Реклама / Ads
4| 16987 |05.07.2023 АКТУАЛНО

Вратичка в закона и широко затворени очи позволяват на кмета на Ямбол да ощети общината с милиони

.
Вече ви разказахме как ямболският кмет Валентин Ревански хитро е уголемил частния си терен с общинска земя, без да плаща необходимият за това наем. Това обаче не е единствената наглост, която градоначалникът си е позволил и с вратички в закона е променил предназначението на собствената си чалготека - врътка, благодарение на която общинският бюджет е бил ощетен с милиони.
 

Клуб "Валентин" е може би най-успешната дискотека в град Ямбол. След като таксиджиите в града отказват да возят пияните купонджии до домовете им, дискотеката на Ревански създава частна автобусна линия, която да обслужва заведението на хълма "Боровец". Представено е разписание за съботните дни, в часовете между 3:00 и 5:00. Обявената "нова услуга” предизвика горещи дискусии в мрежата. Изникват и въпроси за законността на въведената нова линия. 


Но за това по-късно... 


По предназначение и описание клуб "Валентин" е "Нощно заведение с просторни зали, с над 800 места и дейност - търговия". В разрешението за използването на обекта обаче не се посочва това. Напротив - според него от 2013 г. клуб "Валентин" е "временно преместваемо съоръжение" с площ от 252 кв м.", намира се на общински терен, на основание на чл. 56 от Закона за устройство на територията, който регламентира поставянето на преместваеми... съоръжения. Разликата е съществена.


Правното определение на "преместваем обект" (ПО) е "обект, който няма характеристиките на строеж и може след отделянето му от повърхността да бъде преместван в пространството, без да губи индивидуализация или възможност да бъде ползван на друго място с подобно предназначение.


"Съоръжения", по дефиницията на ЗУТ са "оранжерии", "парници".


"Преместваем увеселителен обект" (ПУО), по смисъла на същия този закон са "обществено достъпни открити или покрити площи за увеселителни дейности с подходящо за целта устройство и разположени увеселителни съоръжения. 


Клуб "Валентин" не отговаря на изискванията за преместваемо съоръжение, макар че според разрешителното му би трябвало да е тъкмо така. Не е проведена нито една състезателна процедура за разполагане на клуб "Валентин" върху общинския терен. 


Таксата за ползване на общински терен, която заплаща клубът, като "съоръжение", е по Наредбата за местните такси (МТ) на Община Ямбол за поставяне на шатри, сенници, чадъри, тенти за развлекателни дейности или 1.50 лева за кв. м. Това означава, че барът на Валентин Ревански плаща 378 лева месечно за ползването на общинската земя в периода 2021 - 2022 г. 


По същата Наредба преместваеми обекти с търговска дейност би трябвало да заплащат значително по-висока такса за ползване на общински терен - 37 лева месечно. Т.е. за 252 кв.м. таксата е 9324 лв. на месец, пишат от Сдружение "Бъдеще за Ямбол". 


Клуб “Валентин”, извършва търговска дейност а заплаща такса по тарифа за съоръжение, каквато заплащат шатрите, например, въпреки че по същество е дискотека, способна да събере под покрива си над 800 души. 


Ямболската Наредба за МТ има принос към нормотворчеството - въвежда понятието "търговска дейност на закрито" (в чл.21,ал.1,т.2) при поставяне на ПО, което липсва в ЗУТ. Липсва и "закрито" като понятие. Така обаче по същество се намалява таксата за търговска дейност, която трябва да плаща клуба на Ревански с почти 2500%. 


Разликата спрямо заплащаната от клуб “Валентин” такса от 378 лв./месец и 9324 лв. на месец за ПО с търговска дейност е 8946 лв./месец, и 107 350 лв. на година.


10 години клуб "Валентин" функционира на площ от 252 кв.м. Още през 2014 г. обаче "преместваемото съоръжение" на Ревански е разширено с около 100 кв. м. и действителната общинска площ, която се използва, набъбва до около 340-350 кв. м. С разширението на клуба, разликата спрямо заплащаната такса нараства на 12202 лв./месец, и 146424 лв. на година. За 10 години експлоатация на клуба разликата набъбва сериозно. За 10 години кметът е платил на Общината общо 39132 лв. такси по тарифа за чадър или две колички с царевица. 


Ако плащаше за търговска дейност, която клубът де факто извършва, общо таксите трябваше да са в размер на около 1.4 млн. лева. Освен това, за същото време, ползваната неправомерно от комплекса, заградена с ограда над 6 дка общинска площ, по минимални тарифи (такса 3 лв./кв.м на месец) е в размер на 2.2 млн. лв. 


Промените в ямболската Наредба за местните данъци и такси е приета благодарение на мнозинството на коалицията между общинските съветници от ГЕРБ и "Пряка демокрация". 


За тези тарикатлъци са сезирани редица институции - главният прокурор, КПКОНПИ, омбудсманът, Общински съвет – Ямбол Една от тях е окръжната прокуратура в Ямбол, която обаче счита, че няма проблем и прекратява преписката.


.

Решението среща възражение с мотив, че има съществени пропуски от страна на Окръжна прокуратура и има съмнения за възможна злоупотреба със служебно положение и умишлена липса на контрол от страна на кмета Ревански.

 

Апелативната прокуратура в Бургас потвърждава решението на по-долна инстанция. 


.

Проверка е извършена и от РДНСК - Ямбол. От нея става ясно, че по никакъв начин клуб “Валентин” не може да бъде третиран като “преместваем обект” по смисъла на ЗУТ. Разпореждат обаче проверка на законосъобразността на реализираното там строителство не на кой да е, а на общината, която се управлява от собственика на имота - Валентин Ревански. 


.

Казано иначе - има конфликт на интереси и е съмнително колко точно обективна би била тази проверка. 

 

Наглото заобикаляне на закона остава още по-горчив вкус в устата след обявата за нов наемател на емблематичното заведение "Ален мак" в градския парк. Ресторантът е построен през 1988 г. и през годините става терен за летни дискотеки. През 2011 г. обаче е изоставен и разрушен. 


През февруари обаче общината обявява конкурс, с която да избере ползвател на терена, който по същество е общинска собственост. Конкурсът е за поставяне на павилион за продажба на храни и напитки на територията на градския парк с обща площ от 400 кв. м. като търговският обект трябва да бъде с площ до 60 кв. м., а площта за разполагане на маси със слънцезащитни съоръжения пред търговския обект – до 340 кв. м.


Началната месечна цена е 2 640 лв. без ДДС, депозитът за участие  – 15 840 лв. 


Клуб "Валентин" ползва 5-6 пъти по-голяма общинска площ (340-350 кв.м) от обекта в обявата за търга, и макар че и той е търговски обект заплаща 10 пъти по-малка наемна цена от обявената за "Ален мак".

 

Очаквайте продължение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 44858 |13.07.2021 Осман Октай: Трифонов отвори широко вратите на следващи предсрочни избори . 16| 7413 |01.10.2020 ”Политико”: България е най-зле след Полша и Унгария според доклада на ЕК за върховенството на закона . 12| 15941 |05.06.2020 Вижте кои депутати са гласували лотарията да е държавна и кои за поправката ”Менда” в Закона за хазарта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads