Реклама / Ads
7| 6305 |26.04.2010 НАРОДЕН ГЛАС

Дъл(ъ)г от Сирия

.
Сирийската официална информационна агенция САНА, позовавайки се на премиера Наджи ал Отари, съобщи, че България е опростила по-голямата част от дълга на Дамаск към София.
 
Съобщението беше цитирано от Асошиейтед прес, от което светът разбра, че българските медии съобщават обратното ( че сме имали нещо като “голям шлем” като сме отбили 17 милиона от сирийския дълг). Ще поеме ли този път някой вината за това подвеждане? Или българските медии вече са претръпнали от многократната им употреба на принципа от вица “ е-и и не питай”?

Споразумението, според САНА, е парафирано от двамата премиери: Наджи ал Отари и Бойко Борисов, министър-председател на България, който е на официално посещение в страната. .

Сирийският министър на финансите Мохамед ал-Хюсеин каза пред журналисти, че България се е съгласила да опрости 54 млн. долара от дълга на Дамаск.

Той заяви, че двете страни ще проучат възможността за изплащане на останалите 17 млн. долара.

Ал-Хюсеин заяви, че с подписването на споразумението в неделя Дамаск е уредил по-голямата част от външния си дълг, който датира от 80-те години.

По-рано днес български медии съобщиха, че България ще получи 24% от дължимите от Сирия суми по дълга, без да уточняват, че на практика София се отказва от 54 млн. долара.

“Благодаря на сирийския премиер, че това споразумение стана възможно. А също и че процентно от всички държави, на които Сирия дължи пари, получаваме най-много“, заяви след парафирането на документите Борисов ( пише кореспонденция от мястото на събитието, поместена днес, 25 април 2010 г. в сайта на в. “Стандарт”)

Към момента целият размер на дълга към България възлиза на 75 млн. долара, уточнява съобщението на Министерския свет на България, без да споменава, че подписаното днес споразумение окончателно урежда дълга на Сирия.

Почти нямам коментар, защо направо няма нужда. Не става дума за доларите и размера на сумата ( която по-скоро не заслужава да бъде одумвана) – нито дори за това кой кого е “надхитрил”.

Не знам дали и от кого са подведени българските медии, безропотно гълтащи информационната каша. Но тя поставя българската журналистика в ролята на гъската, захранвана насила с цел да се угои и да бъде сервирана на трапезата на началника.

Останалото е…Останалото е Бойко Борисов.

Иво Инджев
https://ivo.bg/
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 17426 |20.04.2010 Бонукс – прах за идиоти . 4| 7519 |19.04.2010 НСО е катастрофа. Факт . 41| 7437 |08.04.2010 Постройте термоядрения щит в България! . 21| 17145 |29.03.2010 Културен дебат между е***и–футболисти и силиконки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads