Реклама / Ads
23| 4591 |22.01.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Мартин Димитров: Тръбополагането като художествен образ олицетворява пълната духовна нищета

.
Самата идея тръбополагането да добие художествен облик е катастрофална, тя е олицетворение на пълната духовна нищета. Това платно - на всичкото отгоре предназначено за подарък на премиер на друга държава - много ясно представя интелектуалните, културни и естетически липси на актуалната българска власт.
 

Цяло едно десетилетие Борисов ни затвори в собственото си ежедневие. Той ни затвори в зайчарника на собственото си ежедневие и глътна ключа. Макар да е дълго на власт, ние не трябва да забравяме, че става въпрос за един ежедневен човек с къс хоризонт, чиято делнична цел е усвояването. Чекмеджетата много добре показват това.


Делото на Борисов може да се превърне в изкуство само в общество, загубило ориентирите си. В изминалото десетилетие именно Борисов и неговият кръг успяха ултимативно да ни наложат своите културни кодове и разбирания, благодарение на които мъжкото хоро се превърна в иконична традиция, древните крепости се ремонтираха с "Ytong", а имитационното преплитане на крака пред Народния театър, предизвикващо далечни асоциации с хоро, се превърна в символ на съхранение на нематериалното ни културно наследство.


И ако идеята за подобен подарък е своеобразен връх на властовия кич, то и изпълнението на творбата не пада по-долу. Не познавам художника, но разгледах някои от работите му в интернет. У дома имаме някоя и друга картина, никога не бих окачил Симеон Кръстев на някоя от стените си. Но, както се казва, това е субективно.


Обективното е, че Борисов е привидял себе си и Вучич в герои на картина, което подсказва стремежа му да бъде портретиран, показва лична амбиция тръбното му дело да бъде легендирано. Както беше казал преди време: "Ще дойде ден да пожалите и за мене".


Да ви призная, не знам колко дълго ще "жалим" по него и дали сълзите ни ще бъдат тъй горки, че да наводнят метрото. Но знам, че щетата върху възпитанието ни, върху естетическите ни представи и върху културните ни разбирания, която този човек нанесе, е ОГРОМНА.


И ще отнеме много време кирливите дрехи на простотията, с които това управление ни премени, отново да станат чисти.

 

Facebook, Мартин Димитров




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7012 |04.11.2020 Мартин Димитров: Борисов не може да ни спаси, защото здравната система е в разпад, подобен на разсъдъка му . 27| 17683 |26.10.2020 Мартин Карбовски: Много е важно Борисов да оздравее . 15| 14044 |15.09.2020 Мартин Димитров: Цялата некадърност на ГЕРБ е събрана в тази снимка . 4| 5655 |24.02.2020 Мартин Карбовски: Арестуваме болните и ги пращаме в Белене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads