Реклама / Ads
7| 6124 |13.03.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Доц. Атанас Славов: Извънредното положение е конституционна диктатура

.
Атанас Славов Източник: БГНЕС
Имаме бланкетно прието решение за извънредно положение, т.е. тепърва с отделни закони ще се види кои права ще се ограничат, но не се ограничават всички права. Това коментира докторът по конституционно право доц. Атанас Славов. Според него на конституционен език извънредното положение е конституционна диктатура.
 

Това каза пред bTV преподавателят по конституционно право в Софийския университет доц. Атанас Славов.

 

Кафенетата на ”Витошка” са пълни, а е обявено извнредно положение. Не ми се връзва това като конституционалист. А сме взели най-тежкта конституционна мярка - извънредно положение. Но мерките не се прилагат на практика. Това е нонсенс. Мерките трябва да са драстични. Трябва да има затваряне на заведения, ограничаване движението на гражданите . Това не се вижда.





Той бе категоричен, че правителството не може да ограничава всички права с цел предпазване на здравето на населението заради короновируса.


„Още повече, че в Конституцията има записани няколко права, които при никакви условия, включително при извънредно положение, не могат да бъдат ограничени - правото на живот, забраната за мъчения, презумпцията за невинновност, справедливия наказателен процес, права, свързани с личната сигурност на гражданите“, добави експертът.


„Това означава концентриране на власт в ръцете на изпълнителната власт, на правителството на министър-председателя с оглед на това да се извършва необходимите действия за опазване на общественото здраве и защита на населението. Това е концентрирана власт и тук идват някои рискове с правата на хората“, смята Славов.


Правата, които могат да бъдат ограничени, при определени условия и в определен обем, са свободата на придвижване, свободата на събранията, и очевидно точно тези две права ще бъдат ограничени, обясни експертът.


Той поясни, че ако сме санкционирани при нарушение на карантината си, би трябвало да имаме право на адвокат.





Още не е ясно обаче кои права ще бъдат ограничени. Славов обясни, че извънредно положение може да се предложи както от МС, така и от президента и в случая е било, по думите му, неправилно, че Министерски съвет не е поканил президентската институция да присъства на консултациите преди обявяването на извънредно положение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7739 |01.02.2020 Доц. Атанас Славов: Гешев наруши режима на използване на СРС, което е престъпление . 24| 16731 |10.09.2019 Ген. Атанас Атанасов: Шпионският скандал е предизборна пушилка на Борисов и Гешев . 3| 6625 |30.08.2019 Франция да откаже разследване на Атанас Чобанов, искат от ”Репортери без граници” . 33| 11072 |21.07.2019 Ген. Атанасов: Изтичането на данни от НАП е контролирана операция, проведена от близки до властта среди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads