Реклама / Ads
11| 10124 |19.08.2010 АКТУАЛНО

Сайт търси безследно изчезнали българи

.
В интернет пространството вече може да бъде намерена информация за голяма част от безследно изчезналите ни сънародници от последните 20 (и повече)години, благодарение на 25- годишния Боян Юруков.
 

Студентът, който следва в чужбина, решава, че би било полезно да събере такава информация на едно място, което да е достъпно за всички, и се заема с нелеката задача да превърне идеята в реалност. Проектът му може да се намери на адрес www.lipsva.com . В сайта има карта, снимки и информация за безследно изчезналите лица, а също така е споменато и мястото, на което са забелязани за последно.

Идеята, както той сам споделя в своя блог, идва съвсем случайно. С него се свързва жена, чийто син учи в чужбина, но е загубила всякакви връзки с него. Разтревожена, майката започва да пише на други млади хора извън страната дали са го виждали някъде. Не е споменат изходът от тази ситуация, но е факт, че в България има стотици безследно изчезнали, за които се знае или прекалено малко, или нищо.

Чрез интернет създателят на страницата цели да направи достояние на широката общественост повечето подобни случаи. Тези данни датират от 1987-ма година до днес. В самия сайт всеки има възможност да съобщи за свой изчезнал близък, познат или роднина, като е препоръчително да се дава и повече информация за този човек, за да има съответно по-голяма полза. Авторът на блога е направил връзки към най-големите световни социални мрежи – Facebook и Twitter.

В личния си блог Юруков дава подробна информация около създаването и поддържането на lipsva.com и всеки, който би искал да потърси помощ или пък от своя страна да помогне, може да разбере как да го направи и как да се свърже с него.

В България няма официално оповестени данни за броя на изчезналите българи за тази и последните няколко години. Единственото, което се знае със сигурност е, че броят на жертвите на трафика на хора нараства, както и търговията с човешки органи. Затова колкото по-бързо се действа по сигнал за изчезнало лице и колкото повече информация стигне до голям кръг от хора, толкова по- голям шанс има то да оцелее.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 124| 51463 |10.06.2010 Македонски българи: Върнете ни правата, които имахме поне в Османската Империя . 29| 12366 |04.06.2010 Клип с пиян окръжен съдия разтърси Русе . 7| 14976 |24.01.2010 България е трета като източник на проститутки . 0| 10369 |22.01.2010 Бионсе открадна тоалет от българин; съдят се

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads