Реклама / Ads
18| 6716 |03.02.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Альоша в Пловдив се събуди с исторически истини по себе си

.
Кадърът вляво е публикуван в социалните мрежи на 03.02., кадърът вдясно - на 01.02.2024 г.
Надраскан в червени с думите "убийци" и "събаряй“ осъмна монументът Альоша в Пловдив.
 

В телефонен разговор с кмета Костадин Димитров пловдивският депутатът от БСП Иван Петков - Бебето е получил уверение, че надписите ще бъдат изчистени възможно най- скоро. Двамата са осъдили "вандалския акт", предаде БНР.





Акцията срещу паметника е втора за тази седмица.

 

На 1-ви февруари вечерта – деня, в който се почитат жертвите на комунистическия режим, с флашмоб пред паметника бе поставен надпис, в който се казваха истините, че паметникът е посветен на тези, които окупираха България, избиха и репресираха нейната интелигенция и я превърнаха от модерна европейска държава в изостанала съветска провинция.


.

Кадър от 1 февруари

 

В началото на годината дбщинските съветници от ДСБ - Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “Продължаваме промяната - Демократична България”, внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия “Альоша” да бъде преместен до края на 2024 годинал





В интервю за ФрогНюз Владимир Славенски посочи:

 

"Отгоре имаме гранитна фигура на съветски войник с височина 10,5 метра, с постамента - 13 метра. Отдолу - 2,5 метра статуя на Васил Левски. Винаги обаче - не само на 19 февруари, или на 18 юли, винаги има цветя пред Левски. Мисля, че с това пловдивчани много ясно показват кое е по-важно за тях. В периода 1944-1947 година България е окупирана от Червената армия, в нея се изгражда тоталитарен комунистически режим, който е изключително репресивен към своите граждани. Този паметник, изправен на върха на тепето в Пловдив, символизира именно тези унижения на българския народ".


.
Кадър от 1 февруари
 

След предложението, руската Държавна дума си позволи да кометира какво да прави България със съоръжения на наша собствена територия. Руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова скочи яростно да брани от демонтаж Альоша в Пловдив, като изпрати писмо, подписано от руския законодателен орган, съдържащо твърдения за "варварска война" на Запада срещу съветските паметници. Митрофанова без да иска похвали и партията на ген. Атанас Атанасов като "последователен поддръжник на прозападната ориентация на България".

 

"Руската Дума през годините се превърна в един все по-маргинализиран орган за сметка на управлението на Кремъл. Днес Държавата дума е по-скоро един гумен печат на решенията, които се взимат от екипа на Владимир Путин", посочи в отделно интервю за ФрогНюз Славенски.





"Актът на преместване на паметника е преди всичко акт на национално достойнство. Идеята и фактът, че паметникът на Васил Левски е много по-маломерен и се намира далеч долу под ботушите на Альоша достатъчно символизира националните унижения, които страната ни е преживяла в периода 1944-1947 година, когато страната ни е де факто окупирана от Червената армия.


Преместването е морален акт към миналите поколения, пострадали от комунизма, но и морален акт към бъдещите поколения, които ще знаят историята на България такава, каквото е и каквато реално се е случила. Така ще можем с гордо вдигната глава да кажем, че имаме национално достойнство - такова, каквото имат поляците, естонците, латвийците, литовците, украинците, които в периода след 1989 година поетапно премахната тези паметници", каза още той. 

 

ФрогНюз


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7349 |31.01.2024 Стоичков за Иван Иванов: Любовта никога не умира! Светъл да е пътят ти . 7| 11554 |29.01.2024 Автосервизите вдигнаха двойно цените . 16| 10052 |28.01.2024 Икономистът Георги Ангелов: Имотите са сериозно надценени - от 10-15 до 50% . 4| 20810 |27.01.2024 На този ден: Умира Верди, ражда се Моцарт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads