Реклама / Ads
2| 5307 |18.07.2023 НАРОДЕН ГЛАС

В 21 век и в жегата български села са без вода от дни

.
Нормално ли е в 21 век български села да стоят без вода дни наред, докато в цялата страна вилнее жълт код за опасни горещини? Нормално ли е местната управа да не е направила нищо, за да гарантира, че жителите ще се чувстват като част от съвременната цивилизация? Отговорите на тези въпроси няма да ви харесат.
 

От дни наред националните медии тръбят, че български села ще са без вода или ще преминат на режим. От вчера свищовското село Овча могила е в безсрочно бедствено положение. Над 1200 души са засегнати от безводието в района. Затруднения изпитват държавната болница за рехабилитация и два социални центъра за хора с деменция. Със същия проблем са и селата Червена, Горна Студена и Александрово, които са в пред бедствено положение. Изпратени са водоноски, които да обслужат битовите нужди на населението.

 

В Плевенски три села са на воден режим - Горна Митрополия, Муселиево и Пелишат. Такъв има и в град Славяново. В с. Муселиево прекъсва в 21:00 часа до 6:00 часа и през деня от 12:00 до 18:00 часа. Град Славяново е разделен на 2 зони -  водата се спира всеки ден от 12:00 до 15:00 часа, като зоните се редуват. В Пелишат водата ще се спира от 23:00 часа до 6:00 часа сутринта и през деня -  от 11:00 часа до 18:00 часа.

 

През лятото на миналата година на режимно водоподаване бяха осем селища в област Плевен. Причината за въвеждане на мярката бе недостигът на вода през летните месеци на годината заради занижен дебит на водоизточниците, което се отразява най-вече на живеещите в по-високите части на населените места. 

 

Воден режим има и в дупнишко - Тополница, Блатино и Крайни дол са засегнати. В Крайни дол водоподаването вече е спряно. Резервоарът на селото се пълни от 19 ч. вечерта до 7 ч. сутринта. Капацитетът му се източва ежедневно и има вода за около два часа. Кметът Георги Петров приписва проблемите на високия приток на туристи, които отсядат в къщите за гости.

 

На вече въведен воден режим е и кюстендилското село Катрище, като с горещините ситуацията се влошава. Воден режим има и в с. Соволяно в Кюстендилско заради драстично намалял дебит на река Бистрица. Това се случва ежегодно в средата на юли. Ситуацията и сега е много лоша, казва кметът Пламен Илиев пред Българското национално радио.


Проблеми има и в Старо Село, Пернишко. Там жителите са без вода вече 17-и ден. Пред NOVA кметският наместник на селото обясни, че все още не ясно каква точно е причината за безводието. В селото няма и водоноска, а причините са “лични ангажименти на кметицата”, която била в отпуск и не направила нищо по въпроса. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8248 |21.04.2023 Говори Кремъл: Как български медии се превръщат в мегафони на кремълска пропаганда . 33| 12215 |19.04.2023 Георги Ангелов: Руската пропаганда направи българските зърнопроизводители спекуланти, украинското зърно не е виновно . 14| 14447 |08.03.2023 Симптомът ”хищен български мачо”: Няма не искам, няма недей . 20| 10062 |21.02.2023 Борбата на “Възраждане” за запазване на българския лев минава през абонамент в… евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads