Реклама / Ads
0| 6885 |26.07.2022 АКТУАЛНО

Столична община обезобразява Театър „София“ /снимки/

.
Източник: Nadia Rozeva, Виктория Димитрова, Анета Василева
Започнал една преди няколко дни, ремонтът на общинския театър „София“ вече потвърждава предварителните опасения, че след неговия край още една ценна сграда в столицата ще загуби автентичния си вид.
 

Във Фейсбук групата „Ново архитектурно наследство“ са публикувани снимки „преди и след“ от ремонта на театър София, които са меко казано шокиращи. Активистите припомнят и как се стигна дотук – с идеята и на възложител, и на стопанин на театъра, че е нужна не внимателна реставрация, а „цялостен ремонт“.

 

„Ново архитектурно наследство“ припомнят изречението, с което започва тяхното становище от 6.12.2021 относно предстоящия ремонт: „Основен проблем в предложения проект е неговият подход за „цялостно обновяване“, заложен в допълнението към заданието за проектиране от 2.04.2015. Такъв подход е в принципно противоречие с идеята за опазване на сградата като недвижима културна ценност и представлява сериозен риск от загуба на високата степен на автентичност, която сградата в момента притежава. Това допълнение решава съдбата на всички настилки, каменни облицовки, гипсови елементи, дървени ламперии, осветителни тела и обзавеждане на театър София“.

 

Оттам припомнят още, че към днешна дата сградата е в процедура за статут като недвижима културна ценност.

 

 

Многократни са опитите за спасяване на театър „София“, ала без успех, защото строителите унищожиха с къртачи голяма част от оригиналната каменна облицовка на фасадата, като предстои тя да бъде премахната изцяло.

 

Това бе и повод пред сградата вчера да се съберат недоволни граждани, които поискаха къртенето да спре и да се преосмисли начинът, по който театър „София“ се реконструира. Те протестираха и срещу унищожаването на интериора, части от който са изхвърлени пред общинската сграда.

 

Проектът за ремонт на театъра е на стойност 10 млн. лв., които са осигурени по европейската програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“ и от бюджета на Столична община. Той бе одобрен от Столичния общински съвет през юни 2021 г. по предложение на зам.-кмета по културата Мирослав Боршош. Първоначално идеята бе след ремонта каменната облицовка да се замени с високопресован ламинат. След обществен натиск общината бе принудена да се откаже от това си намерение и да преработи част от проекта. Изпълнител на дейностите е консорциумът ДЗЗД „Про Енерджи груп“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 17193 |09.05.2022 Александър Дунчев: Това, което видяхме в община Гърмен е повече от безумие . 0| 3850 |25.07.2021 Община Русе подкрепи поредното издание на „Писта Русе“ . 1| 9000 |12.09.2020 Столична клиника сваля цените наполовина . 5| 14860 |18.12.2019 КТ ”Подкрепа”: Директор на столична болница взима 100 000 лв. заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads