Реклама / Ads
8| 5485 |20.03.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Иван Бакалов: Каква е играта на Бойко Борисов? Най-важна му е прокуратурата

.
Иван Бакалов
Отношенията между партньорите в управлението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП–ДБ) и ГЕРБ–СДС навлязоха в най-острата си фаза. Това се случи девет месеца след избора на съвместното им правителство, когато, според предварителната договорка, трябваше да се направи т. нар. ротация на премиера и председателя на парламента. Това каза Иван Бакалов в разговор с Генка Шикерова в Студио България на "Свободна Европа".
 

Във вторник номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Президентът издаде указ, с който предлага на Народното събрание да я избере за премиер, а от коалицията ПП–ДБ казаха, че ГЕРБ не е съгласувала с нея нито състава на кабинета, нито споразумението за съвместно управление. Последва и отговор от Бойко Борисов, който поиска извинение, за да продължат преговорите.


По време на преговорите управляващите не говореха пред медиите. Мълчанието беше нарушено в неделя вечерта. Тогава Мария Габриел постави ултиматум за незабавно съгласие с ГЕРБ, а от ПП–ДБ казаха, че отказват да приемат предложенията за министри.


В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с журналиста Иван Бакалов за това каква е стратегията на Борисов и партията му на фона на цялата тази хронология от събития.


Според Иван Бакалов за Борисов е изгодно да има предсрочни парламентарни избори. Причината е, че по този начин "се отлагат във времето избори за регулатори, отлага се [изборът на ] Висш съдебен съвет (ВСС) и той продължава да дърпа конците".


Бакалов каза, че "основната грижа на Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, е да не бъде вкаран в затвора".


"Той има за какво да го разследват и да го изправят пред съда. Досега той владееше прокуратурата", смята главният редактор на онлайн изданието "Е-вестник".


Бакалов припомни в подкрепа на тезата си реплики от два записа, които станаха известни. Едната е "ти си го избра", а другата - "Банкята".


Първата е произнесена през 2013 г. от бившия градски прокурор Николай Кокинов към Борисов по повод избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.


Втората е от запис, разпространен от бившия главен прокурор Иван Гешев от негов разговор с члена на ВСС Йордан Стоев. В записа се споменават имената на Борисов, президента Румен Радев, представляващия ВСС Боян Магдалинчев и други членове на съвета.


Иван Бакалов разказа за случай преди 10 години, когато хора, свързани с Нотариуса, решават дело за 9 млн. лв. То е свързано с иск срещу банка, спечелен на първа инстанция. По време на обжалването на втора инстанция в залата влиза адвокат Калин Чанков, "който е от котилото на Нотариуса".


"Адвокат Калин Чанков веднага внася документи, че фирмата се отказва от иска, от тези 9 млн. лв., спечелени на първа инстанция", каза Бакалов.


Съдията приема твърденията на Чанков и така делото приключва. Според Бакалов "това е схема очевидно". Самият журналист публично е разказвал за получена тогава вербална заплаха от Чанков.


Чанков и адвокат Велимир Атанасов са посочени в официален сигнал на съдия Владислава Цариградска като част от престъпната група на Нотариуса, заплашвала и нея.


След убийството на Мартин Божанов депутатите създадоха временна парламентарна комисия, която да разследва дейността му. Специалнма комисия беше сформирана и във ВСС. Божанов беше застрелян на 31 януари в София. Приживе той беше разследван за натиск върху магистрати, имотни измами и пране на пари.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6045 |19.03.2024 Евгений Дайнов: Съставът на Министерски съвет, внесен от Габриел, не е съгласуван или одобрен от ПП-ДБ . 7| 7166 |18.03.2024 Ути Бъчваров: Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение . 6| 7772 |17.03.2024 Разбойниците и Бог: Защо любима песен на патриарх Неофит, Шаляпин и Борис Христов плаши управниците? . 6| 7449 |16.03.2024 Проф. Дайнов: ПП-ДБ разбраха, че могат да насочват ГЕРБ и ДПС в правилна посока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads