Реклама / Ads
16| 13374 |09.04.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Фрогоко: ”Възкресението” на военното училище в Д. Митрополия - между възторзите и реалността

.
Училището в Долна Митрополия днес Източник: Валентин Цветанов
Премиерът Бойко Борисов взриви армейската общност преди седмица със разпореждането, да стартира процедурата по възстановяване на статута на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. За ”хвърковатите” воини възторгът от това обещание бе разбираем. Но се появиха и песимистични гласове , които сякаш ”приземиха” мечтата.
 

"Най-късно до 25 април да бъде прието с решение на Министерския съвет, а след това да се гласува и от Народното събрание...." - ето тези думи на премиера бяха посрещнати с аплодисменти във факултет "Авиационен" на НВУ "Васил Левски".

 

Казаното от Борисов бе подкрепено от министъра на отбраната Красимир Каракачанов: "Ние сме готови, документите са в министерството на образованието, уточни министърът. Срокът за акредитация е от 1 до 6 месеца. Понеже темата е позната, за министъра е реално в рамките на този месец да се получи акредитацията, за да последва решение на правителството и гласуване в парламента.", рече той. Ще разгледаме решението максимално бързо, обеща председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Константин Попов.

 

"Осанна" за възстановяване на авиационната Алма Матер

 

Възможно е Военновъздушното училище да се развива, да предоставя кадри и за гражданската авиация, да се модернизира и да бъде печелившо. То е необходимо и за съживяването на тази част от Северна България. Така смятат премиерът и ръководството на военното министерство.

 

Министърът на отбраната Каракачанов отиде и по-далеч - част от сътрудничеството по F-16 може да бъде изграждането на регионален център за обучение на пилоти за американските машини в България, помечта той.

 

Възстановяване на една историческа справедливост, възстановяване духовността на ВВС! Това ще бъде училище, което ще подготвя кадри, които са ориентирани към бъдещето и модернизацията на ВВС, така ще създадем основата за просперитета на българските ВВС. Като ген. Попов мислят почти всички от ВВС и минали през военната ни авиация. За всички тях тук няма място за предизборна агитация и лозунги.





Категорично съм за възстановяване на Висшето военновъздушно училище! Дори и само затова да спрем разрухата! Но освен спирането ѝ, трябва и да вървим напред! Същевременно си мисля, че трябва да престанем да обвързваме всяко свое начинание с политически личности и да търсим политически подтекст! Избори е имало и ще има! Един е сега начело на правителството, друг ще е след него! Трябва ли да стоим на едно и също място, и да се взираме само в миналото?! Трябва ли само да твърдим, че нещо няма как да стане?! За мен отговорите са ясни! „Борбата” за възстановяване на училището не е от вчера! Бил съм и съм радетел за това! Да стане! Нека да бъде! Let it be!, пише полковник от резерва Валентин Цветанов.


Аргументи "против" училището

 

В публичното пространство, социалните мрежи и медиите се чуха и гласове, които гледат скептично на премиерските обещания и по-скоро мненията им за възстановяване на училището гравитират около "Разпни го!"....Вижте някои от тях:

 

. Ако училището се случи, то това ще е поредната политическа грешка с тежки финансови последици за страната.

 

. Самолети няма, училище на ВВС искат да правят! Първо купете самолети, и после правете училище. Това удоволствие (авиацията) с доста скъпо, а пък едно училище ще изисква още пари. При тази разруха в района на Долна Митрополия, не знам какво училище ще правят. Това са болни амбиции на една шепа хора и държавата няма средства за такива глезотии. Колко самолета имаме? Колко летци ни трябват? Тук ми намирисва на правене на помен с чужда пита, или обучение на летци за чужди авиокомпании на гърба на държавата. Дано има трезво мислещи хора, че да не допуснат това недоразумение (училище на ВВС) да види бял свят.





Малко самолет, много генерал от ВВС, а сега и военно училище! Ами да върнем и артилерийското училище! Стига разсипия в тази държава!

 

.

.Няма ли да ни излезе по евтино да обучаваме необходимите ни пилоти в Германия или САЩ без излишно патриотарство?

 

.  Да върнем училището, но не за 5 курсанта на година, летящи по 25 часа на година. Процесът ще бъде много дълъг, труден и страшно финансово обемен... Ако искат и да се обучават курсанти за гражданска авиация, то това ще стане чак след 5 години минимум...

 

.  Предизборен ход на премиера. Решението си е чисто политическо и се прескачат доста комисии. Парите, които ще отидат за възстановяване на училището, наистина са много. От корпусите стърчат дървета, а отпред и вътре в района на училището е змиярник.

 

.  До 6 май не могат бурените да окосят. Само с промяна на името и смяна на табелата на входа не става...

 

.  Колко нови пилота са нужни на армията на година? Колко ще струва съживяването на тази институция? Колко ще струва ежегодното функциониране на тази институция в обем според броя на пилотите от отговора на въпрос? Харченето на военен бюджет за партийни цели в предстоящи избори се плаща с кръвта на собствените войници. Приказките, че военно съоръжение може смислено да се поддържа от невоенна дейност са лъжа.Ето това написа полковник от резерва Владимир Миленски.





. Не виждам как през оставащите 15 работни дни ще се разработи и утвърди щат (плюс корекции в щата на НВУ), акредитация, ще се назначи команден, кадрови и преподавателски състав, ще дойде от някъде бюджет за 2019г., а да не говорим за ремонтните дейности и капиталови разходи (особено за възстановяване на основни и жизненоважни за всяко висше учебно заведение направления) и т.н. Това е генералското мнение на Детелин Мажгуров, който иначе приветства начинанието.

 

Преценете сами, кои аргументи ще натежат на авиационната везна!

Висшето военновъздушно училище "Г. Бенковски" в Долна Митрополия е закрито през 2002 година. Но през последните пет години се работи активно за неговото възстановяване. Изпратено е писмо до Националната агенция за оценяване и акредитация. Предстои да излезе нейното становище, след което с решение на Министерски съвет и Народното събрание статутът му може да бъде възстановен. Ще се следва примера на Висшето военноморско училище във Варна. Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че вече са отпуснати средства за частичен ремонт и възстановяване на най-необходимата част от инфраструктурата на ВВВУ „Георги Бенковски“.

 

Ще се реже ли лента за откриването на ВВУ в Долна Митрополия за Гергьовския празник на армията - 6 май?

 

Калин Джумайски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11447 |12.03.2019 Фрогоко: Покана за многомилиарден грабеж или Покана за инвеститор на АЕЦ ”Белене” . 0| 4695 |06.03.2019 Фрогоко: Втори пловдивски съветник осъди ЦИК! . 5| 12535 |09.02.2019 Фрогоко: Фандъкова незаконно е уволнила директорката Мариана Иванова, връща се на работа . 3| 8964 |29.01.2019 Фрогоко: Висшето ни образование - нагоре по пътя, който води надолу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads