Реклама / Ads
5| 4855 |11.11.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Издигат шефа на БАН за президент

.
Стефан Воденичаров
Председателят на БАН и бивш министър на образованието в първия кабинет на Бойко Борисов - акад. Стефан Воденичаров, ще бъде издигнат за кандидат за президент. Номинацията му ще бъде обявена днес от Инициативен комитет в негова подкрепа.
 

За вицепрезидент се спряга името на бившата министър-председателка  Ренета Инджова.

"Единството на нацията се олицетворява от президента и президентската институция. Днес България има нужда от президент - обединител на нацията, безспорен авторитет, без пристрастия към отделни кръгове и партийни цветове, от истински държавник и патриот. Такъв човек е председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров - международно признат учен и един от най-успешните ръководители на Академията през нейната вековна история", се посочва в съобщението на Инициативния комитет.

В него влизат литературоведът проф. Валери Стефанов, историкът акад. Георги Марков, художникът акад. Светлин Русев, журналистът Тома Томов, адвокат Русана Стефанова и олимпийският шампион проф. Стефан Киров. Кандидатурата на Воденичаров е подкрепена и от бившия председател на НС акад. Благовест Сендов, кандидата на ПФ за шеф на БНБ Григорий Вазов, актрисата Йоана Буковска, фотографа Иво Хаджимишев, бившия царски депутат проф. Огнян Герджиков и др. Някои от подкрепящите обаче са дали рамо с резерви. Условието на Герджиков например е да не бъде издигната кандидатурата на Симеон Сакскобургготски за президент. Самият Воденичаров не бе открит за комент.

Кандидатурата ми за президент е подкрепена от Инициативен комитет. Никога не бих се ангажирал партийно по някакъв начин. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров. Той обясни, че зад кандидатурата не стои и БАН. Акад.

Воденичаров разказа и как се е стигнало до присъждането на почетното научно звание "Доктор хонорис кауза" на вселенския патриарх Вартоломей. Посещението на патриарха е по покана нашата църква. Когато разбрахме за посещението, ние в БАН попитахме с писмо Негово светейшество дали е съгласен да бъде удостоен с "Доктор хонорис кауза". Когато получихме отговор, че е съгласен, се обърнахме към Българската православна църква, за да уточним датата на посещението му, обясни председателят на БАН. В момента ние от БАН, като част от тези, които са отговорни за духовното състояние на нацията, са разтревожени, че духовността се губи. Искаме да извеждаме на преден план хора, които се грижат за духовността, заяви акад. Воденичаров, като каза, че такъв човек е и вселенският патриарх Вартоломей. Шефът на БАН уточни, че досега не е имал никакви лични контакти със Вартоломей.

Попитан подкрепя ли идеята на вселенския патриарх паметникът на Антим да бъде премахнат от двора на българската църква "Свети Георги" в Одрин, той заяви, че не е запознат в детайли със случая, но уточни, че е против премахването на който и да е монумент. Работим в сътрудничество с Българската православна църква и в много скоро време ще ви изненадаме с една обща национална инициатива, каза още акад. Стефан Воденичаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 13268 |09.10.2015 "Бъдещият президент" Луна гола в скандален клип . 15| 6103 |22.05.2015 Борисов уволни шефа на Агенцията по храните Пламен Моллов . 7| 7418 |19.05.2015 Г. Свиленски пред Фрог: Борците срещу корупция в ДАИ ги уволняват, мълчаливите ги издигат . 2| 7038 |24.02.2015 Ю. Ангелов от ПФ за Фрог: С президента не се разбрахме за референдума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads