Реклама / Ads
3| 2914 |13.07.2023 АКТУАЛНО

След множеството отводи: ВАС рестартира делото за лиценза на КТБ

.
Източник: личен архив
След множество отводи Върховният административен съд (ВАС) върна за ново разглеждане делото за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ).
 

През 2014 г. БНБ отне лиценза на банката, като решението беше оспорено пред ВАС от основните акционери в КТБ. В две последователни определения ВАС обаче прие, че нито акционерите, нито членовете на ръководството на банката имат право да обжалват решението.

 

На 30 август миналата година обаче Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) установи категорично, че лицензът е бил отнет незаконосъобразно и КТБ е била лишена от справедлив съдебен процес.

 

Според ЕСП българските власти са погазили два члена (общо три нарушения) от Европейската конвенция за правата на човека. Те се отнасят до правото на справедлив процес (две нарушения) и правото на собственост (едно нарушение).

 

Съдът тогава обяви, че отнемането на лиценза на банката следва да бъде отменено, както и последиците от това решение.

 

Решението на ВАС ВАС се съобразява с аргументите на ЕСПЧ, като върховните съдии пишат в решението си, че нарушение на правото на справедлив съдебен процес произтича от това, че при решението си за отнемане на лиценза тричленният състав на ВАС при постановяване на съдебния си акт не обсъжда писменото изложение, подадено от името на банката от бившите й изпълнителни директори.

 

Вместо това се позовава само на изложенията, внесени от квесторите на банката, като по този начин имплицитно отхвърля твърдението на бившите изпълнителни директори, че имат някакви остатъчни правомощия да представляват банката, както и че при разглеждане на делата ВАС отхвърля многократните молби на бившето ръководство на КТБ да назначи специален представител на банката.

 

"Ново разглеждане на делото е необходимо, за да се отстранят последиците от установеното нарушение", категорични са висшите съдии и затова делото е върнато за ново разглеждане от друг тричленен състав.

 

Със същото решение от днес върховните магистрати отхвърлят искането на "Бромак" (собственост на Цветан Василев, бел. ред.) за отмяна на посочените по-горе определения.

 

Основанието за това е, че решението на ЕСПЧ няма действие по отношение на дружеството – то не е страна в производството пред европейския съд и по отношение на него не е установено нарушение на конвенцията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7454 |12.07.2023 Най-големият теч след “НАП Лийкс”: Данните на над 2 млн. българи се появиха в нета след атака по “Лев инс”. Те отричат . 21| 8738 |20.06.2023 Изследване: Радев, БСП, ”Възраждане” - сред говорителите на Кремълската пропаганда у нас . 10| 4489 |12.06.2023 Прокуратурата разследва и ”Турски поток” след ”Барселонагейт” . 17| 7602 |06.06.2023 Facebook след избора на кабинета ”Денков - Габриел”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads