Реклама / Ads
8| 8487 |13.02.2024 АКТУАЛНО

Руското МВР издирва Иван Калчев - Глиги, Христо Грозев и още българи

.
Руското МВР издирва Иван Калчев - Глиги и още двама българи са в издирвателния списък на руското Министерство на вътрешните работи. До базата данни се добраха от разследващият сайт "Медиазона". Руското МВР търси българския доброволец на фронта в Украйна Иван Калчев-Глиги, заедно с Цветлан Бориславов Благоев и Димитър Красимиров Петков. В списъка е и разследващия журналист Христо Грозев. 
 

Шест месеца на фронта в Украйна прекара Иван Калчев - Глиги като част от Международния легион за защита на Украйна. 

 

Издирват се още стотици хора от различни държави, сред които арменци, израелци, грузинци, британци и граждани на Беларус. В данните на руското МВР има и много имена на европейски политици и служители. 

 

Данните на руското МВР не поясняват какви са причините за наказателното преследване на конкретните лица. Почти невъзможно е да се отделят политически дела от общата маса. Разследващите журналисти успяват само да разберат, че почти всички случаи на издирване са регистрирани на граждани на Русия или страни от бившия СССР - други страни заемат само 2% от общия брой.





Търсят се повече от 700 чужденци, които едва ли някога ще се озоват в Русия, за да бъдат задържани, но въпреки това са разследвани по явно политически причини, посочват от медията. Най-голямата група чужденци, издирвани от московските полицейски управления, са украинци. Сред тях -  трима бивши украински министри на отбраната, двама бивши главнокомандващи на въоръжените сили на Украйна, генерали, депутати и длъжностни лица.

 

Международния легион и други чуждестранни части на украинската армия са друга голяма категория издирвани от руското МВР лица. “Медиазона“ успя да идентифицира 396 души от 36 държави в базата данни. 

 

След премахването на множество съветски паметници, политици от различни държави също попаднаха в полезрението на руските власти. Засега не е известно български политици да са включени в тези списъци, след като Паметникът на съветската армия в София беше преместен от центъра на столицата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4240 |12.02.2024 Иво Инджев: Тръмп - този продукт на “консерватизма”, по нищо не се различава от Путлер по менталност . 11| 3080 |09.02.2024 Стигна се до споразумение, зърнарите спират протестите /видео/ . 8| 4495 |09.02.2024 Скандално! "Възраждане изключи трима депутати от парламентарната си група" . 27| 20750 |06.02.2024 Николай Стайков: В "SS Club" се е влизало с клубна карта с чип. Жената на Нотариуса е била на бара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads