дошъл от майната си”. Двойката започва да бяга, но са преследвани и замеряни с камъни и железа.

 

Това разказа пред медията ни Георги Спасов, приятел на Джавет.

 

"Аз го свързах с Български хелзинкски комитет, те казаха, че ще поемат правната му защита безплатно и сега му предстои да си извади медицинско. Неговата жена е изключително зле психически и те имат нужда да излязат извън града за няколко дни. Това, което се вижда първоначално са счупени пръсти на ръката. Тя е ударена с камък, не са успели да я уцелят в главата за щастие, а в гърба, но уплахата и стреса са огромни, най-малкото, че те очевидно знаят къде живеят", разказа той.

 

Джавет е нападан и преди години. 

 

"Той не е типичен бежанец, защото е събрал смелост да говори, а не да бъде мачкан. Той е от хората, които напълно са се адаптирали към българското общество. Същевременно не се е потиснал от културата си, от това откъде е, говори перфектно български. Минали са само няколко седмици откакто той даде интервю в Дойче веле, където разказва за живота си тук и предизвикателствата, с които се сблъсква. Може това да е причина за побоя, защото той е активен и говори за нещата, които се случват", разказва приятелят му.


Джавет живее в България от 2006 г., като на всеки 6 месеца се налага да му подновяват статута. Въпреки че жена му е българка и той иска да придобие българско гражданство, такова за момента не му се дава. 

 

Групировките


Такива групички през последната година станаха много активни. Те се намират предимно в София.

Правеха си публични тренировки по бокс и уличен бой.

Тези деца бяха буквално индоктринирани в тази идеология и тренирани в тези бойни умения


.

Скрийншот: Facebook

 

По-старите нацистки групировки като “Азъ” и БНС излязоха с репортаж по телевизия СКАТ, където показват, че правели благотворителни тренировки с цел младежта да може да спортува. Същевременно тези умения се ползват точно за това. От същите тези деца по време на тренировките им може да се чуят обиди на расистка основа”, разказва Георги. 

 

Георги е част от феминистки клуб, който се помещава в читалище. Там многократно се е сблъсквал с групировките, имало е и конференция, на която са били нападнати.

 

"Там си правеха снимки и показваха хитлеристки знаци."

 

Според Спасов зад тези групировки стоят БНС (Българският национален съюз, които са основните организатори на Луковмарш). Те ги индоктринират, използват ги най-малкото защото тези хлапета нямат 18 г. и не могат да бъдат съдени.

 

.

По някакъв начин тези деца се използват, за да пада цялата отговорност върху тях. В "Телеграм" е пълно с техни видеа, някои от тях са отворени и по този начин достигат до по-голяма аудитория и си намират съмишленици.


.

Ако службите са по-заинтересовани, просто може да влязат в някои от тези канали и да придобият повече информация. 


Моята снимка беше разпространявана в тези канали и то в паспортен вариант, за щастие все още нищо не ми се е случило.

 

"Зад тези групировки стоят евангелисти, които борят джендър идеологията и абортите, Путин, който се предполага, че е голям спонсор, но не е единствен. Има религиозни фундаменталисти, Републиканците, хора на Орбан и Качински от Полша. Тези крайнодесни организации са навързани", предполага Спасов.

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4420 |29.03.2024 Главнокомандващият армията на Украйна ген. Сирски: Ако руснаците настъпят към Харков, той ще стане фатален град за тях . 9| 3287 |29.03.2024 Чао, Алкарас! Григор Димитров победи испанеца и е на полуфинал в Маями . 12| 5445 |28.03.2024 Руският патриарх Кирил тотално изтрещя. Страната му водела "свещена война" срещу "сатанинския" Запад . 1| 2585 |28.03.2024 Politico: Дезинформацията се превърна в най-голямата заплаха за честността на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads