Реклама / Ads
1| 6262 |02.05.2024 МИНАЛО

Тайни в "Тайната вечеря"

.
Тайната вечеря
Тайната вечеря е описана подробно в Библията като последното хранене, което Исус споделя със своите апостоли. Това събитие винаги е будило интереса на различни художници, което е довело до изобразяването му по много начини. Най-известният пример е произвeдението на ренесансовия майстор Леонардо да Винчи.
 

Истината е, че извън филма по книгата на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“, където се изобразява многократно картината на Да Винчи, нямаме особена информация за самото събитие, което изобразява. Затова нека разгледаме какво се е случило, как е изобразено в Библията и кои други художници са му обърнали внимание.


.

На картината "Тайната вечеря" обикновено се изобразява Исус и неговите ученици, седнали около голяма маса. Да, но разкази и сведения показват, че е възможно изобщо да не е имало маса. Този извод вадим от факта, че по онова време, хората традиционно са се хранели в този район, както и в голяма част от Римската империя. Ако маса е била използвана, то определено е била много ниска такава, но със сигурност не става дума за толкова голяма , която дори да е била покрита с покривка, както обикновено се изобразява на картините.

 

Оказва се, че за да се счита една картина за „истинска фреска“, боите трябва да бъдат нанесени върху мокро платно. Това не важи за известната картина на Да Винчи. Вместо това ренесансовият майстор е избрал друга техника, наречена secco fresco. Този процес включва боядисване с темперни бои върху сухо платно.

 

“Тайната вечеря“ е завършена през 1498 г., но няма и двадесет години по-късно, тя започва да се лющи. Всъщност тя е реставрирана много пъти през вековете, за да изглежда днес това, което можем да видим в галерията Санта Мария дел Грацие в Милано.

Известните произведения на изкуството и техните тайни

 

„Тайната вечеря“ на Да Винчи изобразява Исус и неговите 12 апостоли, но един от тях, е чест обект на спекулации. Някои хора вярват, че апостолът, седнал отдясно на Исус, не е апостол Йоан, а жена. И тази жена се предполага, че е Мария Магдалена. Фактът, че апостолът е изобразен без брада и с женствени черти на лицето, е довело до възникването на редица спорове и спекулации по темата. Няма обаче други доказателства в подкрепа на това твърдение.

.
Можем да намерим сведения за Тайната вечеря на различни места в Библията

 

В Лука 22:19-20: "И като взе хляб, благодари, разчупи го и им даде, казвайки: „Това е Моето тяло, което се дава за вас. Правете това за Мой спомен.“ Също и след вечерята, като взе чашата, рече: „Тази чаша е Новият завет, осветен с Моята кръв, която се пролива за вас.“

Oсвен това: В Йоан, глава 13: „Бяха седнали да вечерят. Дяволът вече беше вложил в сърцето на Юда, сина на Симон Искариот, мисълта да предаде Исус."

 

Емблематичната картина, която е нарисувана в края на 1490-те, може да е най-популярното изображение на Тайната вечеря, но със сигурност не е единственото. През вековете е имало наистина много опити за предаване на Тайната вечеря.

 

Италианският художник Giotto например рисува емблематичната сцена почти 200 години преди да Винчи, през 1304 или 1305 г.

650 години по-късно Салвадор Дали представя творбата си „Тайнството на Тайната вечеря“.

 

 Ето ви още три скрити неща:

 

Най-напред компютърният експерт Славиша Пеши твърди, че при налагане на полупрозрачна версия върху оригинала, в двата края на масите се появяват рицари тамплиери, а някой държи бебе отляво на Исус.

 

Музикантът Джовани Мария Пала пък отбелязва, че ръцете и хлябовете на масите са всъщност музикални ноти, които формират композиция, прочетени отдясно наляво.

 

Накрая Сабрина Галиция обяснява, че в картината е закодиран математически пъзел, който показва, че краят на света ще настъпи през 4006 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9525 |07.03.2024 Путин със "слаб" по история: Белгия е създадена от Русия. Брюксел: Абсолютна измислица . 5| 4345 |02.03.2024 95 години от рождението на Георги Марков: "Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите“ . 3| 4375 |20.02.2024 Евгений Кънев: Гледам снимката на делегацията от наши копейки в Москва. И си мисля - на какво падение е способен човек . 2| 6347 |14.01.2024 Почитаме Света равноапостолна Нина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads