Реклама / Ads
6| 11190 |26.10.2023 АКТУАЛНО

"Всичко е като през 40-те години, но сега сме фашисти." Руснаците отговарят на военната пропаганда с улично изкуство

.
Антивоенно изявление в Санкг Петербург Източник: nowobble.net
През март 2022 г. антропологът Александра Архипова помоли абонатите на нейния канал в Telegram да направят снимки и да й изпратят примери за улични антивоенни изявления - стикери, графити, листовки, графити и каквото и да било. Година и половина по-късно това доведе до колекция от протестно улично изкуство - почти 500 творби от повече от 50 града в Русия. „Украйна не ни е враг“, „И аз се страхувам“, „Хутин Пуй“ . Как руснаците, които се противопоставят на войната, заявяват своята позиция и се подкрепят с улични послания.
 

След началото на руската инвазия в Украйна до октомври тази година в руските съдилища са заведени най-малко 8055 административни дела за „дискредитация“ на армията , според съдебни данни , събрани от Mediazona. От тях 8046 протокола са изпратени на окръжни съдилища, а 9 на гарнизонни военни.


В същото време понятието „дискредитиране“ на армията все още се тълкува възможно най-широко; статията обхваща всичко - от единични пикети и призиви за игнориране на призовките на военната служба до незачитане на буквата Z, превърнала се в неофициален символ на нахлуването в Украйна.

 

.

Активисти във Волгоград на фона на паметника „Родината-майка зове“. Снимка: nowobble.net


През първите шест месеца на 2023 г., според съдебния отдел на Върховния съд, 21 души са били осъдени по наказателната статия за „фалшификати“ за руската армия. От тях осем души са осъдени на реални срокове, трима на условни присъди. За цялата 2022 година 14 души са осъдени за „фалшификати“, а двама са получили реални присъди.


Други 15 души бяха осъдени през 2023 г. по наказателни обвинения за многократно „дискредитиране“ на армията. Двама от тях са осъдени на реални присъди. Така броят на осъдените по този член расте: за цялата минала година има трима такива осъдени.

 

За да избегнат наказание за антивоенни изявления, руснаците започнаха да използват различни методи за маскировка, казва антропологът Александра Архипова. От март 2022 г. тя, заедно с екип от колеги доброволци, събира и класифицира образци на улично антивоенно изкуство, изпратени им от цяла Русия.


.
Фразата „две думи“ заменя фразата „без война“. Снимка: nowobble.net


„Руснаците, лишени от публичен глас, създават анонимни послания в градското пространство: по стените на къщите, оградите, стълбовете, по автобусните спирки и по асфалта“, се казва в описанието на изложбата, която се нарича „Без колебание “ . Това е препратка към случая с жителката на Тюмен Алиса Климентова, която беше задържана през септември 2022 г. за писане с пастели „Без дяволите“ и нарисуване на знак за мир на площад „Единство и съгласие“ в центъра на града. На процеса жената от Тюмен твърди, че нейният надпис означава „без гласност“. Въпреки това Централният районен съд на Тюмен все пак я глоби с 30 хиляди рубли по статия за „дискредитиране“ на армията.


.
Обява за изчезнало куче в Ярославъл. Снимка: nowobble.net


„Леко перифразирайки Умберто Еко, ние наричаме анонимните автори, които използват знаците като „оръжия на слабите“, „семиотични партизани“, продължават авторите на изложбата. — Като истински партизани, които взривяват влакове, анонимни създатели на стикери, плакати, инсталации, нанофигури се опитват да подкопаят информационната блокада около руснаците: говорете за това, което руското правителство крие (например убийствата на украински цивилни от руски военни в Буча и Ирпен); да покаже, че подкрепата за войната не е част от мнозинството; да измъкне деполитизираните руснаци от зоната им на комфорт.“


.
Надпис в Екатеринбург. Снимка: nowobble.net


Между другото, авторите на някои произведения анонимно казват на антрополога Архипова и нейните колеги какви мотиви са ги мотивирали.


„Искам – казва един от създателите на графити – моят съсед, като отиде в магазина да си купи хляб, да разбере и види, като се започне от надписите в асансьора, че ние започнахме войната и че трябва да се срамуваме. ”


37-годишна жителка на Санкт Петербург поставя играчки фигурки на украински жени и деца из града през нощта - тя каза на създателите на колекцията, че по този начин иска да предизвика съчувствие у минувачите към жертвите на бомбардировки в Украйна.


„Опитвам се да ги направя сладки, така че хората да искат да вземат моите кукли, може би да ги донесат вкъщи, да ги сложат на масата, може би да ги дадат на дете... Тогава може би ще забележат жълто-синята панделка в нейната плитка и в техните. глави  нещо ще мръдне... И въобще ще ги съжаляваш за тези хора...”



.
Предупреждение в Санкт Петербург. Снимка: nowobble.net


Според Александра Архипова сред авторите на протестни графити в руските градове има както тийнейджъри, така и „много възрастни хора“. Някои от тях се интересуваха от политика преди началото на войната и ходеха на протестни митинги, а други изобщо не. Обединява ги едно – повечето са самотници.


"Някои хора се обръщат към Путин, други към руските войници, но най-често те се обръщат към руснаците, които подкрепят войната с мълчанието си, или към онези, които мислят същото като тях“, отбелязват създателите на колекцията.



.
Икономика. култура. Връзка. Свят. Снимка: nowobble.net


Антивоенните послания по улиците на градовете в Русия могат да бъдат разделени на няколко вида, казва Архипова. Първият е директни съобщения, които не изискват маскировка. "Няма война!" - най-типичният от тях. В същото време фамилията на Путин в графитите от този вид често е фигура на мълчание: „Върви си “ , „Направил си много глупости!“ , „Ти ни влачиш в ада . “


Директно порицание - най-често към съграждани, които подкрепят войната - е вторият тип антивоенна улична работа. „Хората умират в Украйна, Русия умира във вашата страна“, написа някой на трансформаторна кабина в Санкт Петербург през април 2022 г. Освен това, след началото на руската инвазия в Украйна, руснаците припомнят редове от Библията, цитират Манделщам и Булат Окуджава , а също така маскират антивоенни призиви като реклами .



.
Стикер в Санкт Петербург. Снимка: nowobble.net


„Пропагандата прави хората самотни: тя се опитва да убеди всеки един човек, че всички около тях подкрепят войната. Ето защо самотните протестиращи искат да кажат какво чувстват и по този начин да установят емоционална връзка: „не сте сами в този ужас“, „ние сме много“. Ние класифицираме подобни графити като емоционални отражения “, продължават авторите на сборника.


Често хората публично изразяват съпричастност към жертвите на войната, посочвайки конкретни топоними - например пишат за бомбардирания Мариупол или Буча . Или използват контра-съобщение : „Един привърженик на войната във Вологда през май 2022 г. постави руски флаг на прозореца (очевидно за 9 май), а анонимен семиотичен партизанин написа под прозореца „Всичко е като през 40-те години , но сега сме фашисти” – пишат авторите на изложбата.


.
Надписът на стената във Вологда. Снимка: nowobble.net


Минувачите, запознати с политическия и културен контекст, могат да видят подкрепа в подобни графити и да осъзнаят, че някъде „има невидими съюзници“, казва Александра Архипова. „Но това не е всичко. В редки случаи авторите на графити ескалират играта на цензурата до крайност. Те изобщо не пишат нищо за войната, нито пряко, нито алегорично. Графитът „Надпис, за който ще лежа петнадесет години в затвора“ предполага всяко антивоенно изявление, което читателят може да замени на мястото му и да получи присъда. Това е мета съобщение."


Авторите завършват класификацията на посланията в доклада си с най-рядко срещания вид творба – „парадоксалното послание”. Като пример те дават шаблонни графити в Перм, на които Путин е нарисуван с хитлеристки мустаци. „Изтрий ме“, пише в долната част .

 

Медиазона, превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 17723 |26.10.2023 Секс между мъже, десетки апартаменти, часовници за 100 000: Скандал между кандидат-кметове взриви bTV . 10| 4906 |25.10.2023 Експерти: Колко пъти трябва да получим "не"! Нужна ни е нова стратегия за влизане в Шенген . 34| 21510 |24.10.2023 Даниел Лорер: ГЕРБ и ДПС станаха за смях, заради смешните заявки на "Лукойл" . 62| 14032 |23.10.2023 Путин получил сърдечен пристъп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads