Реклама / Ads
13| 8269 |12.12.2023 НАРОДЕН ГЛАС

На крива нация костенурките й пречат. Не украсата е проблемът, а ние

.
Източник: Етюдите на София, Иван Шишиев
Защо костенурки? Защо не снежинки, елхички, шейнички…? Защо не български животни - сърнички, вълци, мечки…? И ние си имаме застрашени видове. Та нас какво ни засяга световния океан? Грозно е, каква е тая тъпотия? Веганите стоят зад тази глупост. Гейовете са виновни. Не само за това, за всичко. 
 

Българите обичаме да мрънкаме. За всичко. Постанно. Повсеместно. Просто сме си мрънкачи. Не ни харесва нищо, защото не харесваме себе си. Четем онлайн морал на всичко и всеки, защото в противен случай трябва да се вгледаме в себе си, а това ще е тъжна картина. В същото време не виждаме по-далеч от носа си и не осъзнаваме защо чичо Пешо от село Фролош е засегнат от климатичните промени и опазването на биологичното разнообразие.


.
Снимка: Етюд-и-те на София/Facebook

 

Никога една коледна украса не е била обект на толкова голямо обществено внимание. Някои критики бяха напълно основателни, нека си го кажем - чергата и златната арка пред храм-паметника “Св. Александър Невски” бяха невиждан кич. Снежанката, излязла от филма на ужасите също беше покъртителна.

 

Но така и не разбрах какви са броженията около коледния базар край “Св. Александър Невски”. Четох - не било християнско, не било нормално около храм да тече такава търговия, къде са ценностите? Ще повторя отново - коледните базари в Западна Европа, на която толкова много искаме да приличаме по стандарт на живот, се намират тъкмо около големите катедрали - Виена, Берлин, Хамбург… 

 

Но нейсе. Да се върнем на костенурката и фактите.

 

Тази украса се намира на Малките пет кьошета в центъра на София. Това не е първият път, в който това пространство се преобразява с послание за опазване на биоразнообразието. Миналата година емблематичното кръстовище се превърна в див хабитат с тигри, слонове и лампички. Тази година фокусът е океана - “Да се лее Коледа на “Малките 5”. Зад тези кампании стоят Mastercard, Банка ДСК. Кампанията черпи вдъхновение от морския свят и неговите обитатели, които са част от мисията на най-голямата консервационна организация в света - Conservation International.

 

Коледна украса, вдъхновена от морските обитатели и биоразнообразието, е имало и в други държави. Например в Лондон за четвърта поредна година на Carnaby Street пространството се украсява за празниците по нестандартен и шарен начин като този път вдъхновението е именно морското дъно.

 

Българите обичаме да мрънкаме. За всичко. Постанно. Повсеместно. Просто сме си мрънкачи. Не ни харесва нищо, защото не харесваме себе си. И не гледаме навътре. Но и не виждаме по-далеч от носа си, защото сме болни от криворазбран патриотизъм.


.
Снимка: Етюд-и-те на София/Facebook

 

Препоръчвам “Галактиката на Гутенберг” и Маршал Маклуън. Въвел е терминът “глобално село”, полезно е да се знае. Както е полезно да се знае, че вече не е 19 век и не живеем изолирани в собствената си къща. Препоръчвам още да се гледа “Ефектът на пеперудата”, защото всяко нещо, независимо колко малко е то, има въздействие някъде там в света. Така и с костенурките, океана и биоразнообразието. Някой ден чичо Пешо от село Фролош няма да има какво да яде, защото не е валяло достатъчно, защото костенурките са изчезнали. Например.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6550 |10.12.2023 Бойко Ноев за "Лукойл": Наблюдаваме подскачащи играчи в парламента и пасивност на правителството . 11| 18533 |08.12.2023 Ърбан шукаритет: Златни арки и черга пред "Св. Александър Невски" разбуниха духовете . 1| 8356 |08.12.2023 Културологът А. Пантелеева за ФрогНюз: Все повече се търсят и издават български автори на Панаира на книгата . 6| 14634 |06.12.2023 Александър Николов за продажбата на "Лукойл": Спирането на рафинерията ще създаде стрес на пазара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads