Реклама / Ads
27| 9419 |19.08.2013 НАРОДЕН ГЛАС

„Протестна мрежа”: Искаме холандски модел

.
Източник: Булфото
„Протестна мрежа” представиха на специална пресконференция декларация, в която осъждат контрапротестните събитията от Ден 64 и заявиха, че протестите ще продължат до оставка на правителството. Представители на „Протестна мрежа” бяха Цветозар Вълков, Теодор Михайлов, Михаела Лазарова, Николай Стайков, Георги Илиев, Александър Кръстев, Любена Нинова, Иво Божков.
 

Специално за Frognews Цветозар Вълков коментира нагласите на „Протестна мрежа”, както и защо исканията им не са свързани с промяна в изборния кодекс. Вълков се определи като политически и икономически анализатор.

 

„Ние искаме промени в изборния кодекс, но в следващото Народно събрание. Сегашните не искат да правят промени. Те искат да пишат нов изборен кодекс. Знаете, че един нов кодекс отнема в най-добрият случай 6-7 месеца, за да се напише. Искат да бавят мача, искат продължение. Ние искаме направо дузпи – да има избори.

 

Това, че изборният кодекс няма да се промени, не означава, че конюнктурата в парламента няма да се промени. В момента обществото се политизира много повече, излезнаха новите коалиции и много повече хора ще гласуват. Ще влезнат много повече малки партии. Като има малко партии, вътре ще има вътрешно парламентарен контрол. Знаете, че при предишните избори в съботния ден беше нарушено мълчанието. Много хора заради това не отидоха да гласуват. Няма какво да се лъжем. Сега много повече хора ще излезнат да гласуват. Ще влезнат малки партии. Те и хората от БСП и ДПС искат избори, защото не са гласували за такава коалиция. Имам приятели от БСП. Те не искат такава коалиция. Тази коалиция е нелегитимна. Никой не е казвал, че ще прави коалиция и че ще назначава Пеевски, коментира Цветозар Вълков.

 

Виждате какво става – бившият кмет на Царево Петко Арнаудов, който е уличен в заменки и е правил нелегални строежи в природен парк „Странджа”, те го назначиха на същия парк за шеф, за да могат да си правят далаверките и заменките по морето. Така и с Калин Тихолов, който по толкова грозен начин е застроил Черноморието, искаха да го правят министър на инвестиционното проектиране. Това министерство е паралелна структурна на регионалното министерство и трябва да има контрол именно от него, но не е така явно.”

 

Според Цветозар Вълков партийната система трябва да бъде променена и с бавни крачки вървим от двуполюсен модел към многопартийна система. Според него моделът на Холандия е правилен и за България.

 

„Имаме шанс да вървим към многопартийна система. Аргументите досега са, че се раздробява парламента и става много трудно излъчването на правителство. Но в нашият модел с толкова малка държава, този аргумент отпада. Може би за европейския тип малки държави този модел е най-добрия. Аргументите са, че ще стане, като в Холандия. Знаете, че там винаги имат проблем с излъчването на правителство. Но се появява въпросът какво й е на Холандия? Холандия е най-богата държава в Европа. Явно може би този многопартиен модел е по-добър от двуполюсния.

 

В момента в България наблюдаваме чист двуполюсен модел. Имаме само една опозиция. Тук имаме ГЕРБ и всички срещу ГЕРБ. Затова смятам, че такъв тип система от холандски-скандинавски тип е най-доброто за България. Явно тук хората искат малко по-социална държава и искат по-широка представителност.”

 

Прилагаме ви и пълния текст на декларацията, с която „Протестна мрежа” излезе:

 

Ден 64 от началото на Протеста беляза пореден връх на демонстративната наглост, с която тройната коалиция БСП-ДПС-Атака заяви, че иска да управлява България и срещу която ние протестираме от Ден 1. В София бяха докарани десетки хора със специални автобуси и една цел – да бъдат противопоставени публично, пред очите на всички, пред камерите и фотообективите, гражданите на България едни срещу други. Задача плоско и бутафорно замаскирана зад поредната лъжа на управляващите, които показаха само едно – че са готови на всичко в името на запазването на цялата власт на всяка цена.

Ние, от Протестна мрежа, които протестираме срещу властта на олигархията, задкулисието и лъжата, остро осъждаме този пореден опит мирни граждани да бъдат въвлечени в конфликти с цел запазване на статуквото.
Ние няма да се примирим и ще продължим да упражняваме гражданските си права като изразяваме нъсегласието си и със:

• Злоупотребата с власт и прекомерната употреба на полицейски сили срещу мирни граждани. Десетки бяха репресирани неправомерно във въпросния Ден 64, като им бяха изисквани личните карти за проверка, задържани и тормозени, за да бъде осуетено правото им на граждански протест. В същото време полицията и жандармерията охраняваха, напътстваха и оказваха пълна подкрепа на подкрепящите правителството, допуснати дори отвъд т.нар. “зона за сигурност”.

• Незоконосъобразните блокади и неправомерното отцепване на практика на цял квартал от центъра на София. В града не е обявено извънредно положение, което да обяснява извънредно широката “зона за сигурност”. По действащото в България законодателство “зоната за сигурност” трябва да бъде на не повече от 20 м. от охранявания обект.

• Демонстратвиното незачитане на закона и морала от хората, които са призвани да ги пазят. Грубото полицейско насилие от Ден 40 е предмет на прокурорска проверка. Тя не попречи такова да бъде употребено и на Ден 64.

Всичко това само още повече задълбочава очертаващата се трайна тенденция на незачитане на основните граждански права и свободи. Това от своя страна означава само едно – налагането на диктатура в страна член на ЕС.

Наш дълг като българи и граждани е да се противопоставим решително на всеки опит сега или в бъдеше властта да бъде употребявана по недопустим начин, в противовес на националните и обществени интереси и в режим на недемократичност.

Заявяваме отново пълната си нетърпимост към арогантното и системно погазване на основите на демокрацията и правовата държава. Призоваваме всички българи, в страната и чужбина да продължават да изразяват своята гражданска позиция, мирно и с уважение към целите на протеста и своите сънародници. Не се поддавайте на опити за разделение и насаждане на омраза! Протестът е над различните партийни предпочитания и е обединен повече от преди.

Призоваваме компрометираното правителството на Пламен Орешарски незабавно да подаде оставка, а Народното събрание да се саморазпусне, като се отвори път за провеждани на демократични избори не по-късно от края на годината. Само така е възможно да се гарантира мира и спокойствието в България, и да се излезе от кризисната ситуация, създадена от сегашното управление.

Ние, протестиращите от Протестна мрежа като част от ДАНСwithme ще продължим да протестираме всеки ден, използвайки гарантираното ни от Конституцията право за мирен протест, докато исканията ни – оставка и предсрочни избори, не бъдат изпълнени. Тази недостойна страница в българската история ще остане завинаги. Написа я 42-то НС със създаването на тази уродлива коалиция БСП-ДПС-Атака, базирана на единствените разпознаваеми за тях принципи – властта на всяка цена и парите. Но тя трябва час по-скоро да бъде затворена!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 7642 |17.08.2013 Стефан Цанев: Съжалявам, че не умрях с мечтата си за свобода . 5| 6223 |16.08.2013 Божидар Димитров: Парламентарната република се е изчерпала . 9| 7630 |15.08.2013 Проф. Клисарова, не бъдете като предишните! . 15| 6364 |14.08.2013 Господа Станишев, Борисов, Орешарски..., благодарим ви!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads