Реклама / Ads
11| 10166 |13.03.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Даниел Смилов за ФрогНюз: Аморално е партии като ГЕРБ да излизат на шествия, раздухващи омраза към мигранти

.
Източник: БГНЕС
Няма обективни фактори, които да говорят за засилена мигрантска вълна у нас. Напротив, изглежда мигрантите за момента са по-малко, отколкото да речем са били през миналата година.
 

Вярно е, че имаше инциденти, но част от тях са провокирани от група младежи, които са с очевидна националистическа ориентация, нападат хора, които им изглеждат чужденци. Като цяло обаче няма някакво натрупване на престъпления. Очевдино има политическа злоупотреба с тази тема, някой си е направил сметката, че кампанията за европейските избори ще се води чрез антиемигрантски нотки.

 

От тази гледна точка по-скоро ми се струва, че става дума за политическа мобилизация на електората. Това каза за ФрогНюз политологът Даниел Смилов.

 

Той коментира протестното шествие срещу нелегалните мигранти, което се проведе във вторник вечерта в столичния квартал "Овча Купел“:

 

"Видяхме репортажите от протестите с официални представители на ГЕРБ, което наистина е учудващо. Все пак това е партия, която претендира да е с евроатлантическа и проевропейска ориентация", коментира Смилов.







"Обикновено при такъв тип шествия или митинги, човек очаква да види националистически или национал-популистки партии. ГЕРБ не се позиционира съвсем в тази ниша, но видяхме, че техни лица излизат на преден план. 

От тази гледна точка е изненадващо, аморално и политически опасно партии като ГЕРБ да излизат на подобни шествия, раздухващи омраза към мигранти".

 

"Знаем от гледна точка на историята, че е лесно да се мобилизират хората срещу уязвими малцинства, но след това се разгарят пожари, които много трудно се гасят, защото това са фашизоидни емоции, които могат да доведат до един съвсем друг вид посоки. Не казвам, че ние сме изправени пред една такава непосредствена опасност, но да се върви по този път не е добре".

 

На въпрос възможно ли е чрез темата с мигрантите да се цели изместване от фоксуа с пътната карта за "Турски поток", политологът каза:

 

"Факт е, че темата за пътната карта на "Турски поток" сякаш се избягва от високо тиражните медии, особено телевизиите, а това е важна тема. Дали това е планът, не можем да кажем със сигурност. Защо се отвлича вниманието е друг въпрос, но ефектът е налице". 

 

"Според мен това е важна тема, която трябва да се коментира, ако отсъства по един или друг начин това би говорило за някакви зависимости, спекулативно ще е какви точно, но няма официална политическа причина тази тема да не се обсъжда сериозно", коментира Даниел Смилов.

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6272 |12.03.2024 Аламанов: Години наред питахме къде е Пътната карта на "Турски поток", сега става ясно защо се "загуби" . 8| 4404 |11.03.2024 Николай Слатински: С широко затворени очи сме, докато Бункерният Цар Плъх държи ръка върху спусъка . 6| 6420 |11.03.2024 Иво Беров: Турският (а всъщност руски) газопровод, който заобиколи Украйна, е бил огромно улеснение за Путин . 0| 3910 |09.03.2024 Министър Шалапатова с нови разкрития за децата на убития Пейо и издирването на Ивана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads