Реклама / Ads
5| 9079 |29.01.2008 АКТУАЛНО

„Ок супер...”, или кои таксита „извозват” невнимателните клиенти

.
Таксиметровите обирджии все повече завладяват софийския пазар. Ментетата слагат тарифи в пъти по-високи от нормалните, а най-объркващо за клиентите остава логото ,,Ок”, което всеки път ги подвежда.
 

img_8061.jpg

Едни от най-популярните таксиметрови фалшификати са фирмите ,,Ок супершанс”, ,,Ок автотранс” и ,,Ок софтранс”. Освен облепените реклами, които изключително много приличат на оригиналното лого на „Ок Супертранс”, фирмите предвидливо са направили и подобни телефонни номера, които завършват на 2121, но с разлика в първите цифри. Проверка на Frognews.bg установи, че всъщност на телефоните, които мошениците са дали, отговаря мъж, който казва, че фирмата е доста малка и не може да обслужи точно този адрес, който ние поискахме. Учтиво ни препрати на същия номер, с разкликата, че не беше мобилен, но уви чухме познатото: ,,избрали сте грешен или несъществуващ номер”. Оттук можем да направим извода, че фирмите залагат само на случайно объркали се клиенти или на гости от провинцията, които са чували за най-голямата и надеждна фирма ,,Ок супертранс” и веднага се хвърлят на кола с надпис „ОК”.

img_2490.jpg

Обикновено въпросните таксита чакат поредните си жертви пред тузарски софийски хотели, в района на жп- и автогара и на летище София. Цените са повече от ненормални – „ОК софтранс” например ще ви „извози” с 3.50 лв. на километър и със скромната сума от 1.70 лв. за минута престой. Рекордьори в това отношение обаче са от фирмата ,,Такси 2001”, чието лого е досущ като това на известната софийска компания с номер „91280”. При въпросната фирма само заемането на седалката вече ви струва 2.40 лв. Километърът е закован на 4.90 лв., но това не е всичко – едноминутният престой също е 2.40 лв. Т.е., разстояние от 3 километра в условията на неголеми задръствания в София би излязло не по-малко от 20 лв. За сравнение автобусният билет между София и Варна струва 25 лв. За протести от страна на клиентите не може да става и дума. Г-жа Олга Христова от Изпълнителна агенция ,,Автомобилна администрация” е категорична, че от фирмите имат право да обявяват каквито си поискат тарифи, тъй като това не е забранено от закона. Тя уточни още, че законови ограничения спрямо еднаквите таксиджийски реклами също липсват. Така излиза, че клиентите, които от невнимание или от незнание са изгорели със значителните суми, могат само да се опитат да избягат или да се саморазправят с шофьора, което обаче не е препоръчително, защото може да се достигне до гражданска война и до блокирането на столицата.

img_6452.jpg
Затова, бъдете внимателни и четете тарифите, както на предното стъкло, така и на задната врата, защото понякога може и да се разминават. Пък и явно само у нас всичко е позволено на таксиметровите шофьори - да слагат каквито си искат тарифи, да бият недоволни пътници, да ритат жени, понеже не искат да си платят твърде високата сметка и какво ли още не. Остават и настрани онези таксита, които возят със стикери с нормални тарифи, но заради различни технически прийоми от страна на шофьорите сметка от 5 лева за определено разстояние, всъщност излиза към 6.80. 1.80 отгоре, в джоба на поредния безнаказан нехранимайко и гамен, който ти проглушава ушите с долнопробна чалга, а и може да ти отвърти някой и друг шамар, ако му направиш забележка. Не случайно някой бе възкликнал, че таксиметровите шофьори са най- безнаказаното съсловие в държавата! img_6422.jpg
снимки Вяра Йовева

Васил Василев 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5804 |28.01.2008 "Замръзналата река" печели Сънданс, "Семейство Сопрано" пак триумфира . 0| 7112 |28.01.2008 Кристиан отиде при баща си Марлон Брандо . 1| 5779 |26.01.2008 В Белград предлагат нощувка в компанията на зловещи диктатори . 0| 5658 |26.01.2008 Боно подари на японския премиер iPod

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads