Реклама / Ads
27| 12203 |17.03.2011 АКТУАЛНО

Прокурор тайно в Дубай, харчи три годишни заплати за дни

.
Скандалният Роман Василев обикалял скъпарските клубове на Кавали и Армани в емирството
 
Над 13 000 евро платил за нощувки в скъпарския Дубай заместник градският прокурор на София Роман Василев. Стаята струвала по 1000 евро на вечер и се намирала в хотела на Джорджо Армани. Той пък е част от една от най-високите сгради в света „Бурж Халифа”, където отсядат само тузари. Това съобщиха за в. „Торнадо” колеги на скандалния магистрат. Василев е заминал за арабската държава около 11февруари и се е завърнал в страната на 24 същия месец. Според източниците на вестника служителят на държавното обвинение е бил в компанията на известни български олигарси. Най-конфузната част от разкритието за пътешествията на зам.-градския прокурор на София е, че Роман Василев е „съобщил” на своите колеги и началници, че през въпросните 2 седмици е бил по работа в Австрия, като едва успял да „открадне” няколко дни за любимите си ски. Тази история той бил принуден да съчини заради силния кожен тен, който пътешественикът-прокурор бил придобил по време на отсъствието си. За негово щастие обаче никой от колегите му не е имал възможността да огледа останалата част от тялото му, защото тогава обяснението „ски в Австрия” е щяло да звучи доста неубедително.

Само за нощувките в периода на своята екзотична ваканция зам.-градският прокурор на София е трябвало да заплати около 13 000 евро или 26 000 лева. Скандалното в случая е във факта, че годишната заплата на държавния чиновник е с около 10 000 лева по-малко от сумата, която той е платил само за спане в Дубай. Източниците на „Торнадо” разкриха още, че сметката на Роман Василев за двуседмичната почивка набъбва поне с още 10 000 лева, тъй като само самолетният билет на „баровеца” е около 2000 лева, а заведенията, които родният обвинител е посещавал, са с космически цени. Едно такова място е „Индийския ресторант на Армани”, намиращ се на 4-ия етаж в същата сграда, в който минималната цена за вечеря на 1 човек е не по-малко от 250 евро. 

Василев, който е явен почитател на италианските моделиери, далеч не се е ограничил с посещение единствено в този ресторант, а за престоя си в емирството е „овършал” почти всички ВИП заведения на Дубай. Само за 2 седмици прокурорът е станал редовен клиент на нощния клуб на „Кавали” в Дубай, както и на кафе-лоунджа на „Армани”, намиращ се в Дубай – Мол” и на „Буда-бар”, ситуиран на яхтеното пристанище на Дубай. Странните истории около прокурора Василев и „извънредните” му доходи се допълват и от още една друга негова хвалба, направена пред избрани колеги, а именно, че наскоро зам.столичният прокурор си бил поръчал последен модел чисто ново BMW.  Повече от ясно е, че чиновникът от правораздавателната система има доста сериозен източник за допълнителни финансови постъпления, с които може да обезпечава задграничните си пътешествия и нови прищевки.

Не е тайна, че Роман Василев от години е пръв участник в почти всички ВИП събирания в столицата и обича да си другарува лично с много от влиятелните и богати бизнесмени на страната. Нещо, което би трябвало да предизвика любопитството на етичната комисия към прокуратурата. Допълнителна странност, свързана с работата на Василев, е, че макар и всяко дело да има своя наблюдаващ прокурор, много често се случва „избрани клиенти” да адресират своите жалби лично до г-н Василев, явно с „предчувствието”, че именно той е човекът, който ще им реши проблема по подобаващ начин, коментират източници от обвинението. Обикновено всички жалби се адресират до Софийска градска прокуратура, а не лично до определен прокурор, както обаче често се случва с Василев. Явно той има „фен клуб” от тъжители, които разчитат персонално на него, за да им се решат проблемите

Бях в Дубай, но какво от това?!
Пред репортер на „Торнадо” зам.-градският прокурор Роман Василев потвърди, че е бил в Дубай, но допълни, че не е спал никога в хотел „Армани”. „Наистина съм чувал, че там е много хубаво, но за съжаление не съм имал удоволствието да пренощувам. Успях да отида с мои лични средства. Ходил съм на много места и служебно. Бил съм в Париж, бил съм в Москва, дори до дни имам служебна командировка в Милано”, коментира обвинителят. Според магистрата няма нищо нередно в това, че е посещавал различни държави. „Какво от това, че съм бил чужбина? Всеки има право да пътува свободно”, констатира Роман Василев.



Кой е Роман Василев?

Кой всъщност е Роман Василев и как стана толкова богат и успешен прокурор, преди да се издъни в злополучния арест? Ето някои данни. Роман Василев е роден в Пазарджик, завършва английска гимназия, а след това икономика в Санкт Петербург през 1989 г. Две години след това започва работа в Националната служба за сигурност и задочно завършва право в Югозападния университет в Благоевград, който не се слави като най-престижния за юридическо образование. Там например са завършили задочно право и Дилян Пеевски, и братя Галеви. През 2000 г. Василев става следовател, през 2005 г. – прокурор в Градска прокуратура, след което е избран за зам.-градски прокурор. Някои смятат, че е по-важен от самия градски прокурор Кокинов, който, въпреки че му е началник, свирел втора цигулка в Градската прокуратура. А тя гледа най-тежките дела – срещу Маргините и куп други т.нар. знакови фигури от престъпния свят.

Най-богатият обвинител в републиката
Зам.-градският прокурор на София Роман Василев се прослави наскоро с репликите си при ареста на бившия военен министър Николай Цонев, когато при задържането му прокурорът Василев директно го обяви за престъпник с думите: „Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като за всеки престъпник, долу на земята.” Заради това си поведение Василев за малко не изхвърча от прокуратурата и бе разжалван от етичната комисия на Висшия съдебен съвет. Същевременно на бял свят излязоха и други детайли от житието и битието на Василев, които накараха някои медии в страната да обявят зам.-градския прокурор на София за най-богатия прокурор на републиката. За 2008 г. например Василев е декларирал 450 000 лв. от продажба на ½ идеална част от имот в кв. “Манастирски ливади” в София и 70 000 лв. от акции и дивиденти, спечелени на Фондовата борса. Според обясненията на прокурора Роман Василев тогава строителна фирма е купила къщата, а той бил прагматик и предвидил спада на имотния пазар. Родителите и братът на прокурора имат строителен бизнес, строят предимно промишлени обекти, но и вилно селище в Кладница, допълни той още тогава. За спечелените 70 000 лв. на фондовата борса пък прокурорът Василев трябва да е играл с поне 150 хил. лв. и да постигне печалба от около 50%. Това обаче почти никога не се удава и на някои дилъри, които само с това се занимават. От декларацията на прокурора за 2009 г. отново си личи, че Василев продължава с хипер успешната си игра на „борсата”. И през нея, и през 2010 той не се лишава от скъпи пътувания и почивки и поддържа изключително висок стандарт на живот за държавен чиновник. Негови колеги обсъждат хвалбите му, че всеки един от костюмите му струва по 2000-3000 лева.

екип в. "Торнадо"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 13447 |15.03.2011 Тотал ТВ измами клиентите, прибра милиони . 37| 6642 |15.03.2011 София щяла да устиска до 7,5 по Рихтер . 17| 7808 |13.03.2011 Бл. Сендов: Японците спят с каски до леглата . 25| 7802 |11.03.2011 Защо да обичат България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads