Реклама / Ads
Frognews
11| 13449 |19.06.2008

Професия “статист” или как “ядох свински крачка” от припляскване

.
В Америка заработват добри пари от професия “пляскач”, т.е. статист, който пляска по сигнал в шоу-програми. В България от участие при Милен Цветков можело да се купят свински крачка.

Уважаеми зрители, днес ще готвим Ники Кънчев с къри, Ути Бъчваров с лютив сос и "Пирамида" с дафинов лист. Това можете да чуете от един професионален статист в България. За разлика от някои американци обаче, българите се наемат да вършат работата на пляскач все по-рядко, тъй като парите, които Магърдич Халваджиян (шеф на продуцентска къща “Global”) и Нико Тупарев (шеф на SIA) плащали, били нищожни. Източник на Frognews.bg пък допълни, че Азис бил най-претенциозният работодател и лично избирал публиката си.

Как започва всичко?…

Безработен сте, имате свободно време, не сте семеен, значи това е вашата работа! Статист, т.е. човек, който пляска, плаче или крещи по време на някое шоу срещу заплащане. Само че "плащат" се оказва доста силен глагол за онова, което продуцентите правят.

В “Стани богат” направо вадели душата за 10 кинта, разказват изпатили. Понякога, не дай си Боже, играчът да е по-умен, записите отивали и до 2 часа през нощта. За сметка на това обаче мъжете и жените имали право на обяд от KFC. В предаването “Пирамида” пък трябвало да се запишеш около месец преди това за 7 лева на вечер, при положение, че викат статистите час и половина преди предаването. Ути Бъчваров пък си имал твърд контингент от лели-готвачки, които не изпускали шоуто, дори когато гост е Галена (която на Гергьовден не хапна нито от агнето на Ути, нито от тортата му , което откровено си беше голям гаф). Макар че парите, които от предаването плащали били крайно недостатъчни, повечето жени в публиката ходели с удоволствие, за да разменят по някоя и друга клюка или рецепта с колежките си. При Гала и при Наталия Симеонова условията били по-благоприятни. За час сълзи в “Море от любов” например статистите получавали цели 9 лв., докато колегите им от “Часът на Милен Цветков” направо унижавали “работниците” си с по 4 лв. Азис пък бил сред най-претенциозните работодатели и предпочитал сам да проверява публиката си преди предаване.

klakiori.jpg Ето и какво разказва Цветанка Петрова по време на почивката в предаването “Бързо, лесно, вкусно”. Купих кило свински крачка и ги ядох два дни и половина. Комбинирах ги в няколко манджи - подлучени, на супа, накрая и на пача". Свинските крачета, за които Цветанка споменава, са купени с хонорара от 4 лева, който жената взела преди Нова година, за това, че  ръкопляскала в "Часът на Милен Цветков". Жената, заедно със своите колежки, е една от 400-те статисти в СИА Адъртайзинг, която циркулира и в други предавания, за да си изкара по нещичко отгоре. Пенсионираната счетоводителка Петрова съжалява, че вече не я щат за публика в "Море от любов". Продуцентите предпочитали в предаването на Наталия Симеонова да се мяркат по-млади участници.

"Любимо ми е "Имаш поща" на Гала" - включва се в разговора Атанаска Велинова. Бившата търговка също като колежката си Петрова втора година изкарва допълнително средства като платена клакьорка. "При Ути ми е весело, а и научавам разни кулинарни тънкости - казва Атанаска. - Не мислете обаче, че ядем от манджите му - уточнява тя. - Опитва ги персоналът или ги хвърлят." Много време - малко пари, недоволства Атанаска, но с готовност хуква към следващия тв ангажимент. Хвали се, че е била публика в "Сделка или не", "Стани богат" и други. “На мен любимото ми е “Жените” на Марта Вачкова”, включва се в разговора Дора Димитрова. Преди няколко броя на предаването дошъл и звездният миг на Димитрова. В студиото обсъждали въпроса за романтиката. Както Дора си седяла сред публиката, емоциите забушували у нея. Взела думата и разказала истинска история по темата, свързана с букетче от цветето “кърпи-кожух”, подарено й преди много години от нейния съпруг.Разбира се, мъжът на Димитрова видял изпълнението по телевизията. "Доволна съм - каза тя. - Успях да му покажа, че помня и добрите мигове от съвместния ни живот."

Освен въпросите за романтиката Дора с готовност и с компетентност изразява мнението си  за платеното клакьорство, което упражнява в момента. "Седят безучастни. Оплакват се, че парите били малко, че вода нямали, че гладни били. Все едно насила са ги вкарали в студиото - осъжда поведението на някои от колегите си тя. - А трябва да са част от шоуто", въодушевено заключава дамата и заема своето място сред платената българска тв-публика.

Интересен е фактът, че в Щатите и в повечето европейски страни, тази “професия" се практикува отколе, а пляскачите прибират далеч по-солидни хонорари за своите участия. С тях хората успяват да издържат преспокойно семействата си, та дори и да спестят някой долар или евро. Ех, "кога ще ги стигнем американците?"

Васил Василев

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Наша галерия отваря врати в Антверпен 0| 6224 |18.06.2008 . В Съединените щати избраха 10-те най- добри филми в 10 жанра 0| 7866 |18.06.2008 . Наеха яхтата на Ал Капоне за третия Survivor 2| 4210 |17.06.2008 . Джордж Буш е един от най- подозрителните световни лидери 0| 7096 |17.06.2008

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ