Реклама / Ads
3| 7569 |25.06.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Кабелен оператор: Над 1 млн. лв. изгубихме след акцията на ГДБОП

.
Вилимир Алтънов
Загубите ни след акцията на ГДБОП на 13 юни възлизат на над 1 млн. лева. Това обяви на пресконференция управителят на кабелния оператор „Кабел Сат Запад“ Вилимир Алтънов, който оперира в Югозападна България.
 

Алтънов коментира, че освен показната акция е била създадена заплаха и за националната сигурност, тъй като десетки домакинства и институции са нямали достъп и до интернет и тел. 112.

 

Той подчерта, че неговата компания и „Вайтъл“ са двама от общо петте оператора, работещи на тази територия и станали обект на акцията на ГДБОП преди 11 дни. Алтънов добави, че компанията му работи от 25 години на пазара и след акцията отчита спад в броя на абонатите си.

 

„Към момента нашите компании не са получили констативен протокол, в който да са посочени нарушенията, които се твърдят, че сме извършили. Не разполагаме и с опис на техниката, която ни беше иззета и е на стойност над 1 млн. лв. Когато ни бъде върната, тя ще бъде морално остаряла и съсипана. Беше неправомерно иззета и техника за разпространение на интернет“, заяви той и добави, че са несъстоятелни обвиненията, че те разпространяват „пиратски“ програми.

 

„Уважаваме безкрайно труда и правата на всички участници в процеса на създаване на телевизионно съдържание. Ето защо, никога не сме си позволявали да търсим или предоставяме непозволен достъп до телевизионно съдържание“, подчерта той, цитира БГНЕС.

 

Според него тези отношения трябва да се решават по пътя на търговските договорки и достъпът до този вид пазар да бъде равнопоставен за всички участници в процеса, а не със сигнали за престъпления и унищожаване на техника и инфраструктура. Той опроверга, изнесените обвинения от началника на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев, че малките кабелни оператори са причинили вреди за над 10 млн. лева в следствие на разпространение на няколко телевизионни програми без уредени авторски права.

 

„Ако това е вярно, означава, че за 2 месеца дружествата би трябвало да платят над 4 млн. лева права за разпространение на няколко канала. Това е невярно. По-скоро целта е манипулация на общественото мнение и с цел да се хвърлят бомбастични твърдения . След разпространеното твърдение, че сме престъпници, беше оповестено, че в проверката участва и „Европол“. Това звучи страшно – тази организация да се занимава с платформен оператор в ограничена по обхват мрежа. Оказа се, че „Европол“ е информирал на своята интернет страница за проверка в България, но за разпространение на IPTV телевизия чрез нелегални боксове, а не за кабелно разпространение на телевизионни програми“ , поясни той и добави, че те разкриват още, че 700 000 души са получавали сигнал чрез престъпна мрежа.

Той каза, че не знае откъде е дошла тази цифра, защото абонатите и на петте оператора в Югоизточна България не наброява и половината на оповестената от „Европол“.

 

Алтънов каза още, че на телевизиите те плащат твърда месечна сума, а не на абонат и призова прокуратурата и ГДБОП да се самосезират, за да видят как се разпространяват телевизиите в малките населени места.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7446 |24.06.2019 Хр. Христов: Танковете на Петър Младенов в учебниците за X клас са заменени със Станко Тодоров . 13| 9651 |23.06.2019 Богдан Милчев: 60 души загинаха от изборите досега, политическата класа нехае . 0| 4248 |22.06.2019 Карлово чества фестивала на лавандулата . 15| 10228 |20.06.2019 Проф. Слатински: Настоящето е ипотекирано, бъдещето е капарирано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads