Реклама / Ads
11| 15080 |01.07.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Диагноза COVID-19, но без тест. Лъже ли статистиката за броя на заразените?

.
Източник: БГНЕС
Един слух, витаещ в общественото пространство, започва да придобива все по-реални размери. Въпросът е - лъже ли статистиката за броя на заразените с COVID-19 у нас?
 

Пореден повод за съмнения се появяват заради публикация на младо момиче в социалните мрежи, което твърди, че след преглед при лекар и без нейно знание в амбулаторния лист е била записана диагноза COVID-19. PCR тест обаче така и не е бил направен.

 

Ето какво разказва Зорница Алексиева:

 

“Отидох в болницата “Медика Русе” на 28 юни, защото имам алергия от цъфтящите липи, която се беше влошила, и ми се беше надуло гърлото, заради което имах и затруднено дишане. Преди да отида си измерих температурата, която беше 36.6 градуса. Когато отидох, ми измериха температурата и ме попитаха дали ще лежа в болницата. Естествено, отказах. Заявиха ми, че трябва само да подпиша амбулаторния си лист и да се прибирам. Ако желая да ми бъде направен тест, трябва да лежа 10 дни в болницата. Понеже не бях в състояние да чета нещата в амбулаторния лист, а придружителят ми не бе допуснат вътре, подписах набързо и си тръгнах. Вкъщи видях, че имам диагноза COVID-19 без направен тест. Направих си тест в лаборатория на следващия ден, който беше отрицателен. Искам всички да разберат как точно се поставят диагнози и защо случаите на COVID-19 се увеличават с всеки изминал ден!”

 

 
Posted by Зорница Алексиева on Tuesday, June 30, 2020

 

Автентичността на данните в амбулаторния лист обаче също предизвика съмнения - адресът бил фалшив, а диагнозата - зле направен фотошоп. Потребители с набито око твърдят, че документът е фалшив. Справка на FrogNews в сайта на лечебното заведение показа, че д-р Едис Реджеб - лекарят, прегледал момичето, е всъщност специализант по кардиология.


.

Остава въпросът защо кардиолог преглежда човек с алергия. Спорно е също и защо на листа няма предписано лечение, ако пациентът е бил в по-критично състояние.


.

Екипът ни се опита да се свърже със Зорница Алексиева. Отговор от нейна страна все още няма.

 

Възможността нещо подобно да се случва обаче вече е твърде голяма. Причината - от всевъзможни места граждани разказват за медицински своеволия и ситуации, при които диагноза COVID-19 се лепва на всеки, а коронавирусът е причина за смърт при мнозина. Дори предлагат и пари на опечалените близки, ако склонят да сложат покойника в графа “жертва на COVID-19”.

 

В амбулаторния лист обаче прави впечатление и номерът на поставената диагноза - МКБ U07.1. Справка в Националния център по обществено здраве показва, че всъщност това са реални кодове, въведени от Световната здравна организация за отчитане на COVID-19.

 

Ето и какво пише:

 

Използвайте този код, когато COVID-19 е потвърден чрез лабораторно изследване, независимо от тежестта на клиничните признаци или симптоми. При необходимост от идентифициране на пневмония или други прояви, използвайте допълнителен код.


Не включва:


коронавирусна инфекция, неуточнена локализация (B34.2)
коронавирус като причина за болести, класифицирани другаде (B97.2)
Тежък остър респираторен синдром [SARS], неуточнен (U04.9)


.

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 15704 |08.06.2020 Евгений Дайнов: Страхувам се, че Борисов е лъжец . 2| 40587 |21.05.2020 Слави Трифонов: Абе хора, какво става, бе?! Външният ни министър не просто лъже . 29| 10059 |16.04.2020 Слави Трифонов: Борисов не спира да лъже. Не вярвайте на ”Севда ТВ”. Правим най-малко тестове в Европа . 21| 46531 |29.05.2019 Нова тв вече е грух-грух медия – лъже от сутринта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads