Реклама / Ads
0| 7150 |08.04.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Асена Стоименова: Не се презапасявайте с лекарства, ”успешни” срещу COVID-19

.
Действително има известно презапасяване с лекарства, тъй като в медиите се появява информация за успешното в кавички лечение на леки до средни симптоми на Ковид-19 с определени продукти, които до този момент са били използвани за лечение на малария, сезонен грип, ебола и други.
 

В света във Франция, САЩ, част от лекарите виждат позитивни ефекти, но не може да се каже на 100 процента, че това са ефикасни лекарства. тъй като предстоят още изследвания. Те не се изпитват така, както в обичайни условия се изпитват лекарствата. Това каза проф. д-р Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз


Да, има някакви позитивни резултати. Първо, това са лекарства по лекарско предписание. Ако случайно се разболеят хора с подобни симптоми, те следва да потърсят своите лекари и да се доверят на тях за лечението. Опасно е да се презапасяват с подобни продукти", каза още тя пред Нова телевизия.


Появи се нова и опасна тенденция с купуване на лекарства за краста и малария, за които хората мислят, че помагат в лечението на COVID-19. В паниката си хората игнорират факта, че тестовете за лекарства продължават с месеци, за което е и коментарът на лекаря.


Запитана какви странични ефекти се очакват, ако някой не е болен от болестите, за които са те, но въпреки това ги приема, Стоименова отговори: "Първо, те не се приемат профилактично, второ, пациентите трябва да се доверят на своя лекар, който избира индивидуално лечението спрямо пациента и неговите заболявания и хронични проблеми. В последно време излезе едно лекарство - Азитромицин, антибиотик за лечение на инфекции на долни и горни дихателни пътища. Излезе информация, че то е прилагано "успешно" за прилагане на симптоми на Ковид, и се появиха пациенти с рецепти с по 3-4 опаковки азитромицин. Колегите са ги изпълнявали, но с ясното съзнание, че става въпрос за презапасяване и страх в хората".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6208 |07.04.2020 Проф. Петров: Тества се 50-годишно противопаразитно лекарство за лечение на коронавируса . 13| 9069 |22.03.2020 Проф. Коста Костов: Да не опираме пистолет в главата на медиците . 6| 8582 |21.03.2020 Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът е коварен, мълчи, но не забравя . 4| 6205 |05.03.2020 Проф. Ивайло Дичев: Подмяната на един скандал с друг - новото господство над народите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads