Реклама / Ads
27| 9500 |19.01.2016 МИНАЛО

100 години от рождението на ген. Григор Шопов

.
Григор Шопов
В София отбелязаха 100-годишнината на Григор Шопов. За хората, с които е работил, той е легенда за служителите на ДС. Но други, в коментари за него след 1989 г., го определят като човек, който тридесет години отговаря за престъпната ДС и е верен на диктатора Тодор Живков. Нека оставим историята да си каже думата, колко е бял и колко е черен.
 
Да засвидетелстват уважение към покойния Григор Шопов дойдоха генерал Любен Гоцев, Евгения Живкова, Тодор Славков, Светлана Шаренкова и десетки  бивши оперативни работници и разузнавачи.

Нека цитираме само няколко от мненията за Григор Шопов на хора, които са работили с него.

Виктор Михайлов, бивш министър на вътрешните работи: Ние, служителите в сигурността, които работехме под негово ръководство, ще го помним винаги като човек с изключителни заслуги към държавата, човек с морал и добродетели.

Григор Стоичков, бивш зам. председател на МС: Той не обичаше многословието и с малко думи казваше важни и съществени неща. Още преживе ние припознахме Григор Шопов като легенда.

Ген. Сава Джендов, началник на УБО: Това е ръководителят, който за мен в най-голяма степен покрива представата за човек на дълга и честта - обичаше силно България..., не натрупа имоти и състояние, а обич и уважение...

Разбира се, на съвсем друго мнение са хора, които са били преследвани от ДС. Димитър Василев, който е бил разпитван многократно в ДС, защото имал брат, избягал в канада си спомня: "Не съм познавал лично Шопов, но тези, които ме разпитваха все повтаряха, че действат по негова заповед и на съветските съветници или пълномощници, не знам точно какви са били, в българското МВР. Заплашваха ме, че ако ген. Шопов рече, за няколко часа ще се окажа в затвора. Да си го честват неговите познати и приятели, но хората трябва да знаят и помнят, какво е била ДС. Ако са честни бившите служители на ДС да кажат, какво щеше да стане, ако някой по тяхно време организираше честване на шефове на МВР или полицията от царско време. Дори не ми се помисля..."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 60477 |05.01.2016 100 години от рождението на армейски генерал Добри Джуров . 5| 6117 |03.01.2016 Празнуваме 138 години от Освобождението на София . 2| 7237 |27.12.2015 Петима българи загинаха преди 12 години в Кербала . 5| 8031 |25.12.2015 25 години от разстрела на семейство Чаушеску

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads