Реклама / Ads
44| 19000 |22.06.2020 МИНАЛО

22 юни. Как Русия проспа началото на войната срещу нея

.
”Синеоките рицари” навлизат в СССР... Източник: Архив
В началото на 1941 г. Сталин твърдо е решен да се разправи с Военното разузнаване, което се превърнало в „държава в държавата“. Не обръщал внимание на информациите на ГРУ, а част от ръководния състав на секретните служби били арестувани за шпионаж, предателство и Бог знае още за какво. Някои са разстреляни, други изпратени в Сибир.
 

Днес е 22 юни. Ще припомним някои неща, за които десетилетия наред не се е споменавало почти нищо.

 

През 1940 г. от Сухопътните войски на СССР са уволнени, пенсионирани и дадени на съд 48773 души. От Военно-въздушните сили са освободени по различни причини 5616 души, а от Военно-морския флот – над 3000 човека само от командния състав. На репресии са подложени повечето от членовете на Централното управление на Народния комисариат по отбрана и голяма част от командващите военните окръзи. Под ударите на ЧК падат 27 командващи на корпуси, 96 командири на дивизии, 184 командири на полкова, 11 командващи на ВВС в различни военни окръзи, 12 командващи на авиационни дивизии и 4-ма от главния щаб на флота.

 

Лаврентий Берия докладвал на Сталин: Вашите разпореждания и съвети са изпълнени, др. Сталин. Подмяната няма да окаже никакво въздействие, защото нищо не ни заплашва.

 

Нищо не ни заплашва… Само дето Хитлер вече е начертал на щабните карти направленията на главния удар срещу СССР.

 

Вече са известни секретни доскоро стенограми от навечерието на нападението.

 

16 юни 1941 г.

Откъс от разговора на зам.-наркома (зам.-министъра) на външните работи на СССР Вишински с временния полномощен посланик на Великобритания в Москва Багалем.

 

Багалем отбелязал, че разузнавателни източници на Лондон съобщават, че Германия се готви да нападне СССР всеки момент.

Вишински се засмял: Слухове, слухове, преувеличени от британските вестници. СССР няма никакви основания да се тревожи. Да се тревожат други.

 

Ударът на Сталин върху разузнаването е особено бутален.

Но в този момент, пристигащите съобщения и доказателства за готвеното нападение срещу Съветския съюз са отхвърляни високомерно и с обидни думи. Включително донесенията от София, предавани от ген. Владимир Заимов.

 

Военният аташе на Съветския съюз във Франция ген. Иван Суслопаров пише сутринта на 21 юни 1941 г. В грама до Кремъл, че на следващия ден – 22 юни – Германия ще нападне съветската страна. Информацията е потвърдена от дълогодишния агент на руското военно разузнаване и легендарен шпионин Леополд Трепер. Върху този доклад Сталин написал собственоръчно: „Тази информация е английска провокация. Научете кой е написал това и го накажете“.

 

Връх на дилетанщината и глупостта обаче е докладна записка на Лаврентий Берия до Сталин от 21 юни. В нея Берия настоявал за отзоваване и сурово наказание на съветския посланик в Берлин Владимир Деканозов, „Който продължава да ме бомбардира с дезинформация за някакво нападение на Хитлер срещу СССР. Съобщава ми, че това „нападение“ ще се случи утре. Същото твърди и ген. Тупиков, военен аташе в Берлин. Този тъпанар генерал твърди още, че три групи армии на вермахта ще тръгнат към Москва, Ленинград и Киев“.

Известна е и резолюцията на Сталин върху съобщението на Военното разузнаване: „Може ли вашият „източник“ от щаба на германската авиация да върви на пу….а си майна. Той не е „източник“, а дезинформатор“.

 

Ген. Михаил Воронцов също многократно изпращал информации от Германия, че Берлин се готви да нападне СССР.

 

Източниците се оказват прави. Обитателите на Кремъл – не.

 

Оказва се прав и ген. Заимов, който изпраща информации с много точни параметри за придвижването на германски войски към СССР.

 

В крайна сметка победиха народът, командирите и бойците. Цената: 27 млн не доживяха победата.

 

Политиците разпореждат парадите и връчват медали.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 8865 |01.09.2019 80 години от началото на Втората световна война . 19| 10925 |28.08.2019 Полша не покани Сърбия и Русия на 80-тата годишнина от началото на Втората световна война . 2| 5578 |22.06.2019 Русия отбелязва 78 г. от нападението на хитлеристка Германия над Съветския съю . 1| 6231 |27.01.2019 Русия отбеляза с военен парад края на обсадата на Ленинград, но без Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads