Реклама / Ads
22| 9317 |27.09.2023 НАРОДЕН ГЛАС

С карта на европейския ни път, Шенген и знаме на НАТО закриха фасадата на МОЧА

.
Източник: FrogNews
Карта на европейския път на България закри фасадата на Монумента на червената окупационна армия (МОЧА) днес. Върху монумента с официално име Паметник на Съветската армия се появиха ликовете на цар Симеон Велики и цар Калоян, на Ботев и Левски, Стефан Стамболов, знамето на НАТО и Европейския съюз.
 

От пресцънтъра на Областна администрация – София потвърдиха за ФрогНюз, че паното, закриващо МОЧА, е поставено там от нея, като е израз на визията на администрацията за европейския път на България. Освен исторически фигури и събития от европейската ни история, на върха на паното стои приемането ни в Шенген и Еврозоната.

 

Самата карта изобразява дърво и включва ликовете на исторически лица от Първото и българско царство, Възраждането, Третата българска държава и съвеременната ни история.


.

 

В средата на септември монументът бе опасан със скеле, като днес от Областна администрация – София потвърдиха, че обследването на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му е приключило.

 

В края на август, когато от една страна, имаше протести за премахване на МОЧА, с от друга странa - опит за жива верига за запазването му, монументът бе опасан с метална ограда.

 

През март Столичният общински съвет прие окончателно МОЧА да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство. Предложението за премахването бе на „Демократична България“.

 

От началото на войната на Русия в Украйна множество пъти МОЧА е ставал обект на атаки от подкрепящите Украйна с искането да бъде преместен от центъра на София. Към момента паметника се приема за символ на руските зависимости на България, като невъднъж протестиращи зовaт за премахването му.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 49876 |26.09.2023 Радослав Бимбалов: През собствената си осакатена система превръщаме децата си в интелектуални инвалиди . 16| 19751 |25.09.2023 Полина Паунова: Голям срам, колеги, голям срам! Кандидатурата на Хекимян е голям медиен скандал . 53| 11826 |24.09.2023 Владимир Левчев: Дали БПЦ не работи за Русия? . 10| 6081 |21.09.2023 Асен Генов: Зърнената завера на Радев се провали зрелищно. Стратегията за повече печалба е била слаба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads