Реклама / Ads
33| 10235 |15.08.2015 АКТУАЛНО

Властта скри, че сме последни в ЕС по върховенство на закона

.
България е на 45-о място по върховенство на закона. Класацията е на Международната организация World Justce Project и е за 2015 г. За една година сме слезли едно място надолу в сравнение с 2014 г. Преди това сме били още по-напред. Очертава се тенденция България да пада надолу в списъка, което означава влошаване на правовата среда.
 
В списъка на страните от Европейския съюз сме на последно място, като предпоследната - Унгария, е с 8 места напред.
Красацията е публикувана още преди месец и нещо. Тя е известна на правителството, прокуратурата и Министерство на правосъдието, но не е оповестена, съобщиха за Фрог нюз източници от правителството. Тайната била наложена заради споровете по съдебната реформа и за да не се види, че в един от най-важните показатели - върховенството на закона, сме изостанали далеч от Европа.
В класацията влизат 102 страни. На пръв поглед изглежда, че страната ни е в "златната среда", но всъщност такава няма. Зоната, в която се намираме, е определяна като "рискова", най-вече заради липсата на прозрачност в действията на държавните институции. В един "клуб" (кюп) сме с Ямайка (42), Тунис (43), Македония (44), Монголия (47), Беларус (48), Албания (49).

Далеч пред нас са държави, към които често се отнасяме с ирония и дори считаме за изоставащи. Уругвай, например, е на 22 място, непосредствено до лидерите по върховенство на закона. Португалия заема 23-о място, Коста Рика 25-о, а Чили - 26-о. Грузия е на 29-о място, а Ботсвана на 31-о. На сравнително голяма дистанция от нас са и Румъния (32), Гърция (33), Хърватска (35).

В Топ-5 на страните по върховенство на закона са Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и Холандия. Дания е водач не за първа година. САЩ са на 19-о място, като преди нея са Австрия, Германия, Сингапур, Великобритания, Франция и др.

Индексът за върховенство на закона е разработен през 2010 г.

Последни са Афганистан (100), Зимбабве (101) и Венецуела (102). Съседна Турция е на 80-о място, между Мексико и Узбекистан.

Пет години организацията World Justce Project измерва постиженията на държавите по осигуряване на правова среда, която се базира на универсалния принцип за върховенство на закона. Индексът е сбор от показатели, получени от официални статистики и изследвания, експертни мнения, от анкети и въпроси към хора, различни по възраст, образование и етнос, определящи общественото мнение.

Класацията е публикувана още преди месец, но у нас тя не получава гласност.

 

Показателите са:

 

1. Правомощия на институциите, олицетворяващи властта.

2. Нивото на корупция.

3. Ред и безопасност.

4. Защита на основните права.

5. Прозрачност в дейността на държавните институции.

6. Спазване на законите.

7. Състояние на гражданското право.

8. Състояние на наказателното право.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 12508 |01.08.2015 Експосланик Ил. Василев: Москва поръча дестабилизация на властта в София . 0| 11074 |03.07.2015 Д-р Михайлов: Убиецът на "Струма" се толерира от властта . 0| 7804 |29.06.2015 Проф. П. Иванов за Фрог: Здравеопазването обслужва крадци, свързани с властта . 0| 5471 |18.06.2015 Капон за Фрог: Световната банка не ще стресне властта, рекетът продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads