Реклама / Ads
36| 22353 |10.08.2023 АКТУАЛНО

Проводници на руско влияние се опитват да превземат българския шахмат

.
Русия пусна пипалата си към българския шахмат. Това едва ли изненадва хората, които се интересуват и познават ситуацията в този спорт. Всеизвестно е, че шаха е единия от четирите спорта, към които руския президент Владимир Путин има специално отношение. Това са самбото, спорт, практикуван от диктатора, художествената гимнастика, хокея и шаха.
 

И ако опитите на Москва да превземе българския шах не изненадват запознатите, то съучастието на български „звезди“ и чужденци в този криминален сюжет, буди основателна тревога.

 

Става дума за бившата световна шампионка Антоанета Стефанова, Цвета Галунова, която не е известна толкова с шахматните си успехи, колкото с активността си във фейсбук, където могат да се видят нейни снимки с естрадни певци, но и с румънския политик Даниел Флореа.

 

За тези, които са незапознати със случващото се около тази древна и интелигентна игра в България е редно да се уточни, че в края на 2022 г. Министерството на младежта и спорта, сред няколко кандидатстващи федерации, дава лиценз на тази, в която членуват най-много клубове – „Българска федерация по шахмат 2022“, начело на която е плевенският бизнесмен Васил Антонов. Получила официалното законово признание въпросната федерация започва чинно да изпълнява националния календар, организира редица турнири с немалко спонсори, подкрепя международните изяви на български участници и дори обяви премия от 100 000 лева при спечелване на световна отборна титла при жените през м. септември в Полша. Всичко изглежда прекрасно и наред до момента, в който „БФШ 2022“ подава документи за пълноправен член на Световната шахматна федерация ФИДЕ, което е рутинна процедура след получаването на държавен лиценз.

 

Възниква естествения въпрос: Какво и защо се случва? Защо ФИДЕ демонстративно саботира приемането на България в редиците си?


.

Начело на Международната шахматна федерация е руснакът Аркадий Дворкович, който е бивш вице-премиер на Русия и считан за близък до Путин.

 

Аркадий Дворкович изпраща през м. март 2023 г. в България свой представител – румънския политик Даниел Флореа, който е член на Конституционната комисия на ФИДЕ. Той е придружаван от Ералд Дервиши, президент на Албанската шахматна федерация и представител на Европейския шахматен съюз. Те имат мисията да се запознаят със ситуацията в България, но всъщност основната им цел се оказва всяване на хаос сред родната шахматна общност.

 

За да изпълнят „задачата“ Флореа и Дервиши включват в сюжета Цвета Галунова и Антоанета Стефанова – едната като председател на сдружение по шахмат „БФШ 64“, а другата – като неин почетен член. Всеизвестни са връзките на двете с Русия, заради което някои ги наричат „кукли на конци“.

 

Бившата депутатка от „Възраждане“ Галунова, която след това преминава и през БСП, през лятото на 2021 г. работи в в СОК „Камчия“ – известен като руска база на нашето Черноморие, и на практика е на заплата към руски структури. Възможно е това да е следствие от близката й дружба с Надежда Воробьова, която е изгонена от България заедно с групата руски дипломати и служители, уличени в шпионаж…

 

Честите визити на Галунова в руското посолство в София са известни на всички. Тя открито демонстрира близостта си с посланик Елеонора Митрофанова.

 

Известни тесните връзки с посолството и Русия и на Антоанета Стефанова, която пък бе предложена от ИТН за премиер през март 2021 г.

 

Връзките на Стефанова във ФИДЕ са отдавна и известни. Говори се, че има близко приятелство с вицепрезидента Дана Рейзнице-Озола, наричана „дясна ръка“ на президента Дворкович.


Интересите на тази група у нас защитава печално известния Георги Градев, който е част от доминираната от руснаци кантора Sila internstional iawyers – htts://silalawyers.com/company -2.

 

През 2018 г. Градев защитава личните интереси на Дворкович, с което спомага за неговото избиране при първия му мандат.

 

Важно е да се знае, че Градев няма нищо общо с шахмата, но пък, според запознати, е в близки отношения с бившия спортен министър и депутат от ИТН Радостин Василев, където се подвизаваше и Антоанета Стефанова.

 

В целия процес са замесени още имената на известните само в шахматните среди Николай Тодоров и Атанас Куртенков, никога с нищо не допринесли за развитието на българския шах. Първият перманентно водещ съдебни дела, пречещи на развитието на шахмата, а вторият – сменящ през определени периоди няколко федерации, в които членува.

 

Към антибългарската шахматна завера се е включил и шахматистът Кирил Георгиев, както и председателят на „БФШ 1928“ Руслан Тошев.

 

Очаквано, незачитайки българските закони, въпросните лица се постват на страницата на ФИДЕ, изгонват рейтинг-администратора за България и започват да се разпореждат с българския шахмат под името „Временна комисия“ – те определят национален селекционер и национални състезатели на България за предстоящото световно отборно първенство за жени без дори да се съобразяват с родното Министерство на младежта и спорта, лицензираната според закона федерация и шахматната общност.

 

Обявление и информация за това кога и къде заседава въпросната „Временна комисия“, протоколи с решенията й никъде не могат да бъдат открити. Все едно са в нелегалност…


Въпросните лица обаче не се спират. Според информация от шахматните среди те са решили техният национален отбор-жени, да проведе лагер-сбор в Румъния – страната на представящия се за ръководител на „Временна комисия“ Даниел Флореа. Това е толкова нелепо, че дори коментар е излишен. И още: пари за всичко това те искат от родното министерство, чиито решения демонстративно не зачитат и погазват.

 

Според наша информация законната шахматна федерация „БФШ 2022“ също има отбор, който съвсем очаквано не получава потвърждение от ФИДЕ, т.е. не може да участва през септември на световното. Експерти, с които разговаряхме коментираха, че „БФШ 2022“ разполага не само разполага със средства за финансиране на нашите шахматистки, но дори е публикувала на сайта си премийните суми в зависимост от класирането.


Абсурдно, но факт – определената от държавата лицензирана шахматна федерация е възпрепятствана да изпълнява задълженията си, защото някой, обвързан с руски интереси, е решил да затрие българския шахмат.

 

Докъде стигат пипалата на Русия? Ще успее ли шантажът за превземане на древната игра, към която са привързани толкова много интелигентни хора в страната ни? Ще позволят ли това българските институции или ще вземат неадекватни решения? Предстои да узнаем…

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 11606 |21.02.2023 Народът след обръщението на Путин: Руско реалити, кога ще връщате откраднатите милиарди, дворци и яхти? . 8| 6827 |27.01.2023 Руско гробище разкрива затворническата армия на Пригожин и ”Вагнер” . 41| 20562 |13.01.2023 Христо Грозев: Руското военно разузнаване е подготвяло преврат в България през 2016 г. . 32| 17455 |28.12.2022 Руското военно произвоство замря: Лъгали Путин, че тайвански чипове са руски, той лъгал Пекин и си го получи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads