Реклама / Ads
70| 11117 |24.07.2023 АКТУАЛНО

Защо Украйна има право да удря Москва, а Киевска Рус да претендира, че е създала Московията? Факти

.
Има и друг прочит от този на Путин...
Миналата нощ два дрона ударили сгради в Москва. И Кремъл ревна като малко дете, на което са му счупили играчката: Това е украинско терористично нападение. В България тази новина е преди много вътрешни, значи е много, много важна.
 

Да погледнем фактите

 

На 23 февруари 2022 г. руските войски нахлуха на територията на Украйна. През първите часове на т.нар. „специализирана военна операция“ са обстрелвани над 230 украински населени места – градове и села. (За сравнение: на 22 юни 1941 г. хитлеровите войски нахлуват на територията на Съветския съюз и по-конкретно на територията на Украйна, Беларус и прибалтийските републики. Германските самолети достигат 230 км в дълбочина, а са обстрелвани близо 120 селища. Първи под ударите на нацистите попадат украинските Киев, Житомир и Севастопол. След тях и градове в Беларус, в Прибалтика…)

 

За първите 12 месеца от войната срещу Украйна руските войски са извършили 5 000 ракетни удара, 3 500 авиационни атаки и бомбардировки и 1 100 нападения с дронове. По украинска територия и населени места са изстреляни над 2 милиона снаряда. Много от тези атаки са били безсмислени от военна гледна точка, но са унищожили хиляди украинци, включително цивилни, също болници, жилищни квартали и цели селища, опожарили са стотици обекти на украинската икономика.

 

Проф. Александър Дугин, наричан „мозъкът на Путин“ заяви публично: „Украинците трябва да бъдат избивани, избивани, избивани. Казвам ви го като професор“.

 

В редица градове руските войски извършиха военни престъпления и дори геноцид, което не се е случвало от времето на Втората световна война. Масови убийства на мирни граждани са доказани в Буча, Бородянка, Мариопул…

 

Путин обяви първо, че „специалната военна операция“ е за защитата на хората от Донбас. Втората цел бе „денацификация на Украйна“. След това като цел се появи смяната на “антинародния режим“ в Киев.

 

Москва използва касетъчни бомби от  първия ден на войната в Украйна. Става дума за снаряди за реактивни системи за залпов изстрел БМ-27 Ураган и БМ-30 Смерч. С тях са обстрелвани Харков, Ахтирка и др.

 

И тази кървава война на Русия срещу суверенна държава много руснаци и част от българите смятат за справедлива, защото така е казал Путин.

 

Но как би изглеждала ситуацията, ако украинската пропаганда бе наполовина активна, колкото руската у нас?

 

Украйна е нападната от Русия и се защитава. Русия е агресор, а Украйна – жертва. Това е ясно за всеки нормален човек, не могат да го отрекат дори крайните путинофили.

 

Да поразсъждаваме обаче в друга посока.

 

Киев и Зеленски обявяват курс на „денацификация на Русия“. Има логика и аргументи, защото според Министерство на правосъдието на РФ в страната са регистрирари 52 ултранационалистически и пронацистки партии, организации и структури.

Както Путин нареди на неколцина учени да сътворят „нова руска доктрина“, която да „доказва“, че Украйна е била част от Русия и СССР, така и украински учени, плюс техни колеги от други страни доказват точно обратното – Русия е произлязла от Украйна. Защото началото е Киевска Рус от 882 година, с център Киев. Чак по-късно се появява на картата Московия и московитите.

 

Няма да навлизаме в дебрите на този спор, който исторически е многопластов и зависим от различни тълкования, но политически той е много значим.

 

Путин твърди, че Ленин е създал Украйна. Пропаганда и лъжа. Украйна е съществувала като самостоятелна държава, конструирана след Първата световна война. По-късно се присъединява към СССР, но със свой представител в ООН и с редица други разлики, които я отличават от останалите съюзни републики.

 

Рус през XVI и XVII в. означава етноконфесионална идентичност, т.е. общност на език и вяра. Става дума за населението на Москва и Новгород. Докато Киев, Лвов и Полоцк (при литовските велики князе и полските крале) са били православни и са говорели близък до руския но различен език. Всъщност и на двете места са ползвали църковнославянски, който идва от българските земи.

 

Освен това руснаците трябва да издигнат паметник на английския търговец Джайлс Флетчър, който в края на XVI в. пуска в обръщение названието "Русия" (Russia), възприето в много страни.

 

Така че Путин няма какви руски земи „да събира и обединява“, защото по неговата логика Полша, Прибалтийските страни и Украйна биха могли да претендират за много неща, които ще му развалят настроението катастрофално… Да не говорим за монголците, които са считани за наследници на Чингиз хан и могат да претендират за земите на Златната орда, в които се пръква Московията.

 

Въпросните теории могат да бъдат аргументирани с томове факти, доказателства и тълкования. Защо да се счита руско-шовинистката за вярна?

 

Може да се каже също, че Украйна изпраща дронове да удрят Москва, защото такава е целта на украинската „специализирана операция“ – да възтържествува славата на Киевска Рус, нали?

 

Друга цел може да е смяната на “антинародния режим в Кремъл“.

Защо Киев да не може да претендира за всичко това? И нападенията на Кримския мост и Москва не са терористични актове, а освободителна мисия.

 

Украйна спасява Русия

 

Киев обещава на „московитите“, че след украинската победа и анексирането на съответни територии, ще могат да се радват на всички завоевания на цивилизования свят, ще получат граждански права, свобода на словото и няма да са обект на наказателни санкции от половината свят.

 

Никой няма да влиза в затвора заради думата „война“ или защото детето му е нарисувало картинка, която чичковците в Кремъл не харесват…

 

Изгонените и спасили се в други страни руски писатели, композитори, музиканти, художници, АйТи специалисти, инженери, учени, спортисти, архитекти и медици ще се завърнат в освободената родина и ще могат да творят и работят нормално.

Един ден Русия ще може да кандидатства за членство в ЕС и НАТО – когато покрие съответните критерии. И ще бъде уважаван партньор и член на клуба на богатите, а жизнения стандарт на населението от 84-о място ще се придвижи нагоре…

Тази гледна точка звучи утопично днес. Русия обаче не може да очаква от украинците да приемат за даденост да бъдат избивани без да отговорят на окупатора. Ще го правят още и още. Така би постъпил всеки свободолюбив народ, населяващ независима държава.

 

А това, че руската противовъздушна отбрана е келява, е проблем на Москва. И ще става все по-голям.

 

В Русия винаги е било така, - казва един от героите на великия одесит Исак Бабел в „Конармия“, - умираме за една кисела краставичка и за световната революция…“.

 

Сталин уби Бабел, а днес Путин иска да убие Одеса. Няма разлика - за убийци става дума. Затова трябва да има възмездие за престъпленията на убийците, ако ще да са в Кремъл. Така е справедливо.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. За сведение на троловете: Не, не са ми платили от американското посолство, нито от "колективния Запад".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 10056 |20.07.2023 Списъкът на “Миротворец”: Какъв е този сайт и защо разбуни духовете у нас? . 6| 3574 |15.07.2023 Джеймс Шер: Украйна унищожи за 17 месеца половината военна машина на Русия. Заслужава да е в НАТО . 37| 4974 |08.07.2023 МО алармира: Президентството манипулира общественото мнение с неверни внушения за военната помощ за Украйна . 7| 4670 |03.07.2023 Евросъюзът измисли как да използва златото на Путин за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads