Реклама / Ads
2| 6377 |14.03.2010 АКТУАЛНО

Режат социализма от Братската могила на Далчев

.
Скулпторите Ставри Калинов и Георги Чапкънов консултират адаптацията на мемориала
 

Братската могила в Пловдив ще бъде възстановена с пари от дарения, съобщи вчера кметът на район „Западен" Здравко Димитров. Началото беше положено вчера, като по покана на общината мемориалът беше огледан от скулпторите Ставри Калинов и Георги Чапкънов. Тяхното мнение е, че за реставрацията не се искат баснословни средства, съобщава в. “Марица”.

Идеята е мемориалният комплекс да се адаптира според замисъла на неговия, вече покоен, автор Любомир Далчев, каза Здравко Димитров. Творецът, емигрирал в САЩ, е изпратил писмо през февруари 1992 г. до кмета и Общинския съвет с гореща молба да участва във възстановяването на Братската могила, за да може тя да придобие по-голяма естетическа стойност и историческа правда, а не да бъде символ на събитията, свързани предимно с периода на социализма. Далчев е предложил в олтара да се постави допълнителна фигура „Страдаща майка", която символизира Отечеството. Това е седнала жена с празни ръце, описва образа в писмото си Далчев. Двете последни композиции „Зараждане на социализма" и „Стачен пост" трябва да се отстранят като маловажни и несъществени за народността, счита авторът. Към писмото, което прашасва в чекмеджетата на общината в града под тепетата вече 18 години, Любомир Далчев е приложил снимки и скици. Виждах, че комунистите искат да изтъкнат себе си, но аз имах потребност да творя - така скулпторът обяснява защо навремето се е съгласил на компромиса да не реализира напълно идеята си за Братската могила. Ще бъда щастлив, ако доживея до възстановяването на мемориалния комплекс, пише Далчев. През 90-те години писмото му беше огласено за първи път от тогавашния кмет Спас Гърневски, но до реставрацията така и не се стигна.

Братската могила е част от нашата история и ще разчитам на помощта на родолюбиви българи, каза Здравко Димитров. Самият той също ще участва с лични средства. По този начин през миналата година беше възстановен паметникът на капитан Бураго на Пазарджишко шосе. От общината не бива да взимаме пари за паметници, особено сега, в кризата, коментира Димитров. За консултации ще бъдат поканени и други скулптори. Задължително ще направим обществено обсъждане, каза районният кмет и припомни, че някои от анкетираните през миналата година са препоръчали целият мемориал да се събори. Повечето от пловдивчани обаче са настоявали да се възстанови. Още сега, напролет, ще сложим нови пейки и ще посадим цветя, увери Здравко Димитров. За реставрацията и поддръжката на мемориала има решение на Общинския съвет още отпреди две години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7078 |12.03.2010 Ройтерс: Кризата може да се задълбочи при Борисов . 1| 6806 |09.03.2010 Вълни заляха рибарските лодки в Балчик . 0| 7265 |07.03.2010 Послание на Озарис до българските жени . 3| 8962 |04.03.2010 Официално: Metallica, Rammstein, Slayer, Manowar, Alice In Chains идват в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads