Реклама / Ads
43| 151872 |26.01.2017 МИСТЕРИИ

Ексклузивно: Секретен доклад на ЦРУ разкрива как Пеевски и Борисов фалирали КТБ

.
Цветанов и Искров били източници на ЦРУ срещу Борисов и Пеевски
Топсекретен доклад на Централното разузнавателно управление на САЩ, с който Фрог разполага, разкрива подробности за умишленото фалиране на КТБ, заговора на Делян Пеевски и Бойко Борисов срещу банкера Цветан Василев и схема за контрабанда в особено големи размери с участието на ДПС и висши кадри на партията.
 

Докладът на американското разузнаване бе получен като анонимен сигнал в редакцията на Фрог, като медията не гарантира неговата автентичност.

Иван Искров издал на ЦРУ за тайна среща, подготвила атаката срещу КТБ?

Първата му част се отнася за парични преводи, контрабанда на оръжия и наркотици към териториите, контролирани от терористичните групировки Хизбула и Ислямска държава. Каналите минавали от България през Турция и към Сирия.  Разследването се съсредоточава върху ДПС, като според американските разузнавачи Движението се отличава като етническа криминална организация. От българска страна участниците в схемата били именно ДПС, както и членове на правителството и парламента.

В турската част се включвали турски наркотрафиканти, висши членове на местното разузнаване, както и членове на терористични организации.

Сред най-интересните факти, посочени в документа са, че бившият гуверньор на БНБ Иван Искров е бил информатор на американското разузнаване. Тук нещата вече стават наистина интересни. Искров свидетелства за среща в офиса на една от българските партии с висши държавни ръководители и високопоставени политици. Списъкът е потвърден от бившия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Участниците в срещата са:

-    Делян Пеевски, депутат от ДПС
-    Йордан Цонев, депутат от ДПС
-    Иван Искров, гуверньор на БНБ
-    Ангел Александров, бивш шеф на Националната следствена служба
-    Бисер Лазов – изпълнителен директор на КТБ
-    Борислав Сарафов – зам.-главен прокурор на България

 

Според доклада информаторът Иван Искров е присъствал на срещата, но не е осигурил копие от разговорите по време на нея. Той обаче бил категоричен, че по време на нея се е организирала атаката за фалирането на КТБ.

 

Пеевски и Доган във връзка с Ислямска държава?

Втората част на доклада на американското разузнаване обръща специално внимание не само на депутата от ДПС Делян Пеевски, но и на почетния председател на партията Ахмед Доган. Според данните, събрани от ЦРУ, през последните две години двамата са осъществили връзки с членове на ислямски терористични групировки, включително Ислямска държава, Ал Кайда и Хизбула. В документа е записано, че чрез свои компании двамата са създали цяла мрежа за трафик на наркотици и оръжия.

Следва цял параграф за Пеевски, информацията от който е на турските тайни служби. Той обаче е почти изцяло задраскан.

Обвинението срещу Василев – умишлени усилия от страна на разследващите?

Третата част от доклада, с който Фрог разполага, е особено интересна. Тя започва с информация, че бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е привлечен като обвиняем от българската прокуратура. Данните, с които ЦРУ разполага, свидетелстват за умишлени усилия и атаки от страна на разследващите и заинтересовани групи, за да насочат разследването на фалита на КТБ именно в тази посока и виновен да бъде Василев.

Мерките, които ЦРУ предприема:

„Продължават да разследват действията на българските служби по т.нар. „Виенско дело”.

„Да установи и проведе интервю със Стамен Станчев” Бел. Ред (Български консултант на инвестиционна банка „Креди Сюис фърст Бостън, осъден на затвор в Румъния за шпионаж през 2015 г.)

В доклада се посочва още, че в момента Василев се намира в Белград. Той бил потърсил контакт с американските служби чрез CDGC във Виена.

Цветанов разкрива заговора на Борисов и Пеевски?

Черешката на тортата идва с последната страница от доклада, с който Фрог разполага. В нея е записано, че срещата, на която е организирана атаката срещу КТБ, е потвърдена от няколко източника.

Най-шокиращото в случая е, че източникът на американското разузнаване от страна на управляващите е не кой да е, а дясната ръка на Бойко Борисов – Цветан Цветанов.

„Според източника (Цветан Цветанов), ликвидирането на банката е било необходимо за облагодетелстване на политически и бизнес интереси. Източникът свидетелства, че няма причина да се мисли, че мажоритарният собственик е извършил престъпление. Той свидетелства, че премиерът Бойко Борисов и Делян Пеевски са заговорничели срещу Цветан Василев и са изфабрикували доказателства за слаб контрол и организация на банковия мениджмънт, с цел да придобият активи и собствености на банката след нейното затваряне ”, пише в документа.

Информаторът Иван Искров пък разкрил подробности за участието в този процес на представители на руската ВТБ, като става дума за Симеон Дянков и Милен Велчев. Информацията била потвърдена и от офиса на американците в Лондон.

 

Фрогнюз публикува целия доклад, с който разполага. Редакцията подчертава, че не може да гарантира неговата автентичност, поради анонимния характер на получаването му.

 

 

 

 

 

 

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4178 |25.01.2017 Брюксел: Докладът за България не пречи на председателството й . 0| 4739 |25.01.2017 Евродокладът за 10 годишния напредък на България ще бъде представен днес . 2| 3994 |19.01.2017 Цацаров поиска да се отложи дебата за доклада от европейските прокурори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads