Реклама / Ads
32| 6852 |25.04.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Дългата ръка на САЩ в МВнР или как Костадинов защити Митрофанова, без да го питат

.
Митрофанова, Костадинов
Все по-отчетлива става връзката между Костадин Костадинов, партия “Възраждане” и руската посланичка Елеонора Митрофанова. Копейкин, както е известен Костадинов в общественото пространство, защити дипломатът на Кремъл у нас, без някой да го е попитал и провидя дългата ръка на САЩ зад “забавената” реакция на Министерството на външните работи, с която осъдиха интервюта на Митрофанова при Мартин Карбовски.
 

Малко контекст 

 

В интервю за канала на Мартин Карбовски в YouTube руската посланичка, далеч от дипломатическия протокол, заяви явната си подкрепа към Костадинов и “Възраждане” като посочи, че би гласувала за тази формация, ако беше български гражданин. Изказването й бе само част от провокативните отговори, които даде в ефира на Карбовски, а освен предизвика остри реакции в публичното пространство. 

Няколко дни по-късно от Министерството на външните работи осъдиха думите на Митрофанова и определиха изказването й като намеса във вътрешнополитическите въпроси на страната ни. 

 

Какво каза Костадинов? 

 

С пост във Facebook лидерът на “Възраждане” използва лека манипулация, с която коментира например санкциите на САЩ по “Магнитски” и ги определя като груба намеса във вътрешната политика на страната, срещу която от МВнР не са реагирали. 

 

Ето публикацията на Костадинов: 

 

“Когато САЩ наложиха незаконни според българското законодателство санкции на български граждани, включвайки ги в т.нар. "Списък Магнитски", МВнР на България замълча.


Когато САЩ го направиха отново, но този път в началото на предизборната кампания, с което на практика се намесиха в българските избори, МВнР на България замълча.


Когато по американските медии американски политици признаха, че САЩ се месят във вътрешните ни работи и манипулират изборите в България, МВнР на България замълча.


Когато американският посланик хазяйничи в България, обикаляйки български министерства и държавни институции, МВнР на България системно мълчи.


Когато немският и австрийският посланик отидоха при българския министър на икономиката, за да поискат от него да спре развитието на българската държавна фирма за производство на млечни продукти, МВнР на България замълча.


Когато френският президент Макрон упражни недопустим натиск над България, за да приеме т.нар. френско предложение за Македония, МВнР на България замълча.


Когато обаче в едно свое интервю руската посланичка каза, че ако е български избирател, би гласувала за Възраждане, защото е пробългарска партия с балансирани позиции, МВнР изригна и нарече нейния коментар "недопустима намеса във вътрешните ни работи".


Тъй като реакцията на МВнР дойде 4 дни след интервюто на Митрофанова, можем да бъдем сигурни, че това забавяне не е случайно. В МВнР работят изключителни професионалисти, които са наясно с унизителния колониален статут на България и това им връзва ръцете за реакции в случаите като гореописаните. В казуса с Митрофанова, в който няма нищо необичайно, късната реакция на МВнР може да бъде обяснена само по един начин - с пряка намеса на американския посланик.

 

Американските посланици в България обаче не разбраха едно нещо - колкото повече унижават своите марионетки тук, карайки ги да изпълняват унизителни заповеди, толкова повече засилват подкрепата за "Възраждане". Защото ние българите имаме достойнство и вече бавно, но неумолимо започваме да го възстановяваме - колкото и потъпкано и поругано да е то в момента от американските господари на България." 

 

 

Защо това е манипулация?

 

Санкциите по “Магнитски” се налагат от САЩ за лица, замесени в корупционни схеми и нарушение на човешки права. Те целят да предпазят самата американска икономика като замразяват активите им и забраняват влизането на територията на САЩ. Санкциите се разпростират само до там, докъдето се разпростира юрисдикцията на САЩ. Активите, държани извън нейния обсег, не се блокират.

 

Посещението на дипломат в министерство не е намеса във вътрешната политика на страната. Нещо повече - самата Елеонора Митрофанова се среща с представители на изпълнителната власт. Например със Стефан Янев, който тогава е служебен премиер. 

 

“Във фокуса на разговора бяха двустранните връзки, основаващи се на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа”, става ясно от прессъобщението, публикувано тогава. 

 

Няма натиск на френския президент Еманюел Макрон за приемането на така нареченото френско предложение за вдигане на ветото върху преговорната рамка за членството на РСМ в ЕС. Да, факт е, че това бе приоритет на френското председателство на Съвета на ЕС, защото това е приоритет и за Брюксел - интеграцията на Западните Балкани, където има засилено руско влияние. Френското предложение бе гласувано в парламента и бе подкрепено от 170 народни представители от общо 228. Против гласуваха депутатите от “Възраждане” и представителите на “Има такъв народ”. 

 

Интересно е обаче български политик решава да се застъпи за руската посланичка и да обясни, че тя не е направила нищо лошо, изразявайки подкрепата си спрямо партията му. Да не би Костадинов да е засегнат, че това изказване не е прието радушно? Да не би да се опитва чрез поредната порция манипулация и изкривяване на фактите да печели електорална мощ? Питам само. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 10966 |05.04.2023 Ютубърът Любомир Жечев VS. Костадинов: Исках да му задам един много простичък въпрос преди да ме нападнат . 20| 14184 |26.09.2022 Костадинов ръси лъжи в ефир и повтаря тезите на Кремъл за войната в Украйна . 0| 5952 |05.07.2022 Валерий Тодоров: Руското МВнР има позиция, но Путин ще вземе решението за посолството в София . 0| 15708 |27.06.2022 Евгений Дайнов: Как Костадинов копира тактиката на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads