Реклама / Ads
0| 9282 |18.05.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Политолог: При Борисов сякаш е нормално олигарсите да разглеждат държавата като собствена касичка

.
Христо Панчугов Източник: БГНЕС
В коментар за публикуваните от Васил Божков смс-и и „паметни записки” политологът Христо Панчугов изтъкна, че „големият въпрос тук е защо обществото като че ли няма желанието и интерес да потърси равносметка по отношение на данните, които се изнасят“.
 

„Прави впечатление, че нито финансовият министър, нито Бойко Борисов реално отрекоха подобен тип взаимоотношения и подобен тип размени. Даже Бойко Борисов като премиер потвърди смс-ите, че било нормално да се водят разговори по този начин. Освен че това е нормално очевидно за властовите отношения, освен че е нормално олигарсите в България да разглеждат държавата като собствена касичка и обратното: държавата да разглежда олигарсите и техния ресурс като допълнително средство за решаване на някакви проблеми, това за тях очевидно е приемливо и съвсем легитимно поведение, големият въпрос е за българското общество това приемливо и легитимно поведение ли е“, коментира още Панчугов пред БНР.


„Не е нормално прокуратурата да се прави, че проблем не съществува. Не е нормално тя да се е фиксирала в няколко случая на всяване на напрежение заради коронавируса и извънредното положение, докато очевидно министри и олигарси в държавата ни имат взаимоотношения, които не само не са нормални, но отиват отвъд всякакъв демократичен принцип“, допълни той.


Прокуратурата отдавна не е институцията, която да следи за спазването на закона, тя се превръща в институция, която да напасне закона към конкретния казус и да постигне частните си цели – нейните или на държавата, подчерта Панчугов.


„Тъжното е, че като че ли българското общество е свикнало с подобна практика, това е част от пейзажа“.



Подаването на топката от Борисов към Радев сега политологът смята за прилагане отново на „елементарната тактика“ на Борисов в сложни ситуации – да позиционира себе си спрямо врага. След като БСП няма силата да бъде истински опонент на ГЕРБ, Борисов си търси Радев като заплаха, за да събира подкрепа зад себе си, отбеляза политологът.


Извънредното положение даде глътка въздух на правителството, категоричен е той. Кризите от миналата година и поредицата институционални провали и скандали според Христо Панчугов са щели да имат много по-драматичен и краен ефект върху подкрепата за правителството и премиера, отколкото имат в момента.


„Най-сериозната заплаха, която аз виждам в момента, е липсата на функционираща опозиция, която да намери адекватен разказ за това как изглежда едно алтернативно управление на България“. Така и не можахме да разберем как изглежда така обявената от президента Радев в началото на годината война с изпълнителната власт. Тази битка рязко потъна в извънредното положение, посочи Панчугов. „Той така и не намери, както и цялата опозиция, не намериха смислен начин, по който да запазят своето присъствие в българската политика и по който да продължат да функционират“, допълни политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 11699 |15.05.2020 Иван Бакалов: Бенатова е припозната като враг на Мутафчийски и Борисов . 21| 66869 |13.05.2020 Сашо Диков към Борисов: Човече, около теб не просто мирише, а вони на далавера! . 10| 7960 |13.05.2020 Борисов управлява държавата по запалянковски . 24| 28735 |13.05.2020 Адв. Елена Гунчева: Номерът на Борисов вече не минава! Утре Божков може да прати керван с документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads