Реклама / Ads
4| 6997 |22.01.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Адвокатката на Стефан /Мехран/ от Иран пред ФрогНюз: Вече е на свобода! Вярваме, че пътят ще бъде извървян докрай

.
Източник: скрийншот
Днес Мехран Давари е бил освободен от Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в с. Бусманци, от където искаха да го депортират в Иран.
 

"Освобождаването му е въз основа на отварянето на процедура за разглеждане на молбата му за закрила от Държавна агенция за бежанците /ДАБ/", каза за ФрогНюз Диана Радославова, адвокатът на Мехран Давари.

 

"Това е 10-а подред молба, която реално ние подадохме миналия понеделник. Въз основа на това, автоматично се сменя статута му от лице без документи без право на пребиваване - в лице, което е търсещо закрила. В момента върви производство по разглеждане по същество има ли заплаха за него от преследване, при връщането му в Иран", обясни Радославова.

 

"Всички доказателства по отношение на ситуацията, неговата дейност там, неговата дейност тук вече 13 години, европейска култура, християнска вяра, рок и метъл общност, пълната интеграция, която стана много явна покрай огромната подкрепа, която той получи от толкова широк кръг от хора, всичко това ще се разглежда в предстоящата му процедура, за да се прецени дали да му дадат хуманитарен или бежански статут. Вярваме, че пътят този път ще бъде извървян докрай и неговият случай ще бъде решен, макар и 13 години по-късно", подчерта адвокатът.







Ето какво каза на излизане от Бусманци Мехран:


“Здравейте дами и господа прекрасни българи, отново съм навън и съм щастлив. Искам да ви кажа,че съм много благодарен и не знам как да ви благодаря, освен ако не ви целувам ръцете. Много съм щастлив и благодарен за подкрепата от миналата седмица насам. Толкова готини и топли хора сте, че ето защо не бих иксал да напусна България".

 

ФрогНюз припомня историята на Стефан

 

Мехран Нахаи Давари е кръстен и получава българското име Стефан. Той напуска Иран в следствие на множество арести, побои и психически тормоз от страна на иранската полиция. В момента, в който се предава на българската полиция Мехран решава, че това е неговият дом и мястото, на което иска да остарее.

 

След 3 месеца престой в Бусманци, Мехран излиза с научени над 300 думи на български език, решен да се впише и заживее в България. Работил е в много български градове познава ни, знае езика ни и често спорим на тема българска история".







В едно от многото си видеа той казва, че "Човек не избира къде да се роди, но може да избере къде да живее.

 

Мехран се занимава с музика и записва клипове заедно с група BULL$HIT.band. Мечтата му е да прави това ,което обича и да живее спокойно.

 

През всички тези 13 години Мехран плаща данъци, осигуровки, има официален трудов стаж . Депортирането му в Иран има реален риск от смъртна присъда. Неспирно опитва да получи статут, но всеки негов опит е безуспешен, често се чувства отхвърлен от системата и има право, той живее без документи ,без правото на шофьорска книжка ,без правото за закупуване на жилище. 

 

Констанца Илиева




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6151 |22.01.2024 Анна Заркова: Недомислените и политикански акции на употреба на МВР ни връщат към годините Цветанов-Борисов . 30| 12840 |21.01.2024 Бимбалов: Добро утро, нацизъм! Костадинов в национален ефир: "Във Франция има арабчета и негърчета” . 39| 8165 |20.01.2024 "Баща ми работеше денонощно в строежа на Альоша. Майка ми се опасяваше, че ако не се справи, ще го пратят в затвора" . 7| 8076 |19.01.2024 Петър Стоянович за паметниците: Альоша винаги е гледал натам, накъдето може да се разрасне Руската империя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads