Реклама / Ads
5| 29963 |16.10.2023 АКТУАЛНО

"Ройтерс": Ето кой и как финансира Хамас

.
Според експерти и служители палестинската войнствена групировка Хамас използва глобална финансова мрежа, за да пренасочва подкрепа от благотворителни организации и приятелски държави, като прехвърля парични средства през тунели в Газа или използва криптовалути, за да заобиколи международните санкции.
 

Въпреки това Хамас, която управлява ивицата Газа, ще се сблъска с още повече пречки за достъп до средства след безчинствата на въоръжените лица на групировката, които убиха стотици израелци, предимно цивилни. Израел отговори с най-тежката бомбардировка на Газа през 75-годишния конфликт.

По-рано тази седмица израелската полиция съобщи, че е замразила банкова сметка в Barclays, която според властите е свързана с набирането на средства от Хамас, и е блокирала сметки в криптовалута, използвани за събиране на дарения, без да уточнява колко са сметките или стойността на активите.

 

Този ход даде представа за сложната финансова мрежа, отчасти законна, отчасти скрита, която е в основата на Хамас, или Движението за ислямска съпротива, и неговото правителство в ивицата Газа, което то управлява от 2007 г. насам.

 

Матю Левит, бивш служител на САЩ, специализиран в борбата с тероризма, изчисли, че по-голямата част от бюджета на Хамас, възлизащ на повече от 300 млн. долара, идва от данъци върху бизнеса, както и от държави, включително Иран и Катар, или от благотворителни организации.

 

През февруари миналата година Държавният департамент на САЩ заяви, че Хамас набира средства в други страни от Персийския залив и получава дарения от палестинци, други емигранти и собствени благотворителни организации.

 

"Ройтерс" не успя да се свърже с представители на Хамас за коментар по този материал. В миналото Хамас е заявявала, че финансовите ограничения, наложени на нейните донори, са опит да се неутрализира законната съпротива срещу Израел.

 

Хамас, санкционирана като терористична организация от САЩ и страни като Великобритания, все по-често е използвала криптовалути, кредитни карти или измислени търговски сделки, за да избегне нарастващите международни ограничения, каза Левит.

 

"Хамас е един от най-успешните потребители на криптовалути за финансиране на тероризма", каза Том Робинсън, съосновател на изследователската фирма за блокчейн Elliptic.

 

Тази година обаче Хамас заяви, че ще се оттегли от криптовалутите, след поредица от загуби. Системата за водене на счетоводни книги на криптовалутата може да направи такива трансакции проследими.

 

Изследователите на блокчейн TRM Labs заявиха тази седмица в изследователска бележка, че набирането на средства от криптовалути преди това се е увеличило след кръгове на насилие, включващи Хамас. След сраженията през май 2021 г. контролираните от Хамас криптоадреси са получили повече от 400 000 долара, казаха от TRM Labs.

 

След насилието от миналия уикенд обаче известните групи за подкрепа, свързани с Хамас, са прехвърлили само няколко хиляди долара чрез крипто, отбеляза TRM.

 

"Една от вероятните причини за малкия обем на даренията е, че израелските власти се насочват към тях незабавно", заяви TRM, като добави, че през последните години Израел е конфискувал криптовалута на стойност "десетки милиони долари" от адреси, свързани с Хамас.

 

Между декември 2021 г. и април тази година Израел конфискува почти 190 криптографски сметки, които според него са свързани с Хамас.


КОРАБИ И СНАРЯДИ

 

Независимо дали чрез криптовалути или по друг начин, съюзниците на Хамас са намерили начини да доставят пари до Газа. Държавният департамент на САЩ заяви, че Иран предоставя до 100 млн. долара годишно в подкрепа на палестински групи, включително Хамас, и посочи методи за преместване на парите чрез подставени лица, корабни транзакции и благородни метали.

 

Иранските власти не отговориха веднага на молбата за коментар.

 

До миналата година Хамас е създал тайна мрежа от компании, управляващи инвестиции на стойност 500 млн. долара в дружества от Турция до Саудитска Арабия, заяви Министерството на финансите на САЩ, което обяви санкции срещу фирмите през май 2022 г.

 

Израел отдавна обвинява иранските духовни управници, че подклаждат насилието, като доставят оръжия на Хамас. Техеран, който не признава Израел, твърди, че оказва морална и финансова подкрепа на групировката.

Подкрепата на палестинската кауза е стълб на Ислямската република от революцията през 1979 г. насам и начин страната да се наложи като лидер на мюсюлманския свят.

 

От 2014 г. насам богатият на природен газ Катар също плаща стотици милиони долари на Газа, като в един момент отделя по 30 млн. долара на месец, за да подпомогне работата на единствената електроцентрала в анклава и да подпомогне нуждаещите се семейства и държавните служители в управляваното от Хамас правителство.

 

"Катарските помощи осигуряват по 100 долара на най-бедните палестински семейства и удължават периода на електрозахранване през деня в Газа", заяви катарски служител в отговор на молба за коментар от страна на правителството, като добави, че те са помогнали за "поддържане на стабилността и качеството на живот на ... палестинските семейства".

 

Катар върви по опънато външнополитическо въже, приемайки най-голямата американска военна база в региона, талибаните и други групировки, което често му позволява да посредничи.


ПРАВИЛАТА НА КАТАР

 

Финансирането на Катар за Газа всъщност минава през Израел, заяви източник, запознат с процеса.

 

Средствата се прехвърлят по електронен път от Катар към Израел. Израелски служители и служители на ООН пренасят парите през границата до Газа.

 

Парите се разпределят директно на нуждаещите се семейства и държавни служители в Газа, като всяко семейство или лице трябва да се подпише до името си, че е получило парите. Един екземпляр от този лист отива в Израел, един - в ООН и един - в Катар.

 

"Помощта на Катар за ивицата Газа е напълно координирана с Израел, ООН и САЩ", заяви катарският правителствен служител.

 

През последните години Катар купуваше гориво от Израел за единствената електроцентрала в Газа. Той също така изпраща египетско гориво, което Хамас може да препродава, използвайки приходите за заплати.

 

Стивън Реймър от мозъчния тръст Royal United Services Institute прогнозира, че новите опити за пълно ограничаване на достъпа на групировката до официални финансови канали ще имат ограничен успех. "Тактиките им за финансиране се развиха така, че да ги заобикалят".

 


 

Публикаци на "Ройтерс". Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 15554 |15.10.2023 "Лукойл“ не е внасял пари за енергийна сигурност заради служебното правителство . 18| 5721 |15.10.2023 Росен Плавнелиев: Президентът Радев разделя нацията и кани вълка в кошарата . 51| 10025 |13.10.2023 Очаквано: Кабинетът "Денков" оцеля. Опозицията: Срамота! Хак да ви е! /обзор/ . 10| 5053 |12.10.2023 Първи вот на недоверие на кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads